Varčevanje

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

3. jun 2016 16:55

Imaš v pogodbi o zaposlitvi konkurenčno klavzulo? Močno dvomim, tisti na minimalcu je običajno nimajo, kar pomeni, da se to, kar ti počneš v svojem prostem času, firme ne tiče. Ta naj za svoj ugled skrbi tako, da svoje zaposlene plačuje, kot je treba. Tukaj si lahko prebereš vse o osebnem dopolnilnem delu in si tako za vse večne čase zagotoviš dušni mir in tistega pred sosedi in davkarijo.

Sicer je pa odločitev tvoja v vsakem primeru. Kar se dela tiče - če dobro pišeš spise, še vedno lahko zalivaš rože, če svojih literarnih sposobnosti ne znaš spraviti v denar. Če je tvoje stališče, da nič ne znaš, hja, kaj si pa pripravljena narediti za to, da bi pa nekaj koristnega znala? Ker potem tudi iskanje nove službe ni prav konstruktivna vzpodbuda, če je res tako, da nič ne znaš. Si prepričana? Malo se ozri okoli sebe, kaj vse ljudje počnejo, pa se ti bo mogoče utrnila kakšna ideja, da to bi pa lahko ti tudi, vsaj tako dobro ali še bolje. 

Pisanja obnov srednješolcem ne bom komentirala. Kar se pa sode bikarbone tiče - če na tebi deluje bolj kot antiperspirant, potem lahko prihraniš tudi tistega pol evra za sodo bikarbono, ker več kot očitno ne potrebuješ ne enega ne drugega, ali pa imaš moteno senzoriko.

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. jun 2016 9:37

Imela sem znanko, ki jo je mož zapustil v trenutku, ko je zaradi likvoidacije podjetja ostala brez zaposlitve, s kreditom za nov twingo ( on je odpeljal BMW in že polnoletnim sinom. Sin se je zaradi očetovega dejanja odpovedal preživnini vse od polnoletnosti do konca faksa. Mož, ki se je po strahovitih izpadih nasilja preselil k ljubici, seveda ni imel namena plačevati stroškov za precej veliko in nedokončano hišo, v katero je tu in tam prišel pretepst bivšo ženo.

Znanka si je našla fanta, ki je žuvel 4 km proč in ni imel otrok. Ob socialni pomoči je ( na črno) pomagala ma kmetijah, prala posodo v gostilni, nabirala gobe, borovnice in jih vozila po Sloveveniji po gostilnah, nasadila je fižol in ga prodajala. Nekako ji je šlo, dokler je ni zvila hrbtenica,

Na drugi strani pa je bil njen fant ves čas zaposlen in je prejemal solidno plačo. Formalno je živel v svojo hiši, brez sanitarij in kopalnice, brez konkretnega ogrevanja, zato je vsak popldan prišel k svoji prijatljici. S sabo je včasih prinesel kak kos masa, ki ga je spekal doma na štedilniku na trdo kurivo in tako prihtranil elektriko. Prinesel je tudi baterijsko svetilko, da mu v temi, ko je bil pri prijateljici, ni bilo potrebno prižigati luči in trošiti elektrike in se je plazil po hiši s prižagno baterijo. V službi je brezplačno dobil leene ostanke, ki jih je občasno pripeljal in stresel pred hišo, s katerimi sta nato ogrevala s kaminom. Drugače je bila hiša ogrevana s kurilnim oljem. Da ne bi trošil tega olja, se je tuširal samo v službi, drugače pa je bil šmirjakl,

Zgodba je trajala nekaj let, nato je tip samoumrl. Priznana izvenzakonska skupnost, spor s sorodniki pokojnega je še na sodišču.

 

Nisem mogla verjeti svojim očem, ko se mi je hvalil, kako pomaga, sicer pa je bil prepričan, da ji ne povzroča nobenih stroškov. Ne verjamem, da bom še kdaj srečala primer tako patološkega skušpuštva in pomanjkanja občutka za pomoč partnerju oz. soudelžebo pri stroških.

Zgodba je nauk.

 

Ker piše, da ŽIVI s fantom in ima neobičajne fiksne stroške sta dve možnosti: da tisti njen fant živi na njen račun, ali pa si je privoščila nakup dobrin, ki si je nekdo z minimalno plačo ne more privoščiti. Takih je na stotitne in običajno končajo v hudih težavah, osebnem stečaju, saj dolgoročno ni rešitve.

Mi je pa žal za vsako tako zgodbo, običajno ugotovim, da nekdo živi na račun drugega, ker bi morala plača vendarle zadoščati za normalno življenje.

 

Vso srečo in pamet v glavo, bi dodala.

F r i n a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

4. jun 2016 10:25

Frina,

ne vem, kaj so zate neobičajni fiksni stroški. Jaz živim na 28 kvadratnih metrih in se na mesec nabere položnic za več kot 200 evrov. Če sta si torej privoščila razkošnih 40 kvadratnih metrov, potem je položnic za vsaj 300 evrov, pa če jih damo na pol, je to 150 na enega. Odštejmo to od 750 in pridemo na 600 €. Odštejemo recimo še mesečno karto za avtobus za vožnjo na delo in pridemo na 560. 100 za hrano - mili bog, skoraj toliko jaz vsak mesec pustim v službeni menzi, brez vsega prej in potem! - smo pri 460. Minus dva kredita - ni treba nobenega brutalnega izkoriščevalca, da se znajdeš na 150 evrih mesečnega budžeta za osebne potrebe. 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 04. 2016 10:26

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

4. jun 2016 15:40

Midva pa ogromno hrane kupiva pred rokom. Ta živila so še vedno varna in je s tem zavržene hrane veliko manj. So pa ponavadi nalepke 50% popusta in hrano lahko tudi zmrzneš in se ne pokvari. Hrano kupuješ lahko na kupončke izdelek po izbiri, kupon na celotni nakup če se znamo dobro organizirati!Kar se tiče oblačil, plastike kupujemo veliko na http://www.aliexpress.com/ Tu imaš celo po 2 Evra samo ene pajkice, ki jih lahko nosiš za doma če tudi niso kvalitetne za doma pa so dobre! Te pa moram opozoriti, da na strani aliexpress ni vse dobro! Ko kupiš več stvari ugotoviš kaj se res splača kupit in kaj se res ne! Zato je najbolje tisto kar je res dobro kupovati še naprej isto. Stran Aliexpress je zelo varna in ti brez problema vrnejo denar. Mislim pa da si že slišala za pralne krogle za pranje perila. To kroglo uporabljam, ko perem perilo brez detergenta za 1000 pranj. Pa pojdimo po vrsti. Krogla res ni tako učinkovita, da bi odstranjevala vse madeže na oblačilih, je pa izjemen učinek pranja brez uporabe pralnega praška in prihranek denarja. Od pralne krogle pač ne moreš pričakovati, da ti bo oprala tako hudo umazane cunje ampak krogla res pere! Jaz imam kroglo, ki zelo lepo diši po svežem in jo uporabljam za manj umazano perilo brez praška in mi opere dobro. Sem pa to kroglo kupila za le 3,50 Evrov v tujini ampak v Sloveniji jih imajo tudi za 40 Evrov ali več.
http://vilazdravja.com/izdelek/magicna-pralna-krogli Potem obstajajo tudi krogle, diski za pranje posode, ki naj bi ti tudi oprali posodo v pomivalnem stroju.
http://vilazdravja.com/izdelek/magicni-disk-za-pomiv

 

Lep dan ti želim. 

 

 

pomoc

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

4. jun 2016 16:15

Jaz pa privarčujem tako, da si sestavim tedenski jedlinik kosila in potem kuham po planu s tem, da kakšno stvar, ki jo huham na veliko (ričet, nadevane paprike, golaž, segedin, sarme, bolonjsko omako...) skuham malo več in dam v skrinjo. Tako naslednjič samo odtajam in pogrejem. Pa zelo učinkovito je če imaš zvezek in vanjga zapisuješ vse izdatke. Tudi tiste, ko daš brezdomcu 1 euro in greš v lokal na kavo za 1.5 eura.

 

Drugače pa, dobro ti gre. LP, Saša

Mir in dobro!

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

4. jun 2016 19:09

Helpi....saj jaz te podpiram, ampak teb pa res ni pomoči....si vse nas nadmudrila. Kar nadaljuj v svojem stilu, zabavaj se deklica, pravijo, da je smeh pol zdravja.....če tebe tu ne bi bilo, bi bil dolgčas pa eni ne bi imeli kaj pisat.....veselim se nadaljevanja 

 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš."

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. jun 2016 20:08

Krogla res ni tako učinkovita, da bi odstranjevala vse madeže na oblačilih, je pa izjemen učinek pranja brez uporabe pralnega praška in prihranek denarja

Kozm

 

Jaz že dolgo ne debatiram več, ampak tak nesmisel pa težko razumem ...

 

 

 

 

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

4. jun 2016 20:27

Pred par leti je bil v VIPu objavljen test pralnih praškov in pripomočkov in pokazal je, da so pralni oreščki učinkoviti enako kot sama voda, gumijaste krogle pa malenkost bolj kot čista voda a veliko manj kot pralni praški, ker pač dodatno mehansko delujejo na perilo v stroju. Od tu dalje pa vsak po svoje - če je sama voda zadosti, potem je v redu, če ni, pa ne bo pomagalo nič magičnega, edino hard-core kemija. 

Sonja

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12653

4. jun 2016 20:53

Helpi....saj jaz te podpiram, ampak teb pa res ni pomoči....si vse nas nadmudrila. Kar nadaljuj v svojem stilu, zabavaj se deklica, pravijo, da je smeh pol zdravja.....če tebe tu ne bi bilo, bi bil dolgčas pa eni ne bi imeli kaj pisat.....veselim se nadaljevanja  Babka 1951

 

 Ne vem no, ampak glede na vsa pisanja,se meni vedno bolj dozdeva, da se za tem nickom nekdo , ali celo nekaj več ljudi zelo heca in se iz nas morda celo norčuje. Lahko, da se motim, ampak, takšno je moje mnenje.

mopsika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti