Tujina

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

29. okt 2013 12:14

a lahko še podnapise, prosim?

Sonja

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

29. okt 2013 20:06

Kakor koli ampak vseeno bi želela, da v tujino ne hodijo taki kadri, kot je avtorica članka in cvetke iz kulinarike.

 

Na delovnih mestih v Sloveniji pa ljudje po vezah, ki se jim niti sedeti ne da v pisarni.

Lahko pa grejo v tujino blond "študentke medicine", ki ne znajo odgovorit niti na zastavljeno vprašanje: http://www.24ur.com/video-miss-universe-slovenije

 

Suzi

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

29. okt 2013 21:43

A niste že nehali s to temo? Zmeraj ko je vidim aktualno me zasrbijo prsti, da bi kaj napisal, pa se zmeraj vzdržim ------------------- , do sedaj, očitno.

Torej o šolskih sistemih: sistemi so prilagojeni inteligenčnem nivoju učencev, nivo vrtca, nivo osnovne šole, nivo srednje šole in nivo univerzitetnega študija. Če pogledamo le slednja dva: v srednji šoli so dijaki dovolj ( skor ) zreli za samostojno delo, rabijo le usmeritve učiteljev, sami lahko najdejo vire, jih preštudirajo, s učiteljem še predebatirajo in snov obvladajo. Na univerzitetnem študiju so študenti že samostojni in dobijo od profesorja le glavne usmeritve................... in sedaj se nekateri navdušujete nad ameriškim sistemom šolanja, kjer so univerzitetni študij dali nekje na nivo osnovne7srednje šole, ko učitelj preverja prisotnost, doloiča do katere strani se naj prebere za prihodnjič ( seveda, v osnovno šolo se ne gre nepripravljen )..............., pa saj niste resni, degradacijo študija imate za nekaj oh in sploh ( pol me sploh ne čudi, da američani po vsem svetu pobirajo kadre, ki delajo na raziskavah, kajt s svojim šolstvom očitno tega kadra nimajo. Pa spet: plačanje študija, pol so profesorji plačanci, diplomanti pa imajo kupljene diplome. A sploh veste kako v ameriki poteka ocenjevanje? IIzpitna pola ima vprašanja, odgovori so le da ali ne, ocenjevalec čez izpitno polo postavi šablono in šteje križce. Oni ( američani ) so vzgojeni tako, da veliko dajo na znane ( drage ) univerze, češ, če daš veliko denarja, to mora nekaj veljat. Figa je res! 

Po drugi strani, tako devanje v nič našega univerzitetnega študija je kar nonsens. Vam preprosto ne verjamem, to kaj pravite o profesorjih. Sem končal fax v enem drugem času ( celo državi ) pa nikoli ni bilo problema s vprašanji in pojasnjevanjem snovi. Najslabše kar se je lahko zgodilo, je bili, da te profesor napoti na asistenta s katerim se to dalo razčistit, bodisi v kabinetu, bodisi na računskih vajah. Od fakultete si lahko odnesel kolikor si sam bil sposoben odnesti ( ali hotel ) a ne kot v ameriki, ki je po vaših pripovedovanjih neka osnovna šola na mal višjem nivoju. Moja zamera fakultetnemu izobraževanju je edino, da so fax končali tudi povprečno sposobni, le so mogli bit " pridni "", pa fax ni osnovna šola, kjer je pridnost glavno merilo ).

Francoski filozof Jean Paul  Sartre, je bil totalno razočaran nad ameriškim šolstvom ( predvsem ga je motilo mešanje politike ). V ameriki se sploh ne da ( no takrat ) kupiti knjiga, ki bi karkoli pozitivnega pisala o socializmu in komunizmu. Zaradi tega se jo obrnil k rusom: Stalin ( to je en striček z brki ) se mu je zdelo veliko manjše zlo od američanov.

No, napisal sem le kako jaz vidim šolstvo tukaj in v ZDA, o drugem ( kje je trava bolj zelena ) pa kdaj drugič.

ežoj

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

30. okt 2013 3:02

ežoj je napisal/a:

 Pa spet: plačanje študija, pol so profesorji plačanci, diplomanti pa imajo kupljene diplome. 


ežoj

 

C'mon, Ežoj!   No ja, v primeru gospoda Busha Jr. bi še rekla, da je res.  

Moram vprašat, kam sta hodila moja dva, ko sta rekla, da sta na predavanjih, pa v laboratoriju, v knjižnici ipd.  Ta starejši je bil na faksu od jutra do poznega popoldneva in od zgodnjega večera do preko 11 ure zvečer, potem še vsaj pol sobote in pol nedelje. Tri leta!!    

 

Prešernove poezije, tiste, ki se jih doma v starih časih ni našlo, sem brez težav našla v univerzitetni knjižnici naše vasi.  Ne vem, kdo je cenzuriral v Prešerna v Sloveniji, politiki verjetno ne?

 

 

Še o testiranju znanja: sem pa tja se najde prašanje ima lahko za odgovor: DA ali NE. Veliko/večina vprašanj je postavljenih tako, da imajo 4 odgovore/multiple choice. Če si recimo fizik, moraš znati pravilen odgovor izračunati. Papir, na katerem je izračunan odgovor je pregledan in je del testa. (podatek iz prve roke, čeprav taista roka ne daje multiple choice testov)

Četudi obkrožuješ, imaš samo 25% šanso, da zadeneš pravilen odgovor. Posledično tisti, ki se nič ne učijo, ne pridejo dobro skozi.

Na moji Španščini tudi ni bilo DA ali NE možnosti. Sem jo delala na faksu kot tečaj, z rednimi študenti in bila ocenjena kot oni, ker se to pač da - menda ja ne bodo zavrnili nekoga, ki hoče faksu tečaj plačat. Multiple choice so mi delale večje preglavice kot vprašanja, na katera je bilo treba pismeno odgovoriti. Popolnoma enako je bilo na Nemščini v Švici.

 

Sicer se strinjam s tabo: Dražja šola ne pomeni, da bodo VSI doštudirani na enakem nivoju. In tega tako rekoč ni nikjer. Še tole: Kaj pa če Američani ne "pobirajo kadrov", ampak kadri iščejo pot sem, ker je tukaj pač več denarja za raziskave? 

 

Suzi: Nisem prepričana, kaj misliš s svojim prvim stavkom. 



Vanja

 



Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 30.okt 2013 05:33

inabina  

član od: 21.7.2013

sporočila: 20

1. nov 2013 22:07

Kot bruci smo pri nas tudi imeli pri selektivnem predmetu izpit z obkroževanjem enega od 2-4 odgovorov. tisti ki smo res u nulo znali smo komaj prišli do konca, ker moraš res poznat detajle. Če je vprašanje na katerega lahko pesniš pač napišeš vse kar se spomneš in vsaj nekaj bo že ok, pri takem tipu pač tega ni.

In se strinjam z Vanjo, od kod ideja da oni iščejo kadre po svetu? Kolikor poznam situacijo ''kadri iščemo po svetu.''

 

Kolikor vidim drugim narodom ni prav nič čudno če se nekdo preseli s trebuhom za kruhom, magari na drug konec sveta. Zakaj pa je pri nas tak bav bav če kdo sploh pomisli na kaj takega? O zeleni travi pri sosedih - sori ni v kontekstu.

inabina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

2. nov 2013 6:55

inabina je napisal/a:

 Če je vprašanje na katerega lahko pesniš pač napišeš vse kar se spomneš in vsaj nekaj bo že ok, pri takem tipu pač tega ni.

Pesniš lahko, pesniš. In kaj ti to pomaga?

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. nov 2013 17:26

inabina je napisal/a:

. Če je vprašanje na katerega lahko pesniš pač napišeš vse kar se spomneš in vsaj nekaj bo že ok, pri takem tipu pač tega ni.

inabina

Pa ne, da se pri tem še čudiš, če na koncu pogrneš? No, mogoče pa vsaj verze uspeš komu prodati kot progresivno liriko.

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. nov 2013 11:22

No, po tem, ko sem izvedela, da so na akademski instituciji dali tak test, da so tisti, ki so "znali u nulo" komaj prišli do konca in so se morali spoment, kaj vse znajo ..... sem čisto pomirjena.

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. dec 2013 15:18

Ajaj, glavno mesto Ohia je Columbus in ne Cleveland. 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti