Prijava ob prihodu na hrvaško

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. apr 2013 8:30

Dobro, Vesna,

vsak dela, kar hoče. Plačevanje turistične takse je isto kot plačevanje davkov. A za tiste veš ali ne veš? Ti se pač sama odločaš, kak način boš ubrala, s tem pa vzameš v zakup tudi posledice - mogoče jih ne bo, mogoče bodo prav tebe kdaj izbrali za eksemplarično vzgojni primer, ampak tega zdaj pač še ne moreš vedeti. Z enim in drugim se boš pa spopadala sama. 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. apr 2013 10:16

Vesna555 je napisal/a:

Ne vem no...tudi mi imamo vikend v Istri...v 15 letih se še nikoli nismo nikjer prijavljali, saj plačujemo vse možne dajatve in imamo naslov s hišno št. vred, kamor nam v nabiralnik vsak mesec tudi položnice vstavljajo. Res zanimivo. In še kadar smo več dni tam, nam celo s Turistične agencija ali karkoli že je, poštar vedno dostavi časopise, ki jih preusmerim iz Lj na ta naslov.



Vesna555

Plačevanje položnic in hišni naslov te ne odveže plačila takse. Mi imamo radi vse lepo urejeno in smo brez skrbi, ko pridejo inšpektorji kdaj v kontrolo.

mamamia

ursulinka  

član od: 12.6.2008

sporočila: 92

23. apr 2013 10:38

Mene pa prav preseneča ugotovitev, da nekateri ljudje sploh ne vedo za to, da se je treba prijavit. To bi moglo bit jasno vsem. Tudi mi imamo vikend na Hrvaškem, na majhnem otoku, kjer je inšpekcija zelo redko, ampak vseeno, takoj ko prispemo se pač gremo prijavit. Pravzaprav to ni res, ker se prijavimo kar v začetku sezone pavšalno za celo sezono, ampak vseeno...

ursulinka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. apr 2013 11:12

ursulinka je napisal/a:

Mene pa prav preseneča ugotovitev, da nekateri ljudje sploh ne vedo za to, da se je treba prijavit. To bi moglo bit jasno vsem. Tudi mi imamo vikend na Hrvaškem, na majhnem otoku, kjer je inšpekcija zelo redko, ampak vseeno, takoj ko prispemo se pač gremo prijavit. Pravzaprav to ni res, ker se prijavimo kar v začetku sezone pavšalno za celo sezono, ampak vseeno...



ursulinka

 

Ni nujno, da gre za nevednost, nekaterim se pač zdi škoda denarja za ureditev take "formalnosti", kot je prijava.

Češ, če sem na svojem, jim že ne bom še nečesa plačal.

mamamia

ursulinka  

član od: 12.6.2008

sporočila: 92

23. apr 2013 13:17

Ja mamamia, tudi takih je na žalost preveč. Ker po drugi strani verjetno tudi nikomur ne bi bilo všeč, če tuji turisti, ki prihajajo v naše turistične kraje, ne bi plačevali taks. Ampak kolikor sem uspela zasledit iz prejšnjih postov, pa dosti ljudi tega dejansko niti ne ve, ne samo, da ne želijo plačati. Ne vem no..vsak po svoje. Jaz imam v glavem čisto vest ob morebitne prihodu inšpekcije .

lp

ursulinka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. apr 2013 13:42

Ljudje, ki se jim zdi čudno, da bi se prijavljali, ker so "samo malo šli k frendom" ali pa "saj smo na svojem"....živijo v tem prepričanju točno toliko časa, dokler se jim ne zgodi nekaj od navedenega:

- obišče jih inšpekcija in ugotovi, da niso prijavljeni

- jih nekdo prijavi in potem pride inšpekcija

- jih še malo ustavijo na meji zaradi tega, ker še ni podatka, da je prekršek poravnan in plačan in da grejo lahko ven iz države

Skratka, ljudje, ne se hecat. Bi rekla, da ni čisto noben gušt stati na mejnem prehodu in klicati na pomoč konzulat izven delovnega časa - ker ste pač obstali na hrvaški strani meje.

Raje se prijavljajte.

In raje imejte številko lokalnega odvetnika, ki vam bo pomagal, če vam bo inšpekcija izrekala ukrep. In se potrudil, da boste lahko po poravnani kazni odšli iz države, ne da bi vas dodatno ustavljali še na meji.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. apr 2013 13:52

In še nekaj v zvezi s sosednjo državo: po novem ni več pametno vreči stran opozorila za napačno parkiranje. Jaz sem to storila z opozorilom, ki so mi ga zaradi polurne prekoračitve parkiranja na plačljivem parkirišču (imam listek za dokaz o plačilu parkirnine), zdaj sem pa dobila "pozdrav" od slovenskega odvetnika, ki ga je hrvaško podjetje pooblastilo, da izterja kazen za omenjeno. Nobenega opomina ni bilo prej, kar opomin pred tožbo.

No, zdaj se koelga odvetnik s  tem primerom ukvarja, bomo videli izid.

 

mamamia

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. apr 2013 14:19

Ja, takih dogodivščin se ve letih kar nekaj nabere. Nam se je leta 2008 med kampiranjem na Pelješču, kjer smo bivali že tretje ali četrto leto in to vedno po 4 tedne, zgodilo, da je moža med ribolovom na čolnu uatavila pomorska policija. Ribolovno dovoljenje in dokumenti od gumanjaka so "štimali", potem pa je policist moža vprašal še je nastanjen in kdaj je prišel na Hrvaško. Mož je povedal po pravici, seveda, da smo tam že 3 tedne in da ni sam, da smo štirje, policisti so z gliserja poklicali v centralo v Dubrovnik, da bi preverili, če je mož res prijavljen na Hrvaškem za čas tega dopusta. Mož pa je nato izbuljil oči, ko mu je policist povedal, da iz Dubrovnika sporočajo: "Gospodine, ali vi ste zadnji put boravio u Hrvatskoj 2004 od dana x do y u augustu." Mi pa smo od takrat v resnici še naskednja leta preživeli v tem kampu vsako leto po mesec dni, očitno neprijavljeni

Ajej!

Možu so se zahvalili za sodelovanje in ga prosili, če lahko prekine z ribolovom in pride do kampa, kjer bodo obiskali "gazdu", da preverijo, kako je z njegovim bivanjem. Policijska patrulja je seveda takoj prišla v kamp. Naš "gazda" je moral pokazati papirje in svoje "belježnice", kjer je bilo jasno, da smo vpirani sicer vsi štirje člani družine in to za vsako leto vendar pa ... no, nadaljevanje lahko slutite ... v svoje zvezke so nas res vpisali, prijavili na turistični urad pa nePlicisti z nami niso imeli nobenih posebnih opravkov, razen, da so naše dokumente primerjali z vpisi v "gazdino" knjigo gostov in so nas prijazno pozdravili ter zaželeli lepe počitnice še naprej.
V takem primeru "gazdi" ne bi pomagalo nobeno laganje nas, kampistov, da "smo prišli šele danes zjutraj", saj je bilo ob obisku kampa jasno videti, kdo ima tam že cel "vojaški tabor", da se sušijo že oprane brisače, da je vsekakor kristalno jasno, da človek v treh ali štirih urah bivanja v kampu ne more tako "našariti" svojega začasnega bivališča.

Sploh pa je "gazda" zelo natančno vpisal prihod vseh gostov in številne naših osebnih dokumentov v svojo "belježnico" ... z eno napako - podatki so ostali shranjeni v predalu in jin ni posredoval državi.

Posledice: policisti so preverili seveda vse kampiste, izkazalo se je, da jih več kot polovico "gazda" sploh ni prijavil in to še posebej take, ki nismo bili zgolj "tranzitni", torej gostje za noč ali dve, prijavljal ni takih, ki smo tam bivali več tednov! Skratka gostje, za katere je toliko večja verjetnost, da se v mesecu dni bivanja tam zgodi kak prometni prekršek, nesreča, karkoli, ki bi povzročilo, da tako ali drugače pride do tega, da uradne osebe potrebujejo od turista potrdilo o začasnem bivališču in bi se seveda izkazalo, da uradno nismo prijavljeni nikjer in da posledično tudi turistična taksa ni plačanaPa čeprav smo vsako leto dobili tudi račun, ki pa je bil verjetno zgolj "interne narave" in se seveda tisto, kar je bilo za nas navedeno kot potrdilo o plačilu takse in bivanja tam, ni prikazalo, kamor bi se moralo ... Očitno je imel en blokec s potrdili za državo, enega pa zgolj kot formalnost za goste.

Tisto leto so imeli sicer poostreni inšpekcijski nadzor na Pelješču, o tem se je pisalo tudi v medijih, preverjali so predvsem lastnike in nastanitve v privat apartmajih, kjer se je pač dogajalo, da so lastniki celo sezomo lagali, da bivajo v njihovih hišal le "sorodniki in ožji družinski člani" ... pred hišami pa so seveda stali avtomobili z registrskimi tablicami z oznakami D, CZ, SH in tako naprej .,. Nadzor pa se je seveda razširil tudi v kampe in ne vem, koliko so "gazde" kot je tale naš, imeli tisto leto izku***** od cele sezone, ko so morali plačati kazen za utajo takse državi.

 

 

 

 

 

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. apr 2013 14:24

Ojej, zdaj vidim, da je beseda "izkupiček", postavljena v rodilnik, v zadnjem stavku mojega posta, cenzurirana

Mojca

marjanaj  

član od: 1.12.2007

sporočila: 136

23. apr 2013 14:31

Ob lanskem povratku iz dopusta so naju na hrvaški carini povprašali kje sva bivala in koliko sva plačala za bivanje. Pokazala sva račun. Zanimalo jih je koliko sva poleg tega še zapravila in če lahko poveva koliko stane pivo oziroma sladoled.Izprašali so vse.

marjanaj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti