Hoj! V tropih so na splošno precej manj mahnjeni na sladice kot pri nas, zato njihove kuhinje ne slovijo toliko po raznih tortah (verjamem, da se ti pri 35 stopinjah ne da v mali kuhinji še pečice prižigat:) Imajo pa tudi oni nekaj super stvari - npr. vroča čokolada je doma od tam.
Pravo mehiško vročo čokolado je pri nas skoraj nemogoče naredit, ker še nisem nikjer zasledila mehičke temne čokolade - ta namreč sploh ni nič sladka! Dovolj dober približek pa lahko dobiš z grenko čokolado, ki ima vsaj 70% kakava (dobra je recimo od Gorenjke). Čokolado tam kupujejo v kosih, ne v tablicah in imajo posebno pripravo za trenje in kasneje penjenje čokolade - je lesena reč, podobne oblike kot pri nas tisto za med - reče pa se molinillo. Spodaj ti prilagam link, kjer si eno verzijo tega lahko ogledaš (gotovo so v vsaki vasi drugačni, jaz sem na netu videla že najrazličnejše):
http://whatscookingamerica.net/Beverage/HotChocolate.htm
Prava mehiška čokolada se dela iz vode in ne iz mleka in tudi ni ravno preveč sladka, je pa zelo začinjena s cimetom, vanilijo, poprom ali čilijem, nekateri dodajajo še kardamom ali koriander, vendar to ni več klasika, saj mislim, da ti začimbi nista od tam, ampak iz vzhoda, nisem pa 100%.
Mogoče se ti bo zdelo čudno dajat poper v čokolado, ampak pride prav fino - daj rajši celo zrnje, č enočeš preveč močnega okusa. Pa s čilijem res ne pretiravaj! hitro je preveč, se mi zdi... Seveda lahko delaš tudi z mlekom, jaz jo tudi, pa z jedilno čokolado, ker je cenejša, ampak samo da veš, da pravaje pa tista z vodo, grenko čokolado, cimetom in vanilijo (ter lahko še poprom ali čilijem).
Uživaj!
če rabiš natančen recept, piši, zdaj ga nimam pri sebi;)

Veri