Čista 10

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. feb 2014 14:39

rimljanka je napisal/a:

In nomadi, če so že res bili (no ja, no ja, sene bi strinjala), so pojedli vsako zrno trave, ki jim je prišlo pred oči (in še marsikaj).



rimljanka

 

No, nomadi/lovci - torej vsejedci - mesojedci/rastlinojedci, kar je pač naneslo oz. kar je bilo dosegljivo.

Poljedelstvo&živinoreja dejansko naredita ogromno škode okolju (razen mogoče z izjemo trajnostnega načina kmetovanja s kolobarjenjem in brez pesticidov oziroma živinoreje, kjer se živina dejansko pase na prostem in katere se ne hrani z rastnimi hormoni in podobnim sranjem) in sta poleg tega slab vpliv na naše prehranjevalne navade, saj so v izobilju na voljo stvari, ki jih nekdaj ali ni bilo, ali pa so bile redkost (kar je bilo dejansko nekaj dobrega, če primerjamo z današnjim časom, kjer je debelost eden glavnih 'bolezni' sodobne civilizacije).

Ali je bil prehod na poljedelstvo in živinorejo dobra ali slaba stvar je težko reči, vendar pa sama menim, da posledice in pa sodobno razmetavanje s hrano (da ne omenjamo, koliko ton hrane se vsak dan zavrže...) niso preveč dober znak. Masovna pridelava česarkoli ima pa tako ali tako svoje slabosti.

Vendar pa je tipična sodobna živinoreja katastrofalna za okolje tako v pogledu porabe vode kot tudi onesnaževanja (prihajam iz kraja, kjer je bila v bližini prašičja farma, tako da še predobro vem, kakšno sranje to prinaša s seboj ... vključno s smradom).

Imela sem zelo nazorno slikovno primerjavo med porabo vode glede na tip dejavnosti (od živinoreje do gojenja različnih vrst poljščin)...bom pogledala, če jo bom uspela najti na domačem narunalniku, se pa s primerjave sicer še dobro spomnim, da živinoreja potrebuje okoli 10-krat več vode kot pa pridelava riža, ki porabi največ vode od vseh pridelkov.... in za katerega vsi vemo, da raste v vodnem okolju.



Life is war against boredom~



Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 05. 2014 14:46



Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 05. 2014 14:47

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 05. 2014 14:48

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. feb 2014 14:54

no Miribon, da ti malo pomagam, ko boš iskala - išči pod "virtual water". Pa dobro preberi, kaj kje piše in kaj kaj pomeni, preden boš naslednjič predavala o takem in drugačnem sr..saj veš kaj, očitno ena tvojih ljubših besed (btw, na Zemlji je 7 milijard ljudi; malo pomisli, kam jih boš poslala nabirat travce in lovit podlasice, pa kam ti odlagajo svoje sr...saj veš kaj).



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 05. 2014 14:55

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

5. feb 2014 15:21

A to se sedaj po novem kliče dieta čista 10.

Spet izumljanje tople vode.

trac

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. feb 2014 15:21

Ja, malo pomisli, kam se bo stlačila ta stalno naraščujoča številka ljudi čez 10 let, ko jih bo po možnosti že 8 milijard.

 

Prilagam še naslednji povezavi za nazornost porabe vode pri živinoreji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Water_footprint

http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_ (glej razpredelnico pod 'water resources)

 

Pa da me ne bo kdo spet narobe razumel...nobenemu ne zapovedujem ničesar (npr. naj ne je mesa ipd.), temveč zgolj podajam argumente za in proti.

p.s. Če je kdo občutljiv na besedo 'sranje', naj si gre pač malo pogledat, kako izgledajo tovrstne farme, in mu bo vse takoj jasno... =)

Life is war against boredom~

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

5. feb 2014 15:36

Ej, a pol, ko na bo 8 al 10 miljard bomo pa polovico izstrelili v vesolje ali kako? Vse slabotne, bolane,starejše...itd. Vsak ima pravico bivat na tem planetu. Pa če nas bo 15 miljard. Nikogar ne smemo pustiti samega ali ga izločit. Še najmanj pa se bunit na kao sr... Daj no, to je pa že neokusno totalka. Eno je malo heca, samo hec se htro sprevrže v resnico in dejanja. Mene osebno to moti in sem prepričan, da večino tudi. To pol ni več hec, sprevrže se pa v to o čem ti pišeš. JAZ se se tem ne strinjam in bom šel s to maso magari. Mi bo zagotovo lepše.

 

 

Lp

preprost

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. feb 2014 16:28

Kaj pa vem, kako bo čez 10, 20 in več let. Sama sem imela za maturo Huxlejev roman Brave New World, pa mi tovrstna distopija ni ka j preveč po godu, čeprav je precej logična......

Glede ne pretekle trende pa me ne bi presenetilo, če nas čaka kaka WW3 zaradi borbe za naravne vire in podobno. Upajmo da ne, no.

Kar bo, bo. Sama sem za miren soobstoj vsega živega :o)

Life is war against boredom~

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

5. feb 2014 16:35

Vendelina jr. je napisal/a:

Ker imam napad dobrote, draga roxena, dve besedi:, ki pokrijeta več-ali-manj vse mediteranska dieta.

 Vendelina jr.

Querida amiga, meni neki ni jasno pri mediteranski dieti: a se več denarja zapravi za svinjino ( in izdelke iz ) ali za vino ( po možnosti erdeče ). A si predstavljaš roxano: hodi po cesti ( opotekajoče se ) iz ene roke grize klobaso iz druge otpije požirek ta erdečega v večni dilemi: a bo preveč klobase ali preveč vina.

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. feb 2014 16:43

En lep preblisk (ko je že govora o ta erdečem) je pred kratkim v intervjuju na radiu povedal neuničljivi Toni Gašperič, ko je opisoval, kako je odet samo v metliško črnino neke noči hodil iz mesta domov..... popolna združitev zdrave hrane, trajnostnih oblačil in rekreacije (za klobaso se niti več ne spomnim, ali je bila omenjena ali ne).

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. feb 2014 16:46

MiriBon je napisal/a:
Kar bo, bo. Sama sem za miren soobstoj vsega živega :o)

Ne vem sicer, kako si ti tole predstavljaš, ampak, če česa ni v naravi, je natanko to, da ni mirnega soobstoja med "vsem živim", pa če zraven štejemo viruse in priona ali pa ne. Povsem irelevantno. Zadoščajo bakterije, glive, rastline in živali, vpete v večni krog kroženja snovi, med proizvajalsko, potrošniško in razkrojevalsko sfero. Osnove ekologije, že osnovnošolske.

Glavni krivci vsrega s.......j, kot praviš, pa niso tisti, ki jedo meso ampak tisti (sicer najbrž jedo meso, lahko so pa orto vegani, ni bistveno), ki jih žene ekonomski pohlep.

rimljanka

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

5. feb 2014 17:02

JAZ v glavnem VZTRAJAM, da vsak ima praco živet na našem planetu, ki se mu reče Zemlja. Definitvno pravico, brez izpitov in vprašanj. Ne gelde na luno in slične štose. VSAK ima pravico živet. TOLE  bom zagovarjal do konca.

 

 

Lp

preprost

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti