Čista 10

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

11. feb 2014 13:51

Vendelina jr. je napisal/a:
Ampak, resno, a kdorkoli pri kolikor toliko zdravi pameti v resnici misli, da bo imel karkoli v ravnovesju (dajmo se delati, da zdravorazumsko mislimo, da gre za delovanje hormono v normalnih mejah ob ne preveč stresnih psihičnih stanjih), če se bo držal diete? Pa da grem naprej, a v resnici kdorkoli misli, da bo postal nekadilec zgolj tako, da ne bo več prižgal nobene? Ker, resno, če kdo to misli, potem naj se pridruži tistim, ki mislijo, da je zemlja ravna plošča okoli katere se vrti Sonce, pa da evolucijska teorija ne drži in kar je še takih.... Ker je približno oboje podobno mimo.

Zagotovo!

Vendelina jr. je napisal/a:
Nobeden ne bo ne zdrav in ne vitek, dokler ne bo zdravega načina življenja ponotranjil. Ponotranjil ga bo pa takrat, ko se bo soočil s svojimi prazninamimi in težavami, na katere ga glava non-stop opozarja. In ki jih noče slišati in jih utiša s hrano, cigaretami, alkoholom...in kar je še odvisnosti. Nobeno izogibanje belemu sladkorju in beli moki ne bo pomagalo, če bo glava še naprej zblojena. In noben kos toplega belega kruha, namazanega z maslom ne more škodovati nikomur (tisti, ki imajo celiakijo so tu izvzeti), če mu glava pove, da je to tudi edini kos kruha to jutro in da ne bo potem v nadaljevanju zmazal še pol hlebca in naslednjih 10 dag masla.  Tudi nobeno rebresce čokolade ne bo nikogar ugnobilo, če bo samo eno na dan - če pa kdo zmaše 10 dag čokolade dnevno minimalno je pa druga pesem.

Ko je pa človek zdrav, mu pa itak telo sporoča, da je zadovoljno in ne potrebuje dodatnih stimulansov v obliki preveč hrane.

 

No, ponotranjat lahko začneš potem, ko se enkrat končno naučiš kontrolirat imulze požrešnosti oz. se jih znebiš. Pametovat o tem je zelo enostavno, ampak ko bi se vse skrbi in tegobe lahko tako enostavno rešile, potem se cigareti, alkohol, čokolada in podobne 'droge' ter zdravila ne bi prodajali kot sveže žemljice. In da ne omenjam pravih trdih drog.....

 

Pa da ne bo pomote, še kako hitro rataš 'vitek', ko se znebiš kruha/testenin iz bele moke, belega sladkorja in na splošno predelane hrane, ali pa vsaj zelo omejiš njihovo porabo. Gre pač za stvari, ki se najdlje prebavljajo in pri katerih se želodec tudi najbolj 'matra'.

Poleg tega pa nas večina zagotovo ve, da še zlasti (kupljen) kruh rad spodbuja 'lakoto' (vsaj meni se to pogosto dogaja predvsem pri Jelenovem polbelem kruhu....), ne zgolj zaradi dodatkov temveč tudi, ker se ga pogosto prehitro konzumira (<10 s žvečenja na ugriz). Ravno zato se je nekaterim zadevam pametno odpovedati, dokler nisi prepričan, da se lahko držiš pod kontrolo, saj ti bodo v nasprotnem primeru zgolj delale sive lase.

Better safe than sorry, a ne.

Life is war against boredom~

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

11. feb 2014 16:15

MiriBon je napisal/a:

Pa da ne bo pomote, še kako hitro rataš 'vitek', ko se znebiš kruha/testenin iz bele moke, belega sladkorja in na splošno predelane hrane, ali pa vsaj zelo omejiš njihovo porabo. Gre pač za stvari, ki se najdlje prebavljajo in pri katerih se želodec tudi najbolj 'matra'.

No, tole je pa po diagonali stran od resnice. Ravno nasprotno je res. Gre za lahko in hitro prebavljive molekule.

rimljanka

roxena  

član od: 25.4.2007

sporočila: 35

11. feb 2014 17:27

Ja se strinjam rimljanka.Te bele stvarce se zelo hitro prebavijo in nam dvignejo insulin v višave,ki pa tudi zelo hitro nazaj pade in potem smo spet lačni in željni nekaj sladkega in zgodba se spet ponovi.No in to povzroča zmedo pri ostalih hormonih.Sploh pa tisti ki nismo rosno mladi to še bolj občutimo.Težave imajo pa lahko tudi mladi.Sem bila na enem predavanju in sem mislila da bomo same ženske tam približno v obdobju mene,pa smo bile v manjšini.Največ je bilo madih deklic od 20 naprej.Težave imajo z ščitnico,pa policistični jajčniki,težave z zanositvijo......Za vse itak ne vem zakaj so tam bili.Je bilo pa tudi kar nekaj moških.Tako da to so problemi samo imam občutek da ljudje o tem ne radi govorijo.

roxena

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

12. feb 2014 5:35

Ob vseh nasvetih o zdravi prehrani sem poskušala preiti iz bele moke na polnozrnato, črno in podobne mešanice. Tudi pica iz take zdrave moke mi je teknila takoj pečena. Ko pa sem pojedla ob naslednjem obroku kos hladne pice, ki je ostala, sem imela takoj težave. In se mi od takrat naprej dvigne želodec ob polnozrnatih in podobnih temnih zadevah, sploh jih ne morem več jesti. Nadev na pici iz bele moke mi ne dela težav.

Večkrat poskušam, če je čas upora mojega želodca minil, pa mi še ni uspelo. Hja, mogoče bi pa na ta način lahko izgubila nekaj kilogramov, če bi kuhala take stvari, ki jih želodec ne mara. Ampak, hladilnik bi morala dati od hiše!

Katrca11

roxena  

član od: 25.4.2007

sporočila: 35

14. feb 2014 17:09

Jaz sedaj vztrajam en teden,to res ni veliko,ampak počutje je pa super.Prebava super,kot urica,pa tudi drugače počutje enkratno.Nobenega napenjanja,polna energije,skratka super.Pa še nekaj sem opazila.Od vedno sem dobesedno nora na sladko,sedaj ko pa sem se odločila da belega ne jem več,me čokoladice sploh ne mikajo.Si pa jaz doma naredim sladkarije po receptu Savine,tako da nisem v pomanjkanju.Ja hladna polnozrnata pica pa tudi meni ni dobra,topla pa še kar.Sem pa rekla da bi probala narediti testo z brezglutensko moko.Je kdo probal?To pa edino pogrešam,ker sem nora na pico.Ja kilogramčki pa tudi kopnijo in to tisti ki se jih ne morem rešiti kljub trudu že par let.Super priporočam.

roxena

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

14. feb 2014 18:03

Meh, meni pa se je (belemu) cukru očitno nemogoče popolnoma odreči...pa še valentinovo, no.

/wrist



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 14. 2014 18:28

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

14. feb 2014 18:06

Kaže, da se vojskuješ proti napačnim stvarem.

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

14. feb 2014 18:35

:(

Verjetno imam zelo visoko 'toleranco' za sladkor...nekaj sem brala o diabetesu 2. tipa, možno da me pesti ravno to. Tko grozno je, ko se ti neka sladka stvar zdi absolutno presladka, pa se na koncu vseeno nabašeš. /vzdih



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 14. 2014 19:01

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

14. feb 2014 18:42

MiriBon je napisal/a:

:(

Verjetno imam zelo visoko 'toleranco' za sladkor...nekaj sem brala o diabetesu 2. tipa, možno da me pesti ravno to.

 Sploh ni nujno, da imajo diabetiki tipa 2 radi sladko(r) ali neko nujno potrebo po sladkem.

rimljanka

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

14. feb 2014 19:06

Ne gre za potrebo po sladkorju, ampak za to, da traja dlje, preden naredi sladkor 'učinek' - sama u izi zbašem 200-gramsko čokolado, pa mi je 'ravno prav', kar se tiče vnosa sladkorja....če je to normalno, no =p..

Ali povedano drugače, zame ima 100-gramov čokolade verjetno podoben učinek kot 1-2 koščka za normalnega jedca. Lahko pa da se motim in sem pač samo zelo požrešna, ampak moj stari oče je imel sladkorno, tako da ...



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 14. 2014 19:31

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti