član od 20022107 sporočil
Tukaj sta dva recepta, ki sem ju že večkrat preizkusila. Dobila sem ju v Gorenjskem glasu 15. aprila 2005.
Solata s čemažem
0,5 kg čemaževih listov
25 dag kuhanega fižola v zrnju
2 kuhani jajci
10 dag slanine
1 dcl jabolčnega kisa
2 žlici oljčnega olja
sol, poper
Čemaževe liste operite in jih narežite. Dodajte fižol in narezani jajci. Na oljčnem olju prepražite slanino in zalijte s kisom. Solato prelite z vročim prelivom ter jo solite in popoprajte po okusu.
Čemaževa juha
0,5 kg čemaževih listov
10 dag masla
2 žlici moke
1 dcl sladke smetane
sol, poper
čemaž zrežite in prepražite na maslu. Prepražene liste pomokajte in zalijte s 1,5 l vode ali kokošje juhe. Kuhajte 15 minut, dodajte sladko smetano, solite in poprajte po okusu. Dobro prevrite in servirajte. Juha bo zelo dobra, če boste v njej skuhali nekaj na kocke narezanega krompirja.
Moja kremna različica. Med čemaž dajte 2 narezana krompirja, ko je juha kuhana zmiksajte s paličnim mešalnikom. Ko postrežete, dajte na sredo krožnika z juho žličko kisle smetane.
Čemaž sem tudi shranila za kasneje, in sicer.
drobno zrezanega sem zmešala z grobo soljo, ga natlačila v majhne kozarčke in ga zalila z oljčnim oljem. Dodajam na solate, rižote itd.
Naredila sem pesto iz njega. Recept za pesto je tudi tukaj v bazi. Potem sem česen izpustila in baziliko v celoti nadomestila s čemažem. Njami.