Ežojevo potovanje v peru

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. feb 2012 9:08

manca51 je napisal/a:

No, tisti rumeni lampinjončki , ki imajo nasredi kroglico rumene barve , so perujske češnje . Takšni lampinjončki rastejo tudi pri nas po vrtovih , le da so rdeče barve , niso pa užitni (rdeči ) .

Dobijo se pa pomladi tudi pri nas sadike te perujske češnje . Lani sem jo imela v loncu na terasi , pa mi je žal pomrznila .

manca51

Rastlina je perujsko volčje jabolko (Physalis peruviana), pri nas včasih imenovano prekmurske rozine. Ovoj okoli ploda je rjavkast. Pri nas raste vrsta navadno volčje jabolko (Physalis alkekengi), ki ima oranžne ovoje okoli ploda, no, pri nas ga imenjumeo lampijončki. Okrasna rastlina, pa tudi v naravi se ga najde. In tudi ni neužiten, ampak je res, da ga običajno ne jemo. Sodi pa v družino razhudnikovk.

Ežoj, kako seme onih nenavadnih koruz (pa ne kuhanega), prooooosim, če bo šlo.

Manca51, rastlina je enoletnica, nikakor ne bi preživela, no, vsaj pri nas se vzgaja kot enoletna.



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 18. 2012 09:10

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

18. feb 2012 10:05

Dobro napisano Ežoj, ono o hupanju, policajkah (zgleda, da vsakega moškega sanje) ter hrani. Tega te prosim še več. O kulinariki, cenah, hrani na cesti itd itd.
MUAAA, mi se kopamo v sončeku, prijetnih temp., PUSTU HRUSTU (mater, vsi pusti zadnjih 5 let kaj se spomnim, so bili ali topli, ali sončni, ali pa že kar pomladni. Da bi kdaj snežilo ali pa bilo -10 za pusta, pa ne pomnim)

Uživajjjjjj

---Kdro išče cilj, bo ostal prazen ko ga bo dosegel,kdor pa najde pot bo cilj vedno nosil v sebi. (Dragi Nejček Z.)---

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. feb 2012 10:16

Jaz tiste lampijončke poznam kot andsko jagodo: link

Imela sem jo lani, pa nam okus ni bil všeč.

 

Ežoj, še malo, pa ti bomo kulinariki začeli plačevati, da boš kam šel, samo da bomo lahko brali :)

Atina

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

18. feb 2012 10:32

Zgleda , da imajo ti lampinjončki pri nas več imen . Če pa kaj vpliva na potenco , bo pa ežoju tako vseeno kako se imenuje , ane ?  No , pa saj je še študent , pa še ne rabi pospeševalca , he , he .... 

manca51

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. feb 2012 2:37

rim. na semena bom pozneje mislil, ko se vrnem v Limo, se mi pa zdi, da una koruza s debelim zrnom ni zrela. No, kakorkoli, nekaj bom nabavil in prinesel.

Danes je pa en tak čuden dan, pa ne zaradi tega ( ali navkljub temu ), da so muhere in čihite iz omar izvadile dekolteje največje številke in okoli razkazujejo, kaj že imajo za razkazovat ( a bogme imajo kaj ), temveč zaradi tega ker mi čisto nič ni šlo po planu, pa še plan je bil čisto enostaven: kupiti letalsko karto za Pukallpo in potem, vamos a la playa, poskusit videt, če se vidi, kaj počnejo kitajci na drugi strani pacifika.

Torej, vsedem se za računalnik in hitro ugotovim, da najcenejšo karto ima peru star, in sicer 120 US$ ( pa ne da bi jaz gledal na ceno, kje pa, ugotovil sem, da so najbolj kvalitetni ). Pol se spomnem, da peru star ni ravno daleč od hostla, pa morda bojo pri njih še ceneje ( pa ne, da bi jaz gledal.................... ). Torej, odpravim se do pisarn peru star, mal me je sicer skrbelo, ker moram it mim LAN airlines, pri njim sem enkrat ukradel eno žličko, pa me morda kak računalnik prepozna, izkazalo se je, da je strah odveč. Torej, na peru star, mi naračunajo 155 US$, opa, to pa ne, grem jaz nazaj na internet (pa ne da bi jaz gledal na ceno ), speljem celo proceduro, naračunajo 150 US$, 120 $ je brez....... ne vem česar, kreditna kartica, una koda, ko pritisnem plačilo, mi napiše "favor da comunicarse con la central de reservaciones 515 705 9000 / če boste morda rabili ). Torej, spet se odpravim do peru star, sedaj sem že korajžen mim LAN airlines jim skor jezika kažem. Punca na peru star ( abla inglese en tolk kot jaz espanol ) pokliče central de reservaciones, neki se zmenijo, plačam pri njej karto, pa še eno za povratek v Limo, vse skupaj 250US$................. pol si grem ogledat, ne ravno daleč ene trgovine s suvenirji, vse neki v inka stilu, neki se shladilo, pri meni termometer ne gre več kot 28,2 stopinje ( še bom kakšno pljučnico fasal ) ura je že velik, grem nazaj v hostl pol pa v bližini, včeraj opazil, ena gostilna, imajo ribo, grem tam na kosilo. Grem tam, na vratih piše "cerado", to je težko prevedit, pomeni nekako " malo morgen, pod nosom se obriši za kosilo, nič ne bo ". Ni daleč samopostrežba, grem tam, kupim polovico polo asado ( nekaj podobno polovici čikina ), nek posladek, pivo in nazaj v hostl, pol se vležem, zaspim, se zbudim, ura je že velik, nič ne bo od pacifika.................... matr, kolk vam to mora bit zanimivo, kot da bi brali kakšno kriminalko...............

Ko sem že pri hrani, tele perujci imajo malo čudno: vse je z nekimi omakami, pa nikoli ne veš kaj ješ. Prvi dan jedel nekakšno ribo, nič kaj navdušen, pol pa nekakšnega piščanca, drobno nastrganega ( tako, da nikjer ni čutiti piščančje meso ) vse prelito z nekakšno omako, sam je še manjkal cimet. Včeraj sem lepo jedel, riba s rižem, solata zelje paradajz, žel brez kisa, nisem hotel komplicirat, olje se reče acieto, nikakor se nisem mogel spomnit ( še ne vem, moram pogledat v slovar ) kako se reče kis. ........................

uf, še na očala sem se vlegel, in jih zlomil, pa kako da to ne zdržijo.............

iz samopostrežbe:

 

 

 

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. feb 2012 2:39

nekaj nagaja, ostalo nekje v vesolju:

in

 

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. feb 2012 2:39

in:

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. feb 2012 2:52

grem po cesti: stana r

saj to ne m,ore bit, privid je. Zaprem oči, pogledam ni stana, jade je:

skor bi rekel, serbus jade, odkod ti, pol se spomnem, oa saj to ne more bit. Kakšna je to (para)psihologija!

ežoj

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. feb 2012 6:24

Še sreča da te imamo Ežoj, tako potujemo vsi.

Da nimaš zraven Vendeline, se ne ogaša že nekaj časa?

nola

barbara9  

član od: 31.1.2007

sporočila: 756

19. feb 2012 8:00

Povprašaj za vinagre, ežoj ... Pa bo solata bolj kisla. 

Srečno in še naprej uživaj 

 

barbara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti