Lokalna hrana

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

11. jan 2013 20:25

Vidiš, če bi nam jasno razložila, kaj bi od nas rada, bi dobila več odgovorov. Ampak, naslov tvoje teme nima z vsebino tvojega zapisa skoraj nič skupnega.

Lahko ti povem, kaj si jaz mislim o lokalni hrani, o lokalno pridelani hrani.

Katastrofalno je, da smo v Sloveniji tako zanemarili pridelavo hrane, da smo menda manj kot 40% oskrbljeni z lastno hrano, tako rastlinskega kot živalskega izvora.

Katastrofalno je, da na najlepših poljih, ker je tam pač najlažje, gradimo tovarne, skladišča, obrtne cone, ker pustimo, da se polja v Prekmurju in še kje zaraščajo s pleveli in invazivnimi vrstami, ker se vsako leto več obdelovalne zemlje zarašča v gozd. Zemlje, ki so jo naši predniki z muko in odrekanji in krvavimi žulji (pa naj to ne zveni patetično, je kar lepo kruto res) skozi številne generacije ohranjali.

Katastrofa je, da smo v manj kot 100 letih izgubili čez, po ocenah strokovnjakov, 80% avtohtonih sort fižola, solate, graha, paradižnika,....skratka, vrtnin in poljščin in da imamo komaj kakšno avtohtono pasmo živali. A zakaj? Ker so avtohtone sorte in pasme prilagojene našemu podnebju, prsti, razmeram. In s tem manj podvržene boleznim in škodljivcem, torej jih je treba manj tretirati s....cidi.

Katastrofa je, da lahko kmetje kupijo vsako leto okoli 100 sort semenskega krompirja, ampak, naslednje leto pa od teh vsaj 2/3 ni na tržišču. Da za mnoge nihče ne ve povedati, kako se bodo obnesle pri nas. Zelo verjetno velja podobno za večino drugih poljščin.

Katastrofa je, da po travnikih gnijejo jabolka, na drevesih višnje, ker se jih "ne splača" pobrati.

Katastrofa je, da povsod raste koruza, tam, kjer so in tam, kjer niso primerne razmere zanjo. In jo potem suša prizadane, pa......in to zato, ker je taka neka "evropska politika". Tako postajajo naša polja monokulture in s tem siromašimo biotsko pestrost. Da o tem, kako tako nekolobarjenje in gnojenje z umetnimi gnojili spreminja prst v slano, izprano nerodovitno puščavo.

Katastrofa je, da večina prebivalcev naše države tega sploh ne opazi ali ne ve ali pa enostavno ignorira.

Ker na naši strani ne govorimo o politiki sem se temu delu zapisa odpovedala. Pa saj imaš dosti za premleti.

Mislim, da lahko verjamem vodiču, ki nam je pred dobrim mesecem, ko smo se peljali na Dunaj, na razstavo G. Klimta, pripovedoval o Avstriji. Povedal nam je, da je Avstrija samooskrobna s hrano praktično 100%. In Avstrija ima krepko več kot polovico svojega ozemlja nad, mislim, 600 m (morda sem nekja m pretiravala, sem pozabila podatek, je pa preverljiv).  

Vidiš, tak je moj pogled na lokalno hrano.

 

 

 

 

rimljanka

darja88  

član od: 27.10.2010

sporočila: 10

11. jan 2013 20:32

Hvala za te odgovore (vem da se na začetku nisem dobro izrazila).  Vidim, da ste dobro podkovani v tej temi. O tem govori tudi dokumentarni film Food inc. (Hrana d.o.o.). Če si ga še niste ogledali, vam priporočam, čeprav govori bolj o ZDA kot Evropi, ampak pri nas ni kaj dosti drugače.

darja88

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

11. jan 2013 21:11

rimljanka, 100% 

"eko" in "bio" sta s tega stališča postranska zadeva.

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 11. 2013 21:12

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

11. jan 2013 21:22

Bravo Rimljnka ..lepo napisano...in tako kot se zgubijo naše avtohtone sorte..se izgubljajo tudi  recepture naših non...važno je da vse uvažamo..hrano,začimbe,recepte.....

Vrtejbenka

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

11. jan 2013 22:03

Food inc. bi si bilo vredno ogledati, ker nam bo ta tematika - problem samooskrbe, morda še iz drugih razlogov, lahko dal še zelo misliti

robida

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

11. jan 2013 22:04

Sploh če bo Monsantu še naprej tako lepo uspevala njegova politika...

robida

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

12. jan 2013 10:36

Preden bo spet vsega kriv Monsanto - je dobro premisliti še nekaj: v naših trgovinah nam prodajajo točno to, kar smo pripravljeni kupovati, in kupovati smo očitno v zadostni večini pripravljeni kakršne koli odpadke od koder koli, če le na njih piše "akcija" in če le po njih ni treba odkorakati na bližnjo tržnico, ampak jih lepo z vsem ostalim pripeljemo v vozičku iz megamarketa. Pomemben razlog, da kakovost zelenjave in sadja v naših velikih trgovinah tako konstantno pada, poreklo pa se v vse večji meri odmika proti Kitajski, smo kupci. Res je, vse se dogaja, in velikokrat na tržnici prodajajo kakšne bio in "bio", "eko" itd. pridelke po nesramno visokih cenah, ampak zavedati se moramo pa tudi, da je investicija v domačo hrano in domačega kmeta tudi investicija v našo prihodnost. Da se nekaj premika na bolje, se je počasi že začelo kazati, in upam, da bo šlo tako tudi naprej. Manjka pa še veliko, predvsem tega, kar lahko naredi vsak sam. 

Sonja

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

12. jan 2013 11:13

Rimljanka, pa veš zakaj je to tak? Ker obstajajo ljudje, ki rečejo, se ne splača! Po mojem, se pa splača že iz tega vidika, da veš koliko si dodal kemije in, da si prišparaš denar za fitnes, ter ostale športe..... Nekateri pač najdemo užitek in zadovoljstvo v tem, ko si sami nekaj pridelamo in opazujemo rastline, kako uspevajo. Kar se pa tiče BIO in EKO, koliko ljudi si pa lahko v teh časih še privošči te stvari? Žal mnogi več ne morejo gledati na kvaliteto, ki je povezana z preveliko ceno ampak nato, da je nekaj v loncu in, da je družina sita. Na srečo nisem med njimi, ker skoraj vse pridelamo doma, tudi seme, če je le mogoče imam domače.

kvačkarica

Mygrace

sporočila: 6506

12. jan 2013 11:45

Upam, da tudi vaški frizerji ne bodo šli v maloro.. tako kot kot fižolček, recimo

10 ur, koliko človek z vasi potrebuje, da v civilizaciji opravi civiliziran poseg v svojo frizuro, je, tako preko palca, ekvivalent gajbi fižola, najmanj (stročjega, da ne bo nesporazuma)...(ja, vem, odvisno kolk je gajba velka, ja...)

 

Ne moreš bit kmet in gospod obenem, predvsem pa ne moreš jambrat, kako ne pridelujejo lokalne hrane, če sam niti s prstom ne migneš za to.

In še huje....če se kot gospod cenkaš za ceno kile rdeče pese od lokalnega proizvajalca, obenem ti pa ni težko brez besed plačati uslug priznanih stajlistov..tam velja: več ko te ocurijo, boljši so.

 

No, ja, sej bo, sej bo......

 

V upanju, da bo naša uboga spet dobila perje nazaj, vas tovariško pozdravljam

 

 

 

 

Mygrace

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. jan 2013 17:48

Summa summarum - naša, doma pridelana hrana (evo, v Sloveniji, če ravno hočete) je pošteno prepoceni. Pa če me takoj popljuvate, tega dejstva s tem ne boste spremenili.

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti