Kako se naucite kuhati

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

14. avg 2014 13:49

Oh, Frina, jaz sem tudi enemu profesorju morala obljubiti, da se na drugi stopnji ne bom pojavila na njegovi smeri. Kar sem seveda naredila z velikim veseljem in mi ni bilo nikoli žal - pa tudi na kuhanju se mi ne pozna. Bi mi pa bilo kdaj v službi precej lažje, če bi se le  malo bolj poglobila tudi v "njegove" zadeve. Ampak vsi pač nismo mojstri za vse. Uporabljaš tisto, kar znaš, samo to še vseeno ne pomeni, da je vse ostalo nepomembno.

Sonja

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

14. avg 2014 14:11

Limnol, JAZ jih ne bom potrebovala. Pomeni, da ziher ne bom ne štedilnika, niti računalnika, niti kaj podobnega "sestavljala", programirala, ... ;)

Računalnik in štedilnik pa znam brez meni potrebnega znanja logaritmiranja uporabljati;) 

Sweetness Bakery

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

14. avg 2014 14:52

Mene ni nihče učil kuhat, mi sploh niso pustili, moja mama pa nikol ni znala več kot ene par jedi, se mi zdi, da šele zadnje čase, ko pač kuha sama, da se je naučila. Pa ne, da kuha slabo, karkoli je naredila, je vedno bilo dobro. Je pa omejena z eksperimentiranjem, ker brat in oči ne marata zelenjave. Vseeno se mi zdi, da znam jaz skuhat karkoli, edino kake napredne tehnike, flambiranje ipd. to še za vsak slučaj nisem probala :)) razen enkrat po nesreči, ko je gorelo 1 m v luft...

Eksperimentiram od prvega dne, vsak recept naredim po okusu, merim edino sestavine za peciva, kruh... Npr. edino kar res nisem znala, so palačinke. Nikjer ni bilo natančnih mer recepta in 2 leti so bile moje palačinke kot podplat.

Pa še zdaj se sproti učim, pogledam youtube filmčke, ker mi je to pač zabavno :) Kuham res se mi zdi dobro (kdor ima rad velik zelenjave), pa ne uporabljam skoraj nič maščobe, razen če je nujno v kaki sladici pač. Ker pač velinoma kuham zdrave jedi.

Ne maram kuhat vedno istih jedi. Npr. špinača kot klasičn prikuha ... Ampak probam raje to kombinirat npr. v polpetih, enkrat s  testeninami, pa s kaki drugo vrsto zelenjave...

xxs

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. avg 2014 16:06

xxs:

" ... ne uporabljam skoraj nič maščobe, razen če je nujno v kaki sladici pač."

Malo maščobe nič ne škodi, maščoba daje hrani okus. Seveda ni treba pretiravat z njo, ampka malce je še nikomur ni škodilo. Zato pa pravijo, da je dijetna hrana brez okusa, ker je brez maščobe.

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. avg 2014 16:21

Mamamia, se pa res ne strinjam...dietna hrana je brez okusa navadno zato, ker je nesoljena, nezačinjena in pripravljena brez trohice domišljije.

Enkrat sem videla eno pripravljat malo večjo skledo solate iz repe in fižola pa ne vem, če ni gor zlila ene četrt litra olja. Po dveh žlicah sem rekla, da je pa dovolj, ona pa, da bo fižol itak vse popil. No ja, to je bila stara šola, ampak vseeno. Sama je jasno nisem jedla in boljši polovici sem predlagala, naj se jo vzdrži.

Tudi sama že dolgo prakticiram mešanje maščob. Na začetku skoraj na suho pražim, na koncu za okus dodam ali kako žlico smetane (navadno sladke ali creme fraiche) ali sira. Meni je zelo všeč, kako je Ivačič to rekel: Na koncu popravimo s smetano. Za golaž sem pa res uporabila dovolj olja, da se čebula lepo prepraži. Ko je bila ravno prave barve, sem jo precedila in osušila na papirnati brisači.  Potem nazaj v posodo, pa vino gor in dalje po receptu. 

Aja, pozabila zgoraj napisat: V tehle šovih, v katerih kuharji/chefs tekmujejo, je najpogostejša/konstantna negativna kritika to, da je jed premalo slana (not seasoned enough).

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 14. 2014 16:21

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

14. avg 2014 16:32

Verjetno smo tu različne generacije in normalno, da drugače gledamo na stvari. Maščoba je sicer organizmu potrebna, v maščobi so topni nekateri vitamini... In npr. jaz dodajam maščobo jedem po kuhanju, da se ne pregreva, pa še to kako žličko. Drugače pa ne dam skoraj nič več od kake žličke, še to ne...  Tudi brez sem že kuhala, pa ni neke razlike v okusu, ker se mi zdi, da so bolj važne začimbe.Vem, da ni razlike, ker včasih če je kak obisk in se mi mudi kuhat, se mi vlije in je normalno maščobe. Kak pražen krompir pa naredim tako, da ga zalivam z juho.

Je pa res, da ene vrste jedi odpadejo - npr. pohanega ne jemo skoraj nikoli, pa tudi to se da naredit v pečici brez olja. Tako je delala mami in sem navajena na ta okus in če bi bilo oscvto, mi je pol slabo... Ful razvadiš želodec in ti res ne paše. Pa tudi smetane in mleka ne uporabljam več, ker ima moj intoleranco na laktozo, tako da sem se res ful odvadila maščob, ampak saj še vedno je dobim dovolj v solati pa kakem zrezku, jajcih...

xxs

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

14. avg 2014 16:48

Ah, ni prebranca brez 3 deci olja.

Commis débarrasseur

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

14. avg 2014 16:52

Nemalo aromatičnih snovi je topnih v samo v maščobi in določeni vonji in arome se brez nje pač ne morejo razviti. Tako recimo meso dušeno na pari ali pečeno na olju ne more imeti enakega okusa. Ne gre za "bojše" ali "slabše", preprosto je drugače. Saj tudi nekateri vitamini se topijo v maščobah, ne pa v vodi, in jih telo brez malo dodane maščobe iz hrane ne more dobiti, vsaj ne v zadostni meri (recimo vitamina A iz korenčka). Jasno, to ne pomeni, da mora vse plavati v olju in masti - ampak preva mera je običajno ne preveč, pa seveda tudi ne premalo.

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. avg 2014 20:37

zzak1977 je napisal/a:

Ah, ni prebranca brez 3 deci olja.



Commis débarrasseur

 

Natanko tako, na vrhu mora plavat in se svetit, kajne? 

mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. avg 2014 20:42

Vanja, saj se razumemo ... 

Golaž brez maščobe bi bil drugačnega okusa kot z njo, sama praviš tako, ti pač čebulo popivnaš. Jaz običajno "zadenem" toliko maščobe, da ni treba pivnat, pa nič odvečne maščobe ne plava po  golažu.

 

In tuid xxs pravi, da nekaterim jedem dodaja na koncu maščobo, čisto malo sicer, pa vendarle. Zakaj neki? 

 

Kot je lepo moja draga limnol rekla - zmerno, po pameti ...

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti