Na morje z hrano

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

29. jul 2012 19:34

Hrane, razen ostankov iz hladilnika, ki jih je treba porabit, na morje ne nosim - iz razlogov, ki so jih že druge zgoraj naštele. Sicer tudi kuham malo, vendar nikoli ne grem brez velike plastične sklede za solato, kafetiere in kakšnega spodobnega noža. Češko ali ne, meni so tiste pollitrske sklede pač premajhne, pa paradjza z noži, pri katerih včasih ne veš, katera stran je prava, tudi ni ravno užitek rezat.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jul 2012 19:49

Saj vsak od nas kaj takega s seboj vzame, ne le v apartmaje ampak tudi mi, ki že več kot 30 let letujemo v svoji hiši, včasih kaj od doma s seboj vzamemo (pa običajno tudi pustimo spodaj ...). V tej temi se mi zdi da gre bolj za tisto navado, da je treba vso hrano tovoriti s seboj in da je kuharija na dopustu osrednje dogajanje, ne pa za malenkosti, kot je kak strojček, pečica, picapek, nož ali zajemalka, ki jo vzamemo s seboj.

mamamia

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8700

29. jul 2012 20:00

Lepo vas prosim, dajte se nehat sprenevedat.  Kaj mislite, da so mame nosile hrano iz prevelike ljubezni do kuhinje? Občutek imam, da ste vse te mame "popljuvale", da ste jim porinile prst v oko, da ne rečem v srce... 

4-članska družina, ki ima stanovanjski kredit, ki jih konec avgusta čaka nakup šolskih potrebščin... Japajade, komaj skrpajo, da gredo sploh na dopust, potem pričakujete in priporočate, da se gredo nekaj oh in sploh.

Kdo od nas si lahko privošči prehranjevanje v restavracijah, konobah...? No, ja, vidim da vas je tudi takih. Dajte,  spustite se na realna tla, da ne boste preveč grobo padle. 

 

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jul 2012 20:17

Dragička, nihče ne govori o restavracijah in konobah. No, se pa izjemoma gre, morda, tisti, ki si to lahko privošči. A tu gre debata o drugih stvareh.

Govorimo o tem, da si ME, mame, ne otežujemo po nepotrebnem vsaj dopusta. Da ni treba s seboj tovoriti hrane, ker račun pokaže, da neke bistvene razlike v ceni ni. In da priporočamo, da na počitnicah kuharijo poenostavimo, da ne bo nikomur krona z glave padla, če na 35 stopinjah in na dopustu, ko naj bi tudi gospodnje malo počivale, ne bo kosila z juho, glavno jedjo, prilogo, solato in sladico vred. Da se da čisto lepo preživeti z rižoto, testeninami s polivko iz domačega glaža ali pa iz kupljene  v marketu pred nosom. Za to gre, ne pa za tiščanje prsta v oko mamam. Prst jim želimo iz očesa vzeti, s tem, ko želimo našim kolegicam na forumu dopovedati, da se da delo olajšati.

 Ja, mame so si same krive - preberi si Vivo Meier. Moja je bila na srečo drugačna in ni tovorila ne vem česa s seboj, skromno je kuhala v kampih ali apartamajih ali pri sorodnikih. Pa je zato nimam nič manj rada. Nasprotno, z veseljem se spominjam časa, ki sva ga skupaj preživljali na plaži, in na srečo nimam spominov na to, kako je jamrala, da mora zdaj s plaže ker mora kosilo kuhat, kako sva z očetom nehvaležna, da nočeva jesti in podobno. Razumeš?  Moja mama je tudi imela dopust,  nihče od nas ni bil lačen in vsi imamo na naša skupna letovanja prelepe spomine. Tudi brez vonja po goveji juhi ali segedinu na 35 stopinjah. Za taka razvajanja je celo leto čas-

Za to gre, z anič drugega - mamam narediti lepši dopust. Če si ga že same ne znajo ali zmorejo.

Sicer pa vsakemu lahko po glavi točno toliko hodiš, kot si sam pusti. To sem spoznala na lastno koži.

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. jul 2012 20:40

A segedin so vlačili tudi na morje? Jaz sem do neke mere še razumela zmrznjene segedine na smučanju (ker tista avstrijska hrana je res tak bljak, da je boljši segedin iz zmzrovalke), ampak vonj te zadeve popoldne v kakšnem borovem gozdičku, ko z maestral prinese vonj po morju in se potem to tepe s segedinom...ajoj.

Vendelina jr.

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. jul 2012 20:50

Ma dajte no, a če ni segedinar so pa avtomatski konobe in restavracije??? Kje je pa vsa vmesna mavrica domačih 5 minutnih menijev, od jajc na oko, do ta velke sklede solate s kajlo kruha, kake vrečke s paklca, makaronov s ta poceni paradižnikovo mezgo, ki ji dodaš ščep rožmarina direkt iz vrta pred apartmajem? Ker se ob taki košti komot živi 10 dni stane pa skoraj isto, če sestavine vlačiš iz Slovenije ali pa jih kupiš tam.

Med principom 2 obroka dnevno x 10 dni v restavraciji, dopustu primerno poenostavljenim obrokom iz 4ih sestavin in mučeništvom nekaterih žensk je, po moje, ena galaksija in en kup denarja razlike. S tem, da je razlika v denarju med prvo proti zadnjima dvema opcijama. Nikakor pa med drugo in tretjo.

 

Sicer pa, ravno pred kakim mesecem sem se vrnila iz dopusta v Toskani. 3je udeleženci, vsi na tesno s financami. Zunaj smo v enem tednu jedli točno 1x in za to prehodili pol Verone, da smo našli najcenejšo pico, neke 4e. Sicer  smo lokalnem hipermarketu smo kupili kilo budgetnih makaronov, 2 paketa hrenovk in paradižnikovo omako za glavni obrok in kilo kruha pa neko salamo za zajtrke. Če mi lahko kdo razloži, kaj bi pridobili, če bi vlekli s sabo sestavine za podobne obroke me res zanima...?

Viva Meier

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8700

29. jul 2012 21:01

Razumeš?  Še prekleto dobro razumem. 

Moja je bila na srečo drugačna. Moja tudi, nikoli nismo bili na morju, šele ko sem imela svojo družino sem začela hodit na morje. Velikokrat smo kuhali, pa ne segedina niti goveje juhe ne. Seveda smo poenostavili, ampak za to poenostavljanje si tudi mogel mignit z ritjo. 

Ja, mame so si same krive. Za kaj so si same krive? Za to, da so mogle dat družini jest? Za to, da niso imele zraven mame niti tašče, da bi jim rit odnašale?

Za to gre, z  nič drugega - mamam narediti lepši dopust.Če si ga že same ne znajo ali zmorejo.  

 

Pozdravček!

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

29. jul 2012 21:11

Vsak član familije ima običajno 2 roki in je zmožen prispevati k pripravi obroka, tako da so/smo si same krive, če si jemjlemo monopol v kuhinji...

 

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

29. jul 2012 21:19

Dragička

Malina4 ,ti kar vzemi na morje kar hočeš.Nam še nikoli niso brskali.

kuharca37

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jul 2012 21:49

Viva Meier: Če mi lahko kdo razloži, kaj bi pridobili, če bi vlekli s sabo sestavine za podobne obroke me res zanima...?

 

Svetniški sij, ker je bilo teba prej vse pripraviti ...

 

Dragička, ti veš, kako zelo te cenim in spoštujem, a tokrat se mi zdi, da res ne razumeš. Vsi mi dajemo družinam za jesti, a ene to uredijo tudi tako, da del družine zraven migne (tisa je to lepo napisala). In  navsezadnje, tudi v hrani ni ravno vse.

 

Oprosti, tudi moja mama ni bila s svojo na morju, ker so drugače žuveli (je tvoja generacija), zato je tvoja primerjava žaljiva. In čisto mimo tistega, kar sem jaz hotela reči. Oziroma primrjati. Ne mešati hrušk injabolk, prosim.

 

In meni moja mama in tašča "ne odnašata" riti. Če smo skupaj na morju, kuham jaz. Ker mi je to v veselje. Ali kuha kdo drug iz mlade generacje, večinoma vsi skupaj. Torej vsi migamo z ritjo. Pa še  z rokami, je rit premaknit za pisker napolnit premalo. Kar ti zelo dobro veš.

Pa tudi če bi mi jo odnašale, bi  to počele po lastni volji. Izbiramo lahko, to je pomembno.

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti