Varčevanje

181604  

član od: 22.7.2011

sporočila: 276

4. jun 2016 21:24

Ah, ta krogla je pa meni po par pranjih razpadla....

181604

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

4. jun 2016 21:25

Povzetek raziskave

 

Pranje perila je vsakodnevno opravilo, ki se mu je nemogoče izogniti in je mnogim ljudem
tudi zelo neprijetno. Čistila, s katerimi peremo, morajo biti učinkovita, preprosta za uporabo,
neoporečna za okolje in prijazna naši koži ter oblačilom. Običajni pralni praški zadostijo
nekaterim od teh zahtev, a še vedno vsebujejo veliko kemikalij, ki lahko dražijo kožo,
škodujejo okolju ali celo uničujejo tekstil oziroma barve oblačil. Zato so se v zadnjem času na
tržišču množično začele pojavljati pralne kroglice, s katerimi lahko peremo brez dodatka
kemikalij. Bistveno vprašanje raziskovalne naloge je bilo, ali lahko pralne kroglice v celoti nadomestijo
uporabo pralnega praška. Zanimalo naju je tudi, ali sta cena in kakovost pralnih kroglic
povezani in kako pranje s pralnimi kroglicami vpliva na bolj občutljive tkanine.
V raziskavi sva testirali 7 pralnih kroglic različnih proizvajalcev. Njihovo učinkovitost sva
ocenili tako, da sva z vsako kroglico oprali krpice, ki sva jih pred tem napackali s petimi
različnimi trdovratnejšimi madeži, in sicer z bučnim oljem, vinom, jabolko, čokolado in travo.
Vsako krpico sva oprali pri 30°C, 60°C in 90°C. Za primerjavo sva krpice oprali z vodo, na
koncu pa še s pralnim praškom. Rezultati so pokazali, da so pralne kroglice dobro pralno sredstvo za vsakodnevno pranje ne preveč umazanega perila. Po pranju je perilo mehko, vendar ima neprijeten vonj. Učinkovitost odstranjevanja trdovratnih madežev je slabša, saj pralni prašek že pri nižjih temperaturah
odstrani madeže. Izkazalo se je tudi, da je potrebno biti pri občutljivejših tkaninah previdnejši,
saj lahko pralne kroglice poškodujejo tkanino. Njihova uporaba je torej smiselna pri pranju
neobčutljivega perila in perila brez trdovratnih madežev, kar dejansko predstavlja večino
perila, ki ga operemo.

 

mladiraziskovalci.scv.si/download.php?tip=naloga&id=231

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

4. jun 2016 21:29

limnol je napisal/a:
Pred par leti je bil v VIPu objavljen test pralnih praškov in pripomočkov in pokazal je, da so pralni oreščki učinkoviti enako kot sama voda, gumijaste krogle pa malenkost bolj kot čista voda a veliko manj kot pralni praški, ker pač dodatno mehansko delujejo na perilo v stroju. Od tu dalje pa vsak po svoje - če je sama voda zadosti, potem je v redu, če ni, pa ne bo pomagalo nič magičnega, edino hard-core kemija. 

Sonja

Ja se popolnoma strinjam, da vse krogle ne delujejo enako zato je najbolje kupiti originalno pralno kroglo. Začeli pa so delati krogle, ki ne delujejo, ker so želeli na račun delujočih krogel tudi dobro zaslužit.

pomoc

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. jun 2016 7:41

limnol je napisal/a:
Frina,

ne vem, kaj so zate neobičajni fiksni stroški. Jaz živim na 28 kvadratnih metrih in se na mesec nabere položnic za več kot 200 evrov. Če sta si torej privoščila razkošnih 40 kvadratnih metrov, potem je položnic za vsaj 300 evrov, pa če jih damo na pol, je to 150 na enega. Odštejmo to od 750 in pridemo na 600 €. Odštejemo recimo še mesečno karto za avtobus za vožnjo na delo in pridemo na 560. 100 za hrano - mili bog, skoraj toliko jaz vsak mesec pustim v službeni menzi, brez vsega prej in potem! - smo pri 460. Minus dva kredita - ni treba nobenega brutalnega izkoriščevalca, da se znajdeš na 150 evrih mesečnega budžeta za osebne potrebe. 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 04. 2016 10:26

Point je v kreditih. Ljudje si zelo težko priznajo, da z minimalno plačo ne morejo kupovati stanovanj in ne morejo imeti avta na kredit. Ampak najamejo stanovanje na območju, kjer so cenejše stanarine inm kupijo cenejši, rabljen avto. Po mojih izkušnjah, in glede socialnih stisk jih imam kar precej, je prav tako stališče najbolj pogost razlog, da ljudje potonejo v kreditih. Ne vem zakaj, ampak imam občutek, da s fantom živi, stroške pa ima samo ona. Dobro bi bilo, da bi se motila.

F r i n a

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

6. jun 2016 12:49

Venturini je napisal/a:
 Pa zelo učinkovito je če imaš zvezek in vanjga zapisuješ vse izdatke. 

 

 

 

pomoc

onkica1  

član od: 18.11.2009

sporočila: 8

6. jun 2016 14:47

Zelo pohvalno, da si želiš nekaj ustvariti in da razmišljaš o varčevanju...

Tudi jaz vedno razmišljam, kako bi privarčevala, zato so moji nasveti taki (v bistvu povzetek nasvetov že odgovorov)

- poišči ugodnejše operaterje (za telefon, elektriko itd) Preveri pakete tv+internet+tel, če seveda vse uporabljaš. Npr T2 ima omrežje Mobitela, ne da ti dodatno zaračunavajo pogovore, samo preklopiti moraš ročno.

- naredi si spisek jedi vsaj za kakšen dan naprej, tako boš kupila res samo tisto, kar potrebuješ. Če imaš možnost iti v več različnih trgovin, spremljaj letake

- spremljaj akcije- to ti zelo priporočam. NPR kupone iz letakov (npr 25% sparov kupon dam na 1 kg mesa in ga dam v skrinjo po paketkih-če imata partner in ti vsak svojo kartico sta to dve kartici = 2 računa oz izdelka x 25% popusta), kupuj v trgovinah, kjer je cenejše, če so v akciji testenine se ti jih splača kupiti več, če je moka ne - zaradi moljev, povem iz lastnih izkušenj) Kuhaj varčevalne stvari npr; za večerjo  mlečni riž, palačinke, za kosilo mineštre, pasulj, (ko kuham to, vedno kuham za dva dni)...Ugotovila sem, da ko pridejo prijatelji, mi je najceneje speči pico in še najemo se. Vedno je v trgovini kakšen sir v akciji, dovolj kvalitetni so tudi edamec od Spara, Merkatorja..Glej etikete, rok uporabe, količino...V vednost, enkrat sem doma pozabila Joker popust za Spar, takoj sem bila ob 5 EUR. Zdaj si vse popuste iztrižem iz katalogov, dam v denarnico in po enem tednu preverjam in mečem ven, kar ne porabim...

- pralna krogla - res ne verjamem, da je cenejša za pranje perila oz. da to deluje. NPR: V eurospinu imajo tekoči prašek - z vonjem marsejevega mila za 40 pranj po 3,49EUR, če ga daš malo manj lahko število pranj podvojiš. V eni oddaji o predstavitvi pralnih strojev so namreč strokovnjaki zatrdili, da še zdaleč ni pomemben samo prašek o čistoči perila, ampak program, na katerem perete. Če je perilo zelo umazano, ga je fajn prej namočit, madeže pa podrgniti z trdim milom, ki se ga dobi za par deset centov. V zanimivost, po nasvetu serviserja, vpomivalni stroj dajem samo pol tabletke in to tiste tapocene (DM; LIDL; HOFER, M - variante) pa v redu opere. Sem enkrat pozabila dati notri tabletko pa je prav tako opralo posodo, ki pa res ni bila zasušena.

- preveri kredit (ali ga lahko poplačaš brez stroškov in ga vzameš bolj ugodnega?)

- ko dobiš plačo, daj takoj 50 evrov na stran, pa boš videla kako bo šlo - mogoče za zečetek 20EUR. Če odpreš varčevanje pazi, kakšno varčevanje bo, ker nekje zaračunajo zaprtje varčevalnega računa.

- krema mi na srečo odgovarja iz Hoferja za 3,49EUR. Ne menjaj jo, kar ti paše.

- pa ne boste verjeli, da se velikokrat stuširam samo z vodo...pa ne zaradi varčevanja, ampak kar tako...

- in seveda se ne vozim z avtom, će le ni potrebno, odvisno kje živiš, imaš avto?

Jaz sem nastavila tabelo, ki sledi;

koliko imam denarja na razpolago; datum, znesek, (nekaj časa sem vodila še hrana posebej, sadje, čistila itd, pa nimam časa še to razčlenjevat) - in odštevam. Je pa problem, ko vmes nastanejo nepredvidljivi dodatni stroški, sploh zaradi otrok....ja tudi jaz bi potrebovala še kakšen predlog o varčevanju...

 

Pa vso srečo!

 

 

onkica1

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

6. jun 2016 15:39

Za pomivalni stroj si naredi sama 1 skodelica sode bikarbone,en četrt skodelice citronske kisline, en četrt grobe soli in 10 kapljic eteričnega olja citrusov.Deluje.

dvorana

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

6. jun 2016 16:12

Jaz sem pa naredila pred dvemi meseci zalogo iz Eurospina. Kupila ogromno mehčalca Dexsal, ker je imel Eurospin ravno akcijo 0, 36 centov na 1 liter mehčalca. Sušila pa sem cunje na zraku in vedno so bile tako zelo trde, da je bilo prav nujno, da kupim še dodatno mehčalec in očitno kupila tudi še tekoči prašek - z vonjem marsejevega mila. Sem pa onkica1 mogla prav pogledat o katerem tekočem prašku si pisala. Zdaj vem, da sem ga tudi kupila in ga imam še doma 12 litrov. Potem pa smo kupili pralno kroglo in sem prala samo še z njo saj ne potrebujem več mehčalca in so moje cunje mehke. Polno mehčalca v omari, ki ga ne uporabljam več! Dodajala pa ga bom verjetno poleg samo zaradi vonja, da ga tudi porabim, ker ne vem kaj naj z njim. Meni osebno krogla ne smrdi in diši kot, da bi vohal bezeg in po pranju cunj imajo tudi cunje vonj po svežem. Ker sem pa imela fino zapacano belo perilo sem dala poleg krogle sodo bikarbono in je šlo vse lepo ven. V pomivalni stroj pa sem enkrat dala samo kis in sodo bikarbono pa je kar dobro pomilo posode. http://bitzngiggles.com/dishwasher-detergent/ Kis in sodo lahko daš tudi namesto mehčalca.

pomoc

onkica1  

član od: 18.11.2009

sporočila: 8

6. jun 2016 16:45

pomoc, katero pralno kroglo si pa kupila in kolikokrat si že oprala?

Kar se pa tiče kis za sijaj za pomivalca mi je serviser odsvetoval oz. naj ga ne uporabim skozi, tako, da kupim sijaj in sol, seveda za  navadne tablete (sol je lahko tudi navadno groba piranska)-kupim seveda kar vidim ceneje. Pravi, da največkrat ljudje delajo narobe, ker kupijo tablete 5 ali več v enem, + da še dozirajo sol in sijaj in potem seveda pom. stroj ne more splakniti, ker je preveč vsega. 

Mehčalca ne uporabljam, čeprav ga imam kupljenega na tak način kot ti, uporabi ga še namesto mene toliko več, ko da prati cunje moja hči, jaz pa pozabim nanj, čeprav so res brez njega cunje sušene na zraku trde. Sem pa nekaj časa dajala  kot mehčalec alkoholni kis, pa ne vem zakaj sem nehala, najbrž zato, ker bi ga mogla spet kupit, pa sem pozabila. Kaj pa jabolčni kis-ga imamo doma, pa nisem še probala? Res pa je nasploh kis zelo dobro razkužilo, sploh za glivice.

Soda bikarbona pa mehča vodo - koliko pa daš sode in kisa namesto mehčalca? In  kakšen kis uporabiš?

 

 

onkica1

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

6. jun 2016 19:10

S kroglo sem prala že večkrat in to brez mehčalca in brez praška. Ko pereš cunje s praškom moraš izpirati saj detergent tako ostaja tudi na oblačilih ampak izpiranja pa ne potrebuješ pri pranju s kroglo. V strojih pa ostane veliko praška po predalčkih in bobnu. Najboljši učinek za bolj mehka oblačila se mi zdi boljše krogla manj pa soda in kis. Sodo pa uporabljam skoraj povsot. Če se nam naš pes kje nepričakovano polula na tepih dam sodo zmešam z vodo ali kisom in ni vonja po urinu. Potem smo s sodo že čistili vzmetnico, kavč in še veliko bi se našlo. Soda z kisom reagira in ustvari veliko pene.


Pri nas so pralne krogle dražje kupila pa sem jo kjer ponavadi kupujemo lažje in cenejše stvari.


http://www.aliexpress.com/item/1pcs-Whoelsale-Washing-B

 

To je papir za peko, ki ga kupiš enkrat in ga lahko daš v pomivalni stroj in ti pomivalni stroj opere papir, ti ni potrebno v trgovino po novega. Edino moraš paziti, da se ti papir v pomivalnem stroju kje ne zatakne in strga.


http://www.aliexpress.com/item/Excellent-quality-60-40C

pomoc

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti