Lutein,zeaksantin

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

tema odprta - 5. nov 2012 14:55 | ogledi: 8.816 | odgovori: 5

Zanima me,če kdo od vas uživa prehranski dodatek,ki vsebuje lutein in zeaksantin?V naših prehranskih dopolnilih,Ocuvite... jih je menda samo za vzorec,naj bi pa po navedenih podatkih vsebovali vsaj 5 mg luteina.Mama jih kupuje v Avstriji,mene pa vseeno zanima,če ima kdo od vas kakšne izkušnje izkušnje s kakršnimkoli prehranskim dopolnilom,ki vsebuje ta dva elementa.Zasledila sem,da ju menda vsebuje tudi alga spirulina.Za kakršenkoli podatek iskrena hvala.

nallis

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

5. nov 2012 15:23

Nallis,

dovolj luteina se da brez problemov dobiti s primerno prehrano, veliko vrst zelene zelenjave ga vsebujo tako rekoč ogromno: ohrovt, špinača, regrat, blitva, listi navadne pese, listi in cvetovi kapucinke, grah, pa še kaj zelenega. V 10 dag ohrovta ga je 2 do 3 krat več, kot je priporočena dnevna doza - torej ni nobene potrebe po iskanju dragih pripravkov ali eksotike, le na vrt ali najbližjo tržnico je treba odkorakati.

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

5. nov 2012 16:08

In še mimogrede, ne gre za elementa, kot si napisala, ampak sta to spojini, med sabo zelo sorodna karotenoida, pomožni barvili v sistemu fotosintetskih pigmentov. Sta antioksidanta. Vse ostalo je povedala pa že limnol.

rimljanka

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

5. nov 2012 19:19

Se opravičujem,elementa mi je ušlo,seveda-karotenoida.Kljub povečanem vnosu zelenjave,mama je praktično vegetarijanka in zaužije po mojem mnenju še preveč sadja in zelenjave-vse iz domačega vrta,njen okulist meni,da ga je potrebno še dodajat.In zdravnikom je pač treba verjet...Jaz sem vsekakor za zeleno varianto.Hvala obema pa prijazen pozdrav iz moje province.

nallis

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

5. nov 2012 20:17

Če okulist meni, da ga je kljub zadostnemu dnevnemu vnosu s hrano treba dodajati, bo najbolje, da za zdravilo in primerno dozo napiše recept. Pa da razloži, zakaj je to potrebno, in kako ga je treba jemati. 

Pazi: z luteinom in zeaksantinom je pač tako, da sta lipofilna, se pravi, da NISTA topna v vodi in ju telo iz zelenjave ne oziroma zelo malo posrka, če ni zraven maščobe. Če praviš, da je mama vegetarianka, je čisto možno, da - če zelenjavo uživa pretežno kuhano brez zabele - gre lutein po prebavni poti tja, od koder je prišel, tja, kamor naj bi šel, pa praktično nič ne glede na zaužite količine. Saj tudi korenček ne zaleže kaj dosti za dober vid, če ni zraven tudi malenkost smetane ali olja na solati ali v juhi.  Dober vir je tudi rumenjak (ki je rumen prav zaradi luteina, prav tako kurja koža in maščoba). Tako da je prav možno, da tudi dodatki k prehrani ne bodo kaj dosti pomagali, če ne bo zraven tudi vsaj malenkost maščobe. Prava hrana za sokolje oči bi tako bila recimo mastna riba (losos, skuša) z blitvo ali špinača z jajcem. 

Sonja

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

6. nov 2012 0:50

Luteina in zeaksantina ima seveda veliko tudi koruza, zeaksantina pa oranžna paprika in pomarančni sok; kar  nekaj jih je tudi v bučnem olju.

Sicer je pa tudi na slovenskem trgu par prehranksih dodatkov z več kot 5 mg teh karotenoidov (iz izvlečka tagetesa). Ali so res potrebni ali pa gre za dodajanje "za vsak slučaj", se je pa treba pozanimat in odločit.

Nasja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti