član od 20022107 sporočil
Ja, bilo je kar nekaj pametnih in meni prej neznanih stvari. Verjetno se bo vam zdelo že znano, meni pač ribe niso preveč blizu (zato sem šla, da bi se naučila osnovnih veščin).
Torej naučili smo se, kako se filira ribo (škarpeno, postrv). Posebej me je navdušilo to, da če imaš fileje postrvi in res hočeš pobrati ven še prečne koščice, potem to narediš s pinceto. Ko smo namreč ribo filirali in odstranili osredno veliko kost in še eno ob strani, so ostale prečne koščice, ki si jih začutil, če si podrgnil z roko po fileju. No te lahko, če se ti da, odstraniš s pinceto.
Naučila sem se odstraniti glavo in osredno kost pri sardelicah in to kar z roko.
Nove in koristne stvari:
1. čebula, ki jo pražiš (za golaš, omako, karkoli že), ne sme nikoli porjaveti, ker se potem ne razpusti. Ko lepo postekleni, dodaš meso in potem dolgo časa mešaš vse skupaj, dokler meso ne da soka in dokler se potem ta sok ne posuši
2. vino se vedno dodaja belo, razen na primer, če delaš teranovo omako
3. vino se vedno doda, ko je meso in ostalo suho, torej po tistem, ko prepražiš, dodaš vino in potem mora to vino izpareti. Vina ne preveč.
4. prej sem v nekaterih tujih receptih videla, da so zahtevali zelenjavo, narezano na julienne rezine. Nisem vedela. To je v bistvu na tanke rezance, dolge 5 cm.
5. delali smo tudi polnjene kalamare v omaki. V bistvu kalamari nikoli ne smejo zavret v omaki. Segreješ tik do vrelišča in odstaviš. Čez nekaj minut ponoviš in potem še enkrat. Res so bili zelo mehki
6. Kuhanje morskih sadežev. Nujno jih je treba odmrzniti. Zavreš vodo, vanjo strešeš sadeže in vodo odstaviš. Nato pustiš, da se sadeži v njej ohladijo. tako bodo ostali mehki in sočni
7. videla sem, da Goljat uporablja več olja kot jaz, zato se meni običajno zelo kadi, ko pražim kakšno reč
8. ribje fileje je vedno treba dati z odrezano stranjo na maščobo, ne s tisto, kjer je koža
9. novodobnih hibridnih jajčevcev ni več treba, če so mladi seveda, soliti in potem osušiti. Ker niso več grenki. Grenki so samo tisti, ki imajo že malo rjavkasto seme.
10. naredili smo paello. Prej sem jo enkrat delala, vendar mi ni bila všeč. Ta mi je bila zelo dobra. Ko dobim list z recepti (pozabila sem ga tam), vam napišem recept.
To je to. Še kaj je bilo, vendar se v tem trenutku ne spomnim. Verjetno večino od tega že veste, saj me pogosto navdušujete s svojimi izkušnjami.