član od 20052039 sporočil
Tulipa, s kuhanjem marmelad ni problemov. Vzameš katero koli sadje (tudi mešam med seboj), ga opereš, očistiš, drobno narežeš ali zmelješ v multipraktiku (vedno vzamem samo 1 kg sadja, ker rada pripravim množico različnih marmelad). Lahko uporabiš želirni sladkor, jaz raje uporabljam sadni sladkor (Fruchtzucker od Schneekoppe), da jo lahko jedo tudi diabetiki in Gelfix od dr.Otkerja. Je sicer dražje, a zakaj ne bi v marmeladah uživali tudi diabetiki. Na 1 kg sadja vzamem 1 kg sladkorja in eno vrečko Gelfixa. Gelfix zmešam z dvema žlicama sladkorja, posipam po sadju, zmešam in pustim, da zavre. Nato dodam še preostali sladkor ter med mešanjem kuiham največ nekaj minut. Vroče nalijem v male kozarčke in zaprem. Iz enega kilograma sadja mi pride od 4 do 5 malih kozarčkov marmelade. Na ta način se mi do danes še ni nobena pokvarila, zato se kar držim tega recepta.
Letos bom prvič poizkusila narediti marmelado iz bezgovih jagod (recept je zgoraj prijazno napisala Rožica). Od znanke pa sem slišala, da skoraj med vsako sadje vmeša narezano banano, ki jo pokapa z limono, da ne potemni. Baje ima potem marmelada še boljši okus (npr. jabolka in banana, lubenica in banana, robide in banana - naj dela domišljija). Brez skrbi kuhajte, prepričana sem, da vam bo uspelo.
DUŠANKA