član od 20022107 sporočil
Petra, namakaš lahko dejansko vse, kar ti pade na pamet. Pravzaprav skoraj vse. Kaj te zanima, zeliščni likerji ali kremni? Imam zelo lepo zbirko raznoraznih receptov, zbranih v nekaj letih ljubiteljskega ukvarjanja s tem. Bistvo vseh likerjev je dobro žganje, zato nikar ne verjemi tistim, ki pravijo, da slabo žganje uporabiš za zeliščne likerje. Huda napaka. Slabo žganje da tudi slab liker oziroma grenčico. Poleg tega nikoli ne uporabljam špirita in podobnih stvari.
Nekaj likerjev, ki jih redno delam: limončelo, jajčni liker, žajbljev, melisin, metin, žganje iz perle, liker iz bezgovih jagod, amaro lucano, želodčne kapljice, orehov, borovničev, pelinov, amaretto, luštrekovo žganje, liker iz smrekovih vršičkov, liker iz borovih storžkov, češnjev, teranov liker. Absolutni zmagovalec zadnjih let je liker iz bezgovih jagod, ki je po mnenju vseh degustatorjev boljši od borovničevega.
Poleg teh preizkušenih imam še vrsto receptov, ki jih še nisem uspela preizkusiti: limonina krema, rosoglio, liker iz mladih bukovih listov, regratov (tega sem enkrat naredila, vendar mi ni bil všeč), razni likerji iz mešanice zelišč ali začimb, liker iz suhih hrušk itd.
To področje je nikoli izčrpano. Zahteva pa tudi nekaj znanja o zeliščih. Žajbelj in pelin vsebujeta tudi neko strupeno snov in zato je treba biti previden.
piši mi za recepte, ki te zanimajo. Nekaj jih je tudi že v bazi.
Aja, še to. Liker iz cvetov vrtnic. Ne hvala. Ne vem, kako je z vašimi vrtnicami, naše imajo očitno "integrirano" plesen, ki je bolj ali manj neuspešno zatiramo z rednim tretiranjem z fungicidi. Te vrtnico so samo za gledati.
Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 23. jun 2004 08:31:18