Čokolino

CarolinaX  

član od: 21.1.2012

sporočila: 9

12. nov 2013 6:34

Nazadnje ko sem jaz gledala vsebino cokolina, sem videla da je nekaj takega kot 40-50% samo sladkorja.

Seveda sadje tudi redi kot pravi elaphus, ampak sladkor, ki je v sadju je zelo drugacen od tistega, ki ga zauzijemo v cokolinu. Amapk kot je vecinsko mnenje v debati, vse v zmernih kolicinah pa bo vse ok. :). 

Pa cokotek :)). 

 

 

CarolinaX

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

12. nov 2013 8:08

Se mi zdi, da je ob poplavi vseh mogočih 'zvarkov' prehrambene industrije čokolino še najmanjše zlo. In če ravno moti tisti sladkor notri, obstajajo tudi verzije brez dodanega 'kristalnega sladkorja', pa lahko potem sladimo in dodajamo okuse po lastni volji. Sama sem imela tudi obdobje, ko je bil čokolino vsak dan za večerjo, potem je to malo izvenelo. V srednji šoli mi je spet zapasalo in takrat sem si ga kupovala skoraj na skrivaj, ker se mi zdelo, da v tistem obdobju pa nihče ne je te 'otročje' hrane. Potem je bilo rečeno, da se ga tudi športniki ravno ne branijo, ker je lahko prebavljiv in te ravno pred kakšnimi tekmami ne 'obteži' preveč. Tudi meni se najbolj dopade zelo gost, včasih pa sem ga potem še zavrela, da se je vse skupaj spremenilo v tako 'sluzasto' zmes, podobno pudingu, vanjo pa sem zamešala še nekaj rozin... 'Moj' okust je bil čokolino, mislim, da sta takrat obstajala le še grisolino in rižolino, čokolešnik mi je imel nekam čuden okus. Zdaj si občasno sama zakuham kosmiče, vendar je pri tem nekaj več priprave (namakanje, kuhanje...). Pa zakaj ne bi pustili otrokom veselja, da si lahko skoraj sami nekaj pripravijo. Če je to del uravnotežene prehrane...

 

trac

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

12. nov 2013 8:22

A sem jaz ena tistih redkih budal ki v cokolinu nic koristnega ne vidi? Kaj da je najmanjse zlo? Za kašasti zajtrk se lahko je muesli, kosmiče, polnozrnat zdrob, otrobe, mešanice sadja in kosmičev. Poleg tega da se da za mali denar dobiti kvalitetno nepredelano hrano in se brez sladkorja ne vidim nobene potrebe po čokolinu. nekako se mi zdi da ga vsi zagovarjate zaradi nekih otroskih spominov. Jaz sem ga tudi jedla, samo zaradi tega nikakor ne mislim da je to hrana za vsak dan ali da je celo kvalitetna. vsakim kosmičem se lahko doda kakav v prahu in še nekaj sladkega ki ni ravno trsni sladkor.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

12. nov 2013 8:37

Tudi po tortah ni prav nobene potrebe. Pa palačinkah. Pa štrukljih. Pa krompirjevih zloženkah. Če se gremo samo, kaj je res poceni in nujno potrebno za življenje (ali pa še celo "zdravo"), potem lahko kulinariko kar ukinemo.

Sonja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

12. nov 2013 8:51

Po takih stvareh ne sežemo vsakdan, tako kot tudi po čokolinu ne bi smeli. 

Meni se torte ipd ne zdijo nič nedolženga in tega tudi nisem nikoli izjavila. Spečem pa res veliko sladkega. 

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

12. nov 2013 8:51

Jaz pa čokolina sploh ne maram. Karkoli čokoladnega za glavno jed (zajtrk) ne maram. Tako ne jem nutele, pa čokoladnih mislijev, pa kakava ali čokolade na pijem. Imam pa po neki drugi predhodni hrani rada čokoladna peciva, vse od tort, piškotov, pudingov itd. Sicer je moja družina občasen porabnik čokolešnika, čeprav nimamo majhnih otrok. Res je tudi, da nimamo težav s preveliko telesno težo, povišanim sladkorjem, da uživamo res ogromne količine zelenjave in sadja, zelo malo živalskih maščob, nobenih sladkanih pijač. Tako imajo nekateri naši člani včasih radi svojo malo sladko pregreho, ki pa je narejena po tako natančni recepturi, da priprave meni sploh ne bi zaupali. Izdelavo torte že, nikakor pa priprave čokolešnika.

pirnica

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

12. nov 2013 9:41

Bom malo popravila svojo izjavo, da ne bo 'hude krvi'. Saj ni bil stalno na repertoarju, tega nikakor ne zagovarjam, ker sem veliko rajši imela drugo hrano in staršem se moram res zahvaliti, da smo jedli zdravo hrano. Je bilo pa kakšno obdobje, ko je zapasal tudi čokolešnik. Smo kupili eno škatlo, jo pojedli in je bil spet 'mir' do nadaljnega. Je bi pa edina kašata reč, ki se mi je v otroštvu dopadla. Mlečnega riža, gresa in podobnih reči zaradi vrtca sploh nisem marala, po navadnih muslijih mi je bilo pa tudi tako slabo, da jih tudi od daleč nisem smela videti. Se pa z leti tudi okusi spremenijo in sedaj raje posežem po tistem, kar je zgoraj omenila bannanna. Najbolj zagovarjam raznoliko hrano, ki jo pripravimo sami doma. Pomanjkanje časa je precej za lase privlečen izgovor.

trac

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

12. nov 2013 9:45

limnol je napisal/a:

Tudi po tortah ni prav nobene potrebe. Pa palačinkah. Pa štrukljih. Pa krompirjevih zloženkah. Če se gremo samo, kaj je res poceni in nujno potrebno za življenje (ali pa še celo "zdravo"), potem lahko kulinariko kar ukinemo.



Sonja



JEEEEEEEEJ, to je to!! Bravo.
Draga bannanna, ne jemo vsi VSAK DAN ČOKOLINO, ako pa ga bomo 2x tedensko pa si ne bomo praaav nič škodovali v kolikor se bomo vsaaaaaaj malo gibali. Tista dečja porcija LINOTA mojega omiljenega, pa niti ne vpliva na pridobivanje teže, če greš vsaj do mesta in nazaj skuriš...hihi
UŽIVAJTE, pa karkoli vam že paše.

P.S: O ja, bannanna, poznam vse tvoje kombinacije in variante domačega čokolinota. Navsezadnje si kupiš MAXXDESSEERT ČOKO pa dobiš ravno tako čokolino brez OHjev in z MEGA B, ampak veš, občasno paše tudi normalen čokolino in to mi še poreče eden top športnikov iz CF branže. Kot že poudarjeno; CALORIES IN, CALORIES OUT ali pa URAVNOTEŽENO!!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

12. nov 2013 12:10

sem nekaj takega a z drugimi besedami tudi sama zapisala se mi zdi. Če dojemaš kot sladico, ne pa zajtrk za vsaki dan, je zame okej. Ne pa da bi otroci s tem "gor ratsli". To se mi zdi pa obup

In če bi bral tole kdo, ki išče tolažbo za svoj vsakodnevni čokolino, mu skoraj vsi dajete zeleno luč.. In zeleno luč za posledice.

Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 12.nov 2013 12:13

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

12. nov 2013 12:40

bannanna,

pa saj ni nihče govoril o "vsak dan" in "kar naprej" ipd. Vprašanje je bilo samo o tem, kaj mislimo o čokolinu. Vsak dan in kar naprej pa nobena stvar ni kaj prida.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti