Prijava ob prihodu na hrvaško

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. maj 2013 15:37

Resno, vi ste mene s tole temo prestrašili, da me sploh ne mika, da bi še kdaj šla na Hrvaško.

Ko greš na Hrvaško, a ti potisnejo v roke kak dokument, s katerim prijaviš vstop v državo, dobiš en del tega dokumenta nazaj, in ki ga moraš oddati ob izstopu.

 

Kaj se pa zgodi, če greš k nekomu na obisk? A moraš tudi za to bivanje plačati davke?

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. maj 2013 15:59

Vanja, ne imet prevelikih oči za strah. V turističnih krajih pač veljajo določena pravila, saj od turizma živijo.

Ne prijavljaš se ob vstopu v državo in nobenega listka ne dobiš, kot na Kubi na primer, v Turkmenistanu ali še kje.

Če spiš v hotelih ni skrbi, če si kje na obisku pa tudi ne, saj lepo vse pojasniš. Ne gre kakih posamičnIh pRimerov posploševat.

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. maj 2013 16:02

MA kakih posamičnih primerov...že sedem strani grozljivk je. IN vsem se zdi čisto logično, da jih policija ustavlja in sprašuje kaj pa vem kaj. Pol pa men pravijo, da živim v policijski državi. 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. maj 2013 16:36

Vanja, Vanja,

strah ima velike oči..... sicer pa ni sedem strani grozljivk, jaz bi temu rekla sedem strani anekdot z Balkana (geografska meja Balkana je Sava, a ne? - samo toliko, če bo kdo ne razumel, kdo v teh z zgodbah je Balkanec).

Sicer so pa moje zgode s hrvaške meje kvečjemu zabavne. Službeno se kar precej vozim tja dol in zanimive stvari se vedno dogajajo pozimi, ko je dolgčas in so policisti in cariniki željni človeške družbe. Lahko bi rekla, da so se takrat enkrat "spravili na mene" - ampak ne bom, ker je šlo njim v rok službe, meni tudi, konec je bil pa tudi dober za vse.  Odpravljala sem se za teden dni na teren v divjino zaledja Dalnacije, takrat še bogato posejanega z minskimi polji,  in tovorila zraven košaro hrane - saj ne, da je tam ne bi bilo, ravno nasprotno, ampak domače je le domače, a ne. Tako je bila zraven tudi rajnglica segedina, za prvi dan, da ne bo treba že takoj zvečer kuhat, ker februarja tudi hrana v vaških gostilnah ni vedno prav ziher. Za naslednje dni za malico je bila zraven  potička, kakega pol metra dolga, pa en par prekajenih klobas in še ene malenkosti, ne bi zdaj tu vsega naštevalii. In vtakne carinik (je bilo mrzlo, burja je pihala) glavo skozi okno v moj avto, toliko, da je skoraj zaril nos v košaro, ki je zakamuflirana s prtičkom stala na tleh pred sovoznikovim sedežem. Da se tu nedovoljeno prevaža hrana preko meje, pravi. Pravim jaz, da bo nedovoljeno samo, če mi on ne bo pustil. Pa spet pravi on, da bi moral poskusiti, če hoče oceniti, ali je dovoljeno ali ne, ker se sme samo mogoče sendvič ali kaj, za lastno uporabo, za en dan, več je pa nedovoljeno. Zakoni se poštuju, še pristavi. Seveda, seveda, pravim jaz, ampak ne more biti, da je klobasa nezakonita, saj je prekajena, zeljhana, sterilna 100%, brez enega samega mikroba in brez prašičje kuge, saj je vendar goveja, in norih krav pri nas ni, samo ljudje. No, v naslednjem krogu pogajanj je podvomil v zakonitost potice, ma može orahnjača, ali ne pola metra. Jaz vztrajam, da manj ne gre, kdo bo pa manj kot pol metra sploh delal, in mu v zameno za potico ponudim segedin, ono, sekelji gulaš, znate (moja hrvaščina je bolj tako, od Alana Forda). Naslednjega stavka ne bom dovesedno navajala, bi bil tako ali tako cenzuriran, povzetek bi bil, da tega dobi vsak dan doma in naj si ga kar odnesem, kamor hočem. Ampak klobasa in potica, na to se plača davek, tako ali drugače. Rezultat je bil, da sva si sposodila nož od policista in potico z nezakonitega pol metra skrajšala na zakonitih 40 cm (okometrično), da je še policaj nekaj dobil, ker je že posodil nož, in pot je bila prosta. Aja, pa da še lahko kdaj pridem v njegovem turnusu čez mejo, je pristavil (in ravno pri tem mu je rozina padla iz ust). In sem, samo njega nisem več videla.

Skratka, imam veliko več dobrih kot slabih izkušenj. Mogoče bi to morala napisati v rubriko, kaj mi je všeč. O ameriških mejnih kontrolah sem pa jaz čisto tiho. Ampak če oni sami vedo, zakaj so dobre, zakaj bi potrem mislili, da Hrvati pa ne vedo? Saj imajo tudi oni svoje izkušnje z najljubšimi sosedi.

 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. maj 2013 16:55

Vanja, nihče ni napisal, da jih kar ustavljajo in sprašujejo ne vem kaj. Vprašali so turiste, kje so bivali in ali so bili prijavljeni. Kar imajo vso pravico vprašat.

Mene so tudi na USA meji spraševali, zakaj sem bila v eni xy državi, katere vizo sem imela v pasošu, pa ga to res nič ni brigalo. A sem mu prijazno povedala, zakaj sem bila tam, sva še kakšno prijazno rekla in sem šla naprej. Dialog bi bil verejtno drugačen, če bi mu kaj osornega zabrusila.

 

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. maj 2013 17:19

limnol je napisal/a:

. O ameriških mejnih kontrolah sem pa jaz čisto tiho. Ampak če oni sami vedo, zakaj so dobre, zakaj bi potrem mislili, da Hrvati pa ne vedo? Saj imajo tudi oni svoje izkušnje z najljubšimi sosedi.

 



Sonja

 

Limnol, Limnol...Američani komplicirajo ko vstopaš, ne pa, ko se spravljaš iz države!

Ko grem v katerokoli tujo državo, mi je vseeno, če me pregledajo od glave do pete. Pa če imajo pse, ki vohajo droge, hrano ipd. zadeve, me tudi nič ne gane. Ali pa, da moram izpolnit obrazec...Big deal, bring it on. 

 

A se še spomnite starih časov, ko so nam na Avstrijski meji samo mahali, ko smo se vračali v Jugoslavijo? Češ, vas bodo že vaši (jugoslovnaksi cariniki) zaustavili in pregledali, kaj ste pri nas nakupovali. 

 

Par let nazaj sem od prijatelja slišala grozljivko o Slovenki (ni bilo anonimno, ampak je nisem poznala), ki je nič hudega sluteč, nekomu v carinski zoni na enem od letališču ob prihodu v USA pomagala izpolniti obrazec. Zakaj ga tip ni izpolnil na letalu, mi ni jasno, ampak to ni pomembno. Kakorkoli že, ona je brez problema vsopila in tudi prišla nazaj v domov. Naslednjič je čez mejo niso več spustili, ker je bil tip, ki mu je pomagala, na seznamu teroristov. In so domnevali, da sta v španoviji.

 

Tudi moja starša bi morala, če še kdaj prideta na obisk, imeti vizo. Zakaj? Ker smo bili enkrat tako pametni in smo kupili karto za 3 mesece (91 dni), ostala bi pa lahko samo 90. 

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. maj 2013 18:02

Iz Hrvaške lahko odneseš, kar hočeš (razen amfor, prstacev in medvedove glave recimo), in so veseli vsakega, ki gre. To, da se po svojih močeh borijo proti delu na črno in davčnim utajam, zame ni kompliciranje. Ko bi se jih vsaj pri nas lotili, kot je treba. Da si o prislovičnem spoštovanju reda in  zakonitosti Slovencev ustvarijo svoje mnenje, imajo pa več kot dovolj priložnosti. Smo v veliki meri kar sami poskrbeli, da je tako. Tudi nekaj zapisov v tej temi je krasen dokaz za to.

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. maj 2013 18:40

Vanjič, malo pretiravaš....take it easy.  Ima vsaka država svoje zabavne posebnosti, ki so enim bolj, drugim pa manj zabavne. Se da vedno narediti lepljenko blazno lepih podatkov in lepljenko blazno groznih podatkov (se da tudi iz ZDA narediti lepljenko rednexov in KKK ikonografije in začiniti z naborom butljev, ki v resnici verjamejo, da je svet nastal v 7 dneh pa za zabelo dodati še kakšnega lokalnega policaja, ki ne najde na karti ZDA svoje države....) in ne gre kar takole "jump into conclusions".

Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. maj 2013 18:43

BTW, mene je v pa vedno zabavala samozaščitnost Britancev )iz časov mojih najstniških obiskov otoka, ko sem hodila tja na jezikovne tečaje), ki so, kadar je sosed  dobil kak obisk, ki je trajal več kot tri ure, že spraševali, če je tole prijavljeno. So potem  v tistih časih rekli, da je to zaradi IRA. Ko začne človek hoditi v hotele, to samozaščitnost kar malo pogreša.

Vendelina jr.

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

12. maj 2013 15:53

Slovenci - lastniki vikendov ali apartmajev - se lahko v občini prijavijo pavšalno, plačajo le nekaj malega. Tudi njihovi družinski člani plačujejo manj turistične takse, prijavijo se lahko na turističnem uradu. Je pa to potrebno le v času tur. sezone ( vsaj tam, kjer imajo moji hišo ). Časa imaš 24 ur.

Na meji imajo seveda pravico kontrolirati tako tebe kot tudi tvojega gostitelja. Če ti npr. pri vstopu vzame OI in jo preveri, bo šri izstopu, če te spet preveri, videl, kdaj si vstopil in lahko tudi vidi, ali si bil prijavljen. Sicer je res najbolje, da rečeš, da si bil na Hr. le en dan.

 

Pa ne vem, zakaj tak vik in krik, saj to ni samo na Hrvaškem, tudi pri nas je potrebno prijaviti bivanje v turistične namene za kar se plača turistična taksa ( hotel, apartma, tudi bivanje pri prijateljih ).

 

lartep

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti