Celiakija - kaj zdaj?

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

24. maj 2012 22:21

NaturensGalleri, bom poskusila še s tem krompirjevim. Ko sem kruh delala v pečici, mi je po nekaj začetnih neuspelih poskusih ratal prav soliden kruh. Zdaj sva dobila kruhomat, ki, roko na srce, zadevo res olajša. Tudi sol dodam. Ampak Fenix in kruhomat se očitno ne marata. Ali pa meni enostavno ne rata. Me bo tako zjezilo, da bom šla nazaj na roke mesit in v pečici pečt :)

 

Hvala za nasvete

rag_doll

NaturensGalleri  

član od: 8.12.2007

sporočila: 272

24. maj 2012 22:48

Aja, da dodam še to, če boš pekla kruh po tem receptu, ne pozabit dat na dno pečice posode z vodo..drugače bo skorja trda. Ko bo pečen, pa ga za kako urico zavij v vlažno krpo. Pa le javi, kako je uspel, če boš poskusila

NaturensGalleri

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

25. maj 2012 8:30

Drago je odvisno kaj kupujete. Drugače pa je hrana pri celiakiji čisto enostavna (in takšno tudi sedaj priporočajo kot bolj zdravo, torej s čim manj živil, ki vsebujejo gluten). Morda je še največji problem, če ne more brez kruha. Polenta, ajdova in prosena kaša, kvinoja, amarant, riž, to se sedaj dobi že povsod in ni ne vem koliko drago. Z vsem tem se da narediti tudi odlične sladice. Zasledila sem, da zelo hvalijo tudi riževo moko. Jaz sem zadnjič spekla z njo palačinke in so izpadle super.

Ta recept sem našla na netu: Za 4-5 palačink zmešaš eno jajce, dober deciliter mleka in 2 zvrhani žlici
riževe moke. Potem pa pozor. Testo bo strašno redko, videti je skoraj kot samo
žvrkljana jajca z mlekom. Ampak ne dodajat še več riževe moke. Prvič bo testo
ostajalo še naprej redko, drugoč pa bodo palačinke potem usnjate. Testo naj bo
kar lepo redko. Tudi na ponev ga je bolje zlivat drugače. Pri klasičnih,
pšeničnih palačinkah, se ponev nagne, testo se vlije na en rob, potem pa se
ponev nagiba, da se testo lepo razleze. Tukaj pa kar s testom na sredo ponve,
ker je redko, se hitro razlije do robov, to je to. Potem gre dalje vse kot pri
klasiki. Palačinke se nič ne prijemljejo, nič ne trgajo in so lepe rumene barve.

 

Z ajdovo moko se da narediti marsikaj, meni zelo lepo uspevajo štruklji, testenine in krekerji.

Morda si lahko omislite tudi svoj mlinček in potem tudi z moko ne bo problema.

trac

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

25. maj 2012 9:04

Jaz sem samo 1x kupila Fenixovo moko in sem jo potem porabla za paniranje. Enostavno neuporabna je. Meni je najboljša in najcenejša Sparova mešanica za kruh, ki jo kupim v avstriji za 2,60€/kg. Rata kruh, da si oblizneš prste.

 

Tisto ds testo je packarija. Rabiš veliiiiiko moke, da ga lahko razvaljaš in potem vodo, da se nazaj sprime. Jaz ga uporabljam za jabolčni zavitek tako, da dam eno plast testa, pote jabolka in še eno plast testa. Psč ne zvijam, ker mi poči.

 

Po tem receptu za palačinke jaz delam že dobro leto in super ratajo. Da ti bo lažje obrnit palačinko (ker so tanke) si vzami manjšo ponev in je. Včasih dodam mleti lan ali čokolado, da jih popestrim, ker sama riževa moka ne da nekega okusa. Spomnim se prvič, ko sem dodajala riževo moko v upanju da nisem zasrala, ker je tako redko testo. Joj kako ogabne so bile potem palačinke.

 

Če ima katera glasilo od društva za celiakijo, tam je super recept za kvašeno testo. Sem letos delala od buhtljev do potice in je vse super ratalo!

Monika7

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

25. maj 2012 9:08

aja pa meni najboljši kruh je sparov pakiran v štruci. Najbolj svež od vseh se mi zdi da ravno zaradi tega, ker ni narezan. Drugače pa ga ni boljšega od domačega polnozrnatega.

Aparat za peko kruha pa ne uporabljam, ker je vedno riziko, kako bo ratalo. Ima ga mama in sem ene parkrat pekla nanj pa mi ni bilo ne vem kaj in sedaj raje na roke.

Monika7

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

25. maj 2012 20:46

danes so mi uspeli odlični jagodni cmoki, na bazi skute in riževe moke. Super so bili za delat in za jest. Iz iste mase delam tudi svaljke. Ko pogruntam še vlečeno testo in res dober recept za kruh, smo na konju!

 

robida

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

26. maj 2012 9:32

Robida če ni skrivnost bi bili veseli če te cmoke (recept seveda ) deliš tudi z nami. Jaz sicer delam običajne krompirjeve cmoke samo običajno moko zamenjam s Scharjevo Farino in so mi tudi všeč.Jaz naredim kar za vse enake in se tudi ostali ne pritožujejo.

Meni pa kruh najbolje uspe prav v avtomatu za kruh. Jaz potem še vročega zrežem na koščke in še vročega dam v skrinjo. Med hlajenjem namreč najbolj izgubi na svežini. Potem si po potrebi odtajam v mikrovalovni. Jaz boljše varjante še nisem odkrila, pa sem na dieti že skoraj 10 let.

patka

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

26. maj 2012 18:53

OK, dobila sem še nekaj skute, v hladilniku je še bilo jagod, pa sem ponovila vajo. Torej, recept za cmoke/njoke:

1000 g skute

500 g riževe moke

100 g amarantove moke

3 zvrhane žlice moke Feniks (Klasje)

6 jajc

sol

150 g masla

Dobro zmešano maso sem pustila počivati pol ure, nato sem podlago poprašila z riževo moko, z lopatko naložila cca za 2 dlani mase, jo "obrnila" po moki in oblikovala klobaso. To se lepo razreže na velikost cmokov, v vsako kepico potisne jagodo ali kaj podobnega, obilkuje in to je to. Iz te mase nastane 32 cmokov...splača se narediti malo zaloge, ker nas včasih preganja čas. Sveži se kuhajo cca 12 minut. Enako se naredi svaljke, le da se zvalja v tanjšo klobaso.

Voila, moj prvi brezglutenski recept na kulinariki. Moram pa priznati, da je dejansko predelava recepta iz kulinarike.

robida

mlg  

član od: 27.9.2009

sporočila: 67

26. jul 2012 12:55

Rabim pomoč in sicer pri ajdovi moki. Katero moko kupujete in kje, ker vse imajo oznako "lahko vsebuje gluten". 

Hvala.

mlg

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

26. jul 2012 16:26

mlg je napisal/a:

Rabim pomoč in sicer pri ajdovi moki. Katero moko kupujete in kje, ker vse imajo oznako "lahko vsebuje gluten". 

Hvala.

mlg

Najbrž to velja kar za vse ajdove  moke, ker je gluten prisoten zato, ker se melje v istem mlinu kot pšenična moka. Sama ajda sicer ne vsebuje glutena. Tako kot na marsikaterem artiklu piše, da lahko vsebuje sledi oreškov (ali arašidov), čeprav jih sam izdelek ne.

Žal na tvoje vpraša nje nimam boljšega odgovra kot je ta, da si moko iz ajdove kaše melješ doma na mlinčku za moko, če ga imaš.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti