Varčevanje

majciqa  

član od: 31.5.2016

sporočila: 1

tema odprta - 31. maj 2016 14:30 | ogledi: 6.753 | odgovori: 37

Zdravo. Na vas, bolj izkušene ženske in moške, se obračam z vprašanjem, kako naj kaj privarčujem. Pa da vam za začetek povem, da imam plačo minimalno, to je cca vse skupaj (prevoz in malica) 750 eur. Ko plačam vse (telefon, potrošniški kredit, stanovanjski kredit, zavarovanje, za hrano dam 100 eur, stroški bančnega paketa, vožnja,..) mi ostane cca 150 eur.

S tem denarjem potem razpolagam do prihodnje plače. Ta denar gre za malico v službi (občasno si nesem od doma, ampak za na kakšno kavo ali če se mi npr. res kaj zalušta pojest), kdaj kakšno kavo s prijatelji, RES nujna kozmetika (ženske zadeve,..),.. vmes pride kakšen rojstni dan ali se gre kam na obisk,.. To so pač mesečne obveznosti.

Zanima me, kakšen predlog imate še zame, da bi si na mesec privarčevala vsaj 50 eur, brez da bi jih pogrešala?

Odpovedala oziroma spremenila (pocenila) sem že dosti stvari, npr. zmanjšala račun za telefon iz 50 na 26, odpovedala sem se frizerju in barvanju las (to je bilo najtežje,..), od kozmetike kupujem poceni stvari (šampon tisti koprivin, ali kar od balee, gele za prhanje za 1 eur, edino za kremo za obraz dam res 13 eur ker mi najbolj paše na obraz,.. razmišljam da bi še to morda poskusila kakšno cenejšo,..po drugi strani pa je ne kupujem vsak mesec, namesto deodoranta v 98% uporabim sodo bikarbono,..). Prav tako ne kupujem make-upa, mogoče 1x na leto maskaro, pa še kakšen tak "priboljšek", konec koncev moram imeti tudi kaj takega,.. ;)) Oblačila si kupujem "na veliko", se pravi grem v trgovino ko rabim več stvari hkrati kupit, ne kupujem npr. vsak mesec neke modne prčkarije,..

 

Ne vem več, čemu naj se odpovem. Hrano (predvsem sezonsko zelenjavo) mi dajo še starši kaj, pralni prašek tudi ponavadi,.. Ostalih stroškov ne morem zmanjšati, to so fiksni.

Prosim za kak nasvet. Hvala iz srca :)

 

majciqa

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

31. maj 2016 15:53

Uf, težka bo. Saj se vidi, da si skromna, ni kaj. Vendar, dokler imaš dva kredita, ne vem, če lahko še kaj zmanjšaš. Morda narediš odtegljaj od plače 20€, kar na banki, da se ti nalaga, bolje kot nič. Druge možnosti pa skoraj ne vidim. Razen menjave službe, kar pa tudi ni enostavno. Ko boš pa kak kredit odplačala, bo lažje.

Vse pohvale vredno, da sploh razmišljaš o tem. Očitno si kupila svoje stanovanje. Sklepam, da si mladenka, ki  gleda daleč v prihodnost. Pohvalno! Vso srečo.

marjja

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

31. maj 2016 16:00

Res se vidi da nisi razsipna, vendar pa mislim, da ti ta dva kredita ne data dihat. 

Mogoče je res najbolje, da si na banki aktiviraš redno mesečno varčevanje v določenem znesku, kot je predlagala marjja, taka varčevanja se sklepajo za obdobje enega leta, pri moji banki pa imaš potem tudi nižje stroške vodenja računa, oz. jih nimaš...

testeninca

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

31. maj 2016 19:43

Evo, 10 eurov pri telefonu. Nekateri ponudniki mobilnih storitev imajo pakete z neomejeno porabo impulzov plus določeno količino prenosa podatkov (internet) za cca 15 eurov. Morda zamenjava ponudnika električne energije, kaj je bančni paket, ne vem, ampak morda je tu kakšen evro, zavarovanje je morda možno zmanjšati, če rečeš, da si ga pa res ne moreš več privoščiti in bi ga kar prekinila, pa ti ponudijo varianto z manjšim obrokom...

Morda bi se takole nabralo cca 20 ali kakšen evro več, ki ti jih naj odtrgajo kar na banki in polagajo na varčevalni račun.

Pravijo, da varčevati je potrebno pri majhnih stvareh. Čeprav izgleda malo, pa se tu en pa tam en evro sčasoma kar nabere.

Srečno!

pirnica

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

31. maj 2016 21:05

Pozdravljena. Iz napisanega vidim, da nisi razsipna. Poglej, če se da prihraniti kaj pri kreditih. Stopi na banko in vprašaj, če je možno pri kakem kreditu kaj narediti oz. starega zapreti z novim. Glede ponudnikov elektrike, telefona, bank ... si vzemi eno popoldne časa in preglej ponudbe na netu in izberi najugodnejše. Želim ti da se tvoja situacija čimprej izboljša.

http://www.mojalbum.com/tajda

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

31. maj 2016 21:09

Kaj pa, če bi stvar obrnila drugače: kako zaslužiti dodatnih 50 evrov na mesec? Znaš kaj, za kar bi ti bil kdo pripravljen plačati? Recimo za 10 ur na mesec - to ni tako zelo veliko? Ljudje potrebujejo pomoč za marsikaj, iščejo vse mogoče usluge, od čiščenja, sprehajanja psov, pobiranja pošte iz nabiralnikov in inštrukcij dalje.

Razmisli, pri 150 evrih na mesec ne moreš kaj veliko prihraniti. Splača pa se vsake toliko časa pregledati ponudbe zavarovalnic - cene za enako zavarovanje se lahko precej razlikujejo, je pa treba res zelo dobro brati drobni tisk. Isto velja za stroške banke in kredite - če odplačuješ kredit z razmeroma visokimi obrestmi, se da zdaj mogoče kje dobiti ugodnejšega za poplačilo starega. 

Sonja

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

1. jun 2016 0:25

Se strinjam z limnol!

Od splošnih občasnih del, ki so relativno dobro plačana, je varstvo otrok (vsaj 5 eur/uro), inštrukcije (za osnovnošolske otroke 9 eur/uro - prijateljica mi je ravno pripovedovala, da "inštruira" 8-letno deklico "16 plus koliko je 22", ker se njenim staršem ne da.. ), čistilke v Lj računajo cca 10 eur/uro (prinesejo svojo opremo). Fantje dobro zaslužijo s kakim fizičnim delom pri selitvah in razlaganjih tovornjakov, ampak če nisi ravno košarkašica, se najbrž tega ne boš lotila.

Če si športnica, greš morda v vodenje kakšnih vadb? Tukaj je možno delo le nekaj ur na teden, zaslužki se pa kar poznajo.

Poletje bo, morda potrebuje kdo koga, ki mu bo v času odsotnosti zalival rože ali vrt? Po pisanju sodeč se zdiš zanesljiva in poštena oseba, take lastnosti so cenjene!  

 

Ps: ostani pri kremi, ki ti ustreza.. 

Srečno!

perpetua

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

2. jun 2016 8:59

spremljaj akcije in takrat kupuj na zalogo.hrano,kozmetiko.osnovna živila imajo dolgi rok trajanja(moka,sladkor,testenine),kozmetika 3 leta od datuma proizvodnje... kuhaj iz osnovnih sestavin ne kupuj na pol pripraljene hrane...

pri make upu si pa le privošči,to pa res ni strošek maskaro imaš kompot pol leta,ostale stvari še dalj...

 



zmajcica1

Sporočilo je spremenil(a) zmajcica1 dne 02. 2016 09:01

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

2. jun 2016 13:36

Si mogoče pomislila da vzameš podnajemnika?

Poznam kar nekaj deklet ki so si tako pomagale.

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

2. jun 2016 14:06

Jaz bi s tvojim proračunom najbrž shirala nekje pod savskim mostom, tako da bi morala bolj ti meni dajati nasvete kot jaz tebi, ampak bi ti odsvetovala delanje zalog osnovnih živil; ta so tako ali tako v glavnem precej poceni in je prihranek tudi v akciji bolj simboličen, čim se ti v en zavitek moke od šestih naselijo molji, si pa že na istem, kot če bi jo kupovala sproti. Tudi ne vem, koliko pri proračunu za hrano 100€ lahko še prihraniš, vsaj ne na škodo zdravja.

In socialna izolacija, ki jo lahko pokasiraš na račun uporabe sode bikarbone namesto deodoranta, te na dolgi rok več stane kot roll-on za 75c iz Hoferja.

V tujini je frugality tako ali tako modni trend že več kot desetletje, na to temo najdeš na internetu ogromno napisanega, od tega je marsikaj uporabnega tudi za tiste, ki jim ni treba tako zelo gledati na vsak centesim; koncept once-a-month-cooking na primer, ki ga lahko prilagodiš svojim potrebam in navadam.

Močno se strinjam z limnol, da je bolje razmišljati o tem, kako bi dobila 100€ dodatno, ne pa kako bi jih 50 prihranila; da o podnajemniku niti ne govorim, to bi bila odlična ideja, samo pazi, da bo fejst

lp, proxima

 

 

 

majciqa  

član od: 31.5.2016

sporočila: 1

3. jun 2016 12:54

Hvala za odgovore.

V stanovanju živim s fantom, vendar se mi to ni zdel pomemben podatek, le zaradi ideje podnajemnika sem to omenila šele zdaj. Fant plačuje svoj del kredita, tudi on daje za hrano denar, pokriva svoje stroške itd,..

1. Brez skrbi, hrane ne kupujem na zalogo, doma imam vedno sol, sladkor (stevio), začimbe, krompir, testenine, jajca,.. pač take zadeve, za sproti ;) meso kupujem malo več, pa ga dam v skrinjo. Sadje kupujem v akciji večinoma. Nisva potratna pri hrani, v voziček ne mečeva vse s polic, kupujeva z listka in morda se znajdeta dve stvari, tako čisto za lušte ;)

2. Dodatno delo.. pride v poštev samo delo na črno, ker ne smem opravljati dela, ki bi "omadeževalo" našo firmo oziroma dajalo slab zgled (popoldne pride stranka k nam, me zagleda, popoldne pridem pa jaz njemu čistit stanovanje... upam da razumete poanto..). Glede tega se enostavno bojim, da bi me neprivoščljivi ljudje prijavili in bi imela še s tem težave. Razni Oriflame, pa Essens itd, to odpade, ker jih je enostavno že preveč in ta kozmetika je predraga glede na razne DM, Muller itd trgovine, kjer izdelek primeš v roko, ga kupiš in dobiš takoj,.. Kakšnih posebnih znanj nimam (obvladam pisanje prostih spisov, ene parkrat sem kakemu srednješolcu spisala obnovo domačega branja,..).

3. Soda bikarbona namesto deodoranta :D hahahaha.. na meni učinkuje boljše kot antiperspirant. Nanesem jo zjutraj po tuširanju in ob sedmih zvečer ni pikice neprijetnega vonja. Imam seveda tudi antiperspirant v kopalnici, vendar zakaj bi ga uporabljala vsakodnevno,..

Trenutno sem zbrala določene stvari, ki jih ne potrebujem (oblačila ki so praktično nova, nekaj kozmetike, knjige, nakit,..) in jih prodajam :) nekaj bo, se pa zavedam, da to ni dolgoročna rešitev.

majciqa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti