Štipendija

špela100  

član od: 23.7.2008

sporočila: 121

tema odprta - 20. dec 2011 8:59 | ogledi: 12.816 | odgovori: 27

Pozdravljeni,

prosim za pomoč, če ima mogoče kdo isti problem. Namreč z januarjem ne bom več dobivala otroškega dodatka za sina (23 let), pač pa samo za mlajša dva. Sem vpraša na center za socialno delo, pa mi je razložila sledeče: če želimo, da se sinu izda nova odločba za štipendijo, naj odda vlogo, dugače ni treba in ostane ista. Zaposlena sem namreč samo jaz, s plačo malo nad minimalko. Sedaj pa dilema: ker se pa po novem v premoženje šteje tudi hiša (podedovala sem jo po starših), je predvideno za petčlansko družino 150 m2. Mi to presegamo za pičlih 10 m2. To baje potem ocenijo po tržni vrednosti in gredo v prihodek bančne obresti za eno leto, če bi dala na vezavo na banko. Ne vedo pa povedati, ali bi sin kaj pridobil ali še slabše izgubil. Na odločbo potem ni mogoče dati ugovora. Sedaj prejema 170 eur, vendar ima okrog 110 eur samo dodatka za oddaljenost od kraja bivanja (je namreč zadnji letnik navtike v Portorožu). Že v naprej hvala.

 

LP

 

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

20. dec 2011 11:31

Kolikor je meni znano in kakor piše na prospektih o sredstvih iz javnih skladov,se upošteva samo uporabna površina stanovanja nič drugega pri hiši.To pomeni ne klet,ne podstrešje,samo kuhinje,sobe,kopalnice,hodniki.Drugo premoženje ,recimo zemlja pa se upošteva,če ti daje dohodek,ki presega njihov cenzus.

antonija7

osiris  

član od: 14.6.2010

sporočila: 48

20. dec 2011 12:00

Mene pa zanima če kdo ve kako je v primeru, da jaz želim dati vlogo za štipendijo po novem in je oče lastnik hiše, v kateri v pritličju živijo stari starši (imata svoje gospodinjstvo) zgoraj pa živimo mi. Se potem računa velikost cele hiše ali samo našega gospodinjstva? Sem že iskala po internetu, pa ne najdem nič konkretnega, zato bom zelo vesela, če mi kdo zna odgovoriti :)

hvala že vnaprej

 

osiris

planet_food  

član od: 22.4.2005

sporočila: 81

20. dec 2011 13:25

Špela,

V isti dilemi glede ponovnega vlaganja vloge za štipendijo sem se znašel tudi jaz osebno. Z januarjem izgubim pravico do otroškega dodatka, ostane pa mi štipendija, nekoliko višja kot pri vašem sinu, vendar pa tako kot pri njem velik delež predstavljajo dodatki za študij izven kraja bivanja (FPP Portorož, transportna logistika), ker pa imam absolventski staž ta čas živim doma in se po potrebi vozim na Obalo.

Na CSD so mi povedali da odločba, ki sem jo dobil v začetku študijskega leta, velja do 30.09.12, po želji pa lahko vložim ponovno, vendar da mi ne znajo povedati kakšni točno bodo kriteriji. Dobil sem tudi brošuro o UPJS in po hitri kalkulaciji ter predpostavki, da upoštevajo vse dosedanje priloge, se mi ponovna vložitev izplača, vendar bom o tem temeljito razmislil saj obstaja precej postavk pri tem, kaj se pri izračunu povprečnega mesečnega dohodka upošteva, ki mi niso všeč najbolj, saj se upošteva resnično vse kar je izven osnovnega za preživetje.

 

Jaz ti svetujem da stopiš na CSD in si priskrbiš obe brošuri (če ju še nimate ter vsaj za štipendijo pretehtajte ker če ni možnosti pritožbe, je stvar riskantna. Je pa tudi res da so osnovni zneski za štipendijo za določene dohodkovne razrede (odvisno od tistih %) precej visoke in bi znal vaš sin dobiti tistih 170 € hitro notri.

 

Lp

planet_food

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

20. dec 2011 16:45

Najprej za osiris,če niste vi lasniki hiše po mojem se vam to ne more všteti kot vašo lastnino,saj je nimate,imeli bi jo samo v primeru,če bi bili vi lasniki polovice hiše,to se pravi vašega nadstropja.

antonija7

osiris  

član od: 14.6.2010

sporočila: 48

20. dec 2011 21:15

Lastnik hiše je moj oče, ker sta jo stara starša že pred leti prepisala nanj, torej se to šteje k našemu premoženju? Ker se gledajo prihodki družine in in po novem tudi premoženje. Zanima me zato, ker imamo zelo nizke dohodke in če se gleda samo naše nadstropje v katerem živimo (se pravi samo velikost našega gospodinjstva), bi se mi potem štipendija povečala, če pa se gleda na celo hišo, ker je pač pisana na očeta pa ne vem če se mi splača zaprositi za štipendijo po novem, ker se bojim da bom na slabšem.

osiris

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

21. dec 2011 8:11

Po mojem se tedaj površina razdeli na toliko članov kot jih biva,piše,da za pet je 150,.za šest 170,za vsakega nadaljnega člana pa še 12 kvadratnih metrov.Lahko ti povem,da se upošteva samo dejanska uporabnost stanovanja,to pomeni tako,kot ste jo dali pri popisu nepremičnin,upoštevajo se samo kuhinja,sobe,kopalnice,stranišča,hodniki,pomožni prostori,kot so kleti,podsrešja,kurilnice pa ne.Najbolje je,da pogledaš na papir ,ki ste ga dobili od Gursa,pri izračunu vrednosti nepremičnin,tam ti jasno piše koliko uporabne površine imate v hiši.To uporabno površino potem primerjaj z število člani,ki živite v hiši.Želim ti ,da stvar ugodno rešiš.Tudi mi imamo uporabno površino 100,ostalo celotno pa 200,pa je hči vseeno zaprosila za izračun po novem,saj kolikor sem si prebrala brošuro in kolikor so mi svetovali,se upošteva samo uporabna kvadratura.Želim ti,da se pravilno odločiš in,da bi res dobila štipendijo,ki bi bila večja.

antonija7

osiris  

član od: 14.6.2010

sporočila: 48

21. dec 2011 10:07

antonija7 najlepše se vam zahvaljujem za izčrpen odgovor in za dobre želje :)

osiris

špela100  

član od: 23.7.2008

sporočila: 121

28. dec 2011 11:12

Pozdravljeni še enkrat,

 

pravkar sem prišla iz Centra za socialno delo. Prosila sem za nasve, ali vložit vlogo za nov izračun štipendije ali ne. Odgovor delavke:  "Ne vem in vam ne morem svetovat. Nimamo programov, nimamo načina izračunov. To je LOTO." Halo, da mi ena uslužbenka to reče, ne vem kam smo prišli. In še: poglejte si bošure in se odločite do petka. Karkoli me jhe še zanimalo, samo skomigi z rameni in ne vem. Ima mogoče kdo kakršnokoli informacijo? Nas je pet, dva otroka sta še mladoletna, zaposlena sem samo jaz na ne preveč veliki plači (cca 900 bruto). Kaj bi naredili vi?

 

Hvala

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

28. dec 2011 11:22

Sej ne morm verjet! Glavno, da imajo odlično plačo za to, da nič ne naredijo. Drugače pa imamo mi tudi zelo slabe izkušnje s socialnimi delavci. Žalostno res

 

 

Lp!

fakin712

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

28. dec 2011 13:01

fakin712 je napisal/a:

Sej ne morm verjet! Glavno, da imajo odlično plačo za to, da nič ne naredijo. Drugače pa imamo mi tudi zelo slabe izkušnje s socialnimi delavci. Žalostno res

fakin712

Ja, le LOP! po nič krivih delavcih na centrih. In, ker imaš ti slabe izkušnje, še ni rečeno, da so vsi delavci taki. Sem eno poslušala v nedeljo dopoldan na Valu202, povsem drugačno. In gotovo še zdaleč ni edina. Veš, boli, če si iz iste branže, pa padajo grde besede počez po vseh. (in nisem iz te branže, da ne bo pomote).

Korektno je povedala, kar je pač vedela, kaj pa naj? Naj laže? Si izmišlja? Interpretira po svoje? Ne se hecat, no.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti