Prijava ob prihodu na hrvaško

sreca  

član od: 8.1.2010

sporočila: 30

tema odprta - 19. apr 2013 22:22 | ogledi: 13.477 | odgovori: 70

Prosim za pomoč, kje se ob prihodu na Hrvaško lahko prijaviš, saj mi je prijateljica pred kratkim povedala pretresljivo dogodivščino, da so jo na mejnem prehodu ob vračanju s Hrvaške hrvaški policisti zadrževali skoraj dve uri, šele potem so ji povedali, da je v prekršku in to zato, ker se iz njihovih evidenc vidi, da se ob priihodu na Hrvaško ni prijavila v roku 24 ur in ji izdali nalog o prekršku in položnico za plačilo 500 h kun za plačilo v 8 dneh in prepovedjo vstopa v "lipo nošo". Na nalogu sicer piše ,da se moraš prijaviti na policiji ali turističnem  uradu. Mene zanima, ali to prijavo lahko opraviš pri policiji na mejnem prehodu. In kako plačati kazen, če denarja nimaš dovolj pri sebi, za plačilo pa moraš nujno na hrvaško pošto ali banko, vstop pa ti je prepvedan predno zadeve ne poravnaš.

Lepo prosim za pomoč! 

 

sreca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

19. apr 2013 22:43

Načeloma je tako - vsaj pri nas - da se tujci za čas bivanja morajo prijaviti in to opravijo na najbližji policijski postaji. Na Hrvaškem velja isto. Goste v hotelih, penzionih in kampih prijavljajo gostitelji  (zato pa tudi zahtevajo dokumente, ko prideš na recepcijo). Tudi, če k tebi pride nekdo na daljši obisk, bi ga moral prijaviti. Če je bila torej na dopustu, bi moralo zadostovati, da na meji pokaže račun, da je plačala turistično takso - ker če je ni, je bila v prekršku. Tako pač na meji lovijo goste "na črno".

Hrvaški račun pa zanesljivo lahko plačaš na naši banki.

Sonja

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

20. apr 2013 5:05

Predlani sem imel isti problem. Gostitelj, ki je oddal apartma, je pobral turistično takso, prijavil pa nas ni in zdaj, v dobi računalništva, hrvaški policaj samo pogleda na ekran, ali si bil prijavljen ali ne, in te ima. Seveda kakšnega potrdila o plačilu takse nismo dobili. Takrat sem zadevo rešil tako, da sem po telefonu poklical gostitelja in ga povezal s policajem. Govorila oz. prerekala sta se kar nekaj časa. Nas je potem spustil naprej brez plačila kazni, ki naj bi bila 200 kun na osebo. Kako pa jo je odnesel lastnik apartmaja, me ne zanima, ker tako ali tako ne bomo šli več tja.

Zdaj že nekaj let lahko z računalniškim sistemom na meji preverijo, ali si bil prijavljen in ali si plačal turistično takso. Zato je treba od gostitelja nujno zahtevati potrdilo o prijavi in plačilu turistične takse, če ti ga ne da avtomatično. Konec koncev so redki tisti, ki grejo na Hrvaško na črno, spijo pod drevesi ipd. Problem je samo pri gostiteljih, ki želijo prikazati manjši prihodek in v lasten žep pobrati turistično takso. Po mojem s preverjanjem na meji lovijo takšne tiče in proti turistom nimajo nič. Čeprav pa me je zelo zmotilo dejstvo, da so me takrat na meji zadrževali skoraj celo uro, obravnavali kot kriminalca, vmes pa so brez kakršnega koli preverjanja spuščali mimo Nizozemce, Avstrijce, Nemce ipd., preverili pa so še tri Slovence. Takrat sem se zelo zadrževal, da nisem zavpil: "Naj se j**e lepa vaša!"

Vsakomur, ki nima potrdila o plačani turistični taksi, priporočam, da na vprašanje, kdaj ste vstopili na Hrvaško, odgovori: "Danes zjutraj." Tega ne vejo. Bili ste pač na enodnevnem izletu. Drugim pa v premislek še to: Shranite potrdilo o plačani taksi in poglejte, za koliko dni je bila plačana. Zgodilo se je, da je bilo potrdilo za sedem dni, čeprav smo letovali 14 dni in za toliko tudi plačali!!! Nekdo je za sedem dni turističnih taks spravil v žep!

lp

booris

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

20. apr 2013 5:33

Še odgovor na osnovno vprašanje: Prijaviš se lahko v turistični agenciji ali na policijski postaji v kraju začasnega bivanja, če bivaš pri sorodnikih ali znancih za več dni. Če prebivaš v hotelu, najetem apartaju ali taboriš v kampu, mora gostitelj poskrbeti za ustrezno prijavo. Ampak poglej moj prejšnji post.

lp

booris

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. apr 2013 18:48

Mi smo lastniki hiše na Hrvaškem in se vsako leto, ko gremo prvič dol, prijavimo za več mesecev. Včasih smo to uredili na policiji, prijavili začasno bivalšče za več mesecev, ker se veliko vozimo sem ter tja, in to je bilo to. Zdaj pa ni več tako in moramo tudi solastniki plačat turistično takso za vsak dan, ko smo tam. Zdaj to opravimo na turističnem uradu v kraju, v katerem smo.

Sicer je to povsod enako. Načeloma bi se morali prijaviti na policiji, tako so nas opozorili, pred nekaj leti, tudi v Srbiji. Smo policiji, ko so nas ustavili, povedali, da smo bili pri sorodnikih, in nismo nobene kazni plačali, nas pa je opozoril za v prihodnje (no, pa se tudi nismo nikdar prijavljali, kar je res, je res).

 

Na Hrvaškem pa drži, kot je zapisal booris - nekateri lasntiki apartmajev skušajo čim več obdržati zase. Pa ne samo oni. Poznam nekaj Slovencev, ki na črno oddajajo apartmaje, ne prijavljajo gostov, se pač gredo turizma na črno. Ko kdo omeni inšpektorje, so seveda glasni in napovedo, da v svojo hišo pač nikogar ne bodo pustili.

 

Če plačaš takso, pa jo nekdo zadrži in imaš ti težave, pač na meji poveš, kje si bil in koliko si plačal. Včasih pa kdo tudi sam od sebe vpraša, ali se ne bi dalo plačat za nekaj dni manj ... in zavoljo tistih nekaj kun da si potem nakoplješ težave?

 

Sicer pa - kako bi mi gledali, če bi se tujci pri nas izogibali plačilu turistične takse? A kaj takega skušamo uveljavljat tudi, ko gremo v Avstrijo ali Italijo smučat?

 

Čisti računi, dobri prijatelji -  ta pregovor ni povsem za lase privlečen.

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

22. apr 2013 11:42

Mi smo bili lani na dopustu na Hrvaškem pri prijatelju in nismo plačali nobene takse. Niti nas na meji ni nihče preverjal ob odhodu.

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

22. apr 2013 13:14

Saj ne preverjajo vseh, Trixi, to je nemogoče. Mene tudi niso še nikoli, pa se vsako leto parkrat peljem čez mejo, in tudi nikogar od mojih znancev. Ampak če bivaš na Hrvaškem neprijavljen, je to pač prekršek. Enako velja za tujce pri nas. Tako pač je. To je enako kot jokati, ko dobiš kazen, če prehitro voziš - saj običajno te ne dobijo, če te, je pač najpametneje, da držiš jezik za zobmi.

Sonja

čokobananca  

član od: 19.4.2009

sporočila: 132

22. apr 2013 13:19

Ja tako je, če imaš srečo te nihče nič ne vpraša. Če pa nimaš, potem pa plačaš kazen.

čokobananca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. apr 2013 19:46

Trixi je napisal/a:

Mi smo bili lani na dopustu na Hrvaškem pri prijatelju in nismo plačali nobene takse. Niti nas na meji ni nihče preverjal ob odhodu.

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

 

Predvsem upaj, da tale frend nima kakšnih lokalnih frendov, da bi njega prijavili, da se gre oddajanje na črno. Je bolj pametno take stvari početi v skladu z zakonom.

Vendelina jr.

Vesna555  

član od: 19.1.2012

sporočila: 56

23. apr 2013 1:01

Ne vem no...tudi mi imamo vikend v Istri...v 15 letih se še nikoli nismo nikjer prijavljali, saj plačujemo vse možne dajatve in imamo naslov s hišno št. vred, kamor nam v nabiralnik vsak mesec tudi položnice vstavljajo. Res zanimivo. In še kadar smo več dni tam, nam celo s Turistične agencija ali karkoli že je, poštar vedno dostavi časopise, ki jih preusmerim iz Lj na ta naslov.

Vesna555

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

23. apr 2013 8:01

Se kar redno prijavljam, ko grem za dalj časa, če pa slučajno samo 1x prespim, se največkrat ne, ker takrat tudi pridem enkrat sredi noči, ko pristojni ufičo ni več odprt. Navadno sem pri kolegici, oni imajo urejeno tako kot mamamia.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti