član od 20022107 sporočil
Vidim, da me je ligojna prehitela. Za vsak slučaj kopiram iz omenjenega foruma.
Liker iz mareličnih koščic (amaretto)
40 mareličnih koščic namočimo v pol litra žganja (celo poletje spravljam marelične koščice. Dva dni jih imam na pultu ali kje drugje na krožniku ali v skledici, da se posušijo, nato jih dajem v papirnat škrnicelj. Ko je sezona marelic končana, bero celega poletja stresem v polivinilasto vrečko in potem to dam v še eno polivinilasto vrečko --tisto za v zamrzovalnik-- in koščice nato stolčem s kladivom za meso. To počenjam ali v shrambi na ploščicah ali zunaj na dvorišču. Ko so vse koščice vsaj počene -- nekatere so bolj zdrobljene, druge manj -- jih stresem v kozarec in prelijem z žganjem. Dobro zaprem in postavim na balkon. Po 1 mesecu (ta čas ni tako pomemben, včasih precedim prej, včasih kasneje) kozarec prestavim v kuhinjo. Zavrem 1,25 dcl vode in 15 dag sladkorja (če imate radi bolj sladko, potem malo več, sicer lahko manj). Ohladim v istem prostoru (torej kuhinji), kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedim žganje in ga zmešam z oslajeno vodo. Prelijem v čiste steklenice in shranim. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.
Ta liker ima skoraj tak okus kot italijanski amaretto. Zelo uporaben je tudi za kakšne sladice ali sadne kupe.
Sem pa pred nedavnim prebrala nekje, da so marelične koščice bojda strupene. Na taistem forumu pa so drugi trdili drugače. DA že celo življenje pojejo vse marelične koščice in da jih včasih celo prodajajo namesto mandljev.
Lani sem prvič naredila ta liker in je bil uspešnica. Problem je samo v tem, ker ga je malo. Ne kuham namreč marelične marmelade in zato nimam mnogo pečk.