Dedovanje

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

5. jan 2013 22:16

No takole, da jaz malo osvežim tole temo.

Preden postavim vprašanje, naj povem, da smo si o nujnih deležih, prebrali že vse kar je zapisanega na internetu. No verjetno bi se še kaj našlo.

 

Mama bi rada napisala oporoko, s katero bi izločila vse druge osebe iz dedovanja. Ker pa se zaveda, da je to skoraj nemogoče storiti, razmišlja o navidezni prodaji.

Od ( kaj vem od kod) je slišala, da se lahko naredi kupoprodajna pogodba, katere vrednost je nič.Ker sama zato še nisem slišala, me zanima, če je to dejansko sploh možno?? Oziroma ali to potem na sodišču gre skozi??

 

Prosim, če kdo ve kaj o tem, da mi malo pojasni. Lahko tudi preko zs, kjer je možno tudi več podatkov.

Vem, da bo treba še k odvetniku, ampak pred tem bi še vseeno rada pridobila kakšno koristno informacijo.

 

Hvala za odgovor

kriznana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. jan 2013 22:31

Za prodajo nepremičnine vrednost pogodbe ne more biti nič. Sodišče s kupoprodajno pogodbo nima nič, razen na koncu, ko se nepremičnina vpisuje v zemljiško knjigo. Ima pa davkarija, zato mora biti vrednost nepremičnine dokaj realna. Ne moreš na primer hiše v centru Ljbljane, po gursu ocenjene na 400 tisoč evrov, prodati za 80, če malo karikiram.

 

Kakorkoli, samo odvetnik lahko na prave odgovore. Je pa dejansko možno podariti nepremičnino - za dediče prvega dednega reda ni davka.

 

In katere osebe bi rada izločila iz dedovanja? Sklepam da tiste, ki jim po zakonu pripada nujni delež, in da vas to skrbi.

 

To so preveč resne zadeve za internetne debate, samo odvetniki in notarji znajo dati verodostojne odgovore.

mamamia

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

6. jan 2013 8:55

Mene pa zanima, če ti skrbiš za starše, ali tebi pripada enaki dedni delaž, kot onemu, ki niti blizu ne pride, da bi videl, če so sploh še živi. Je pa še en problem, da jim oni, ki sploh ni doma, se nič ne briga in skrbi, pomeni vse na svetu. Ko se pojavi, je to prava ceremonija, še tepih bi polagali.... Ni pa niti tolilo, da bi jih kam pelal ali jim privoščil kakšen priboljšek. Takšna krivica se nam dogaja, da kar prekleto boli, ko skrbiš za vsak cm gospodinjstva, ne veljaš pa niti tolko, kot en cent. Bojim se kaj bo v primru, ko bo nekdo zmanjkal.lp

kvačkarica

te.jcika  

član od: 17.8.2010

sporočila: 165

6. jan 2013 9:41

Kvačkarica mislim, da ti pripada enak dedni delež nisem pa sigurna......to pa je pravično a ne

te.jcika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. jan 2013 10:04

Kvačakarica,

absolutne pravičnosti res ni, ker pač vsak resnico vidi s svoje strani in jo meri s svojimi vatli  - tako kot to zdaj očitno počnete ti in tvoji starši. Pa pomisli, da boš nekega dne ti stara in morda bolna, tvoje potomstvo se bo pa pred tvojimi očmi cufalo za bajto in ograjo. Ne vidim v prihodnost, ampak mislim, da ne bo fajn občutek. 

Ničvredni brat bo dobil najmanj nujni delež, razen če na sodišču ne dokažeš, da je namreno škodoval staršem in resno delal na tem, da jih čimprej zmanjka. Ali pa, če mogoče sploh ni ničvreden in se bo sam odpovedal svojemu deležu ali si zaželel pač kako malenkost v spomin - če seveda potem zaradi te malenkosti ne bo nastal novi cirkus, ker ne bo v skladu s tvojimi predstavami o pravičnosti. 

Pa si sploh že vprašala starše, kaj mislijo o vsem tem? 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 06. 2013 10:44

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

6. jan 2013 11:22

Kaj hočeš omenjati, ko se pa itak ve, kam voda teče. Vedno so se delale razlike že od malega, je moj mogel vse, onega so pa ščitili pa cartali. Pri 45 se je začel zavedat, da mamica ne bo večno in si je začel ženske iskat, je zdaj cel hudič.On je v taščinih očeh idealen, vso oskrbo in gospodinjstvo z delom vred pa leži na najinih ramenih. Tudi v hišo vlagama vse sama, on pa vse za nobel avte.Tak, da bomo videli kak se bo kaj obrnilo, za zdaj se tak nič ne da spremeniti, pol pa.....

kvačkarica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. jan 2013 11:53

....pol pa kaj?

Sprijazni se, enih stvari ne moreš spremeniti in ne moreš predpisati staršem, kakšni bi morali biti z otroki za nazaj (pa tudi za zdaj in za naprej ne). Desetletne bitke za dediščino pred sodiščem ne bodo nikogar osrečile, tudi tebe ne. Po pravici povej - ali boš srečna, če ga boš po letih pravdanja dotolkla, pa če tudi ostaneš brez zadnjega centa dediščine, ker ti jo bodo pobrali odvetniki? Ti je to malo pritlehno zadoščenje res vredno vsega? Grenak priokus ostane tako ali tako. Kolikor razumem, vlagaš v hišo, v kateri živiš, brat pa ne - zanj je vseeno, ali tebi skozi streho kaplja na glavo, zakaj bi jo torej popravljal? Pišeš tudi, da se je odselil in redko sploh pride domov. Kako torej on zdaj živi svoje življenje pa njegove ženske - to, ljuba duša, tebe nič ne briga in nimaš pravice niti se vtikati v njegovo življenje, niti ga javno komentirati, pa če te še tako mika in si prepričana v svoj prav - saj se on v tvoje tudi ne. Brezbrižen odnos do staršev je slaba stvar in hudo narobe, ampak s tem bo on moral priti na kraj, ne ti. Omožila si se z maminim sinkom, ki je za svoj komot pač vzel v zakup, da bo živel z mamo do konca življenja; tebi je bilo to očitno prav. Nič na tem svetu ni zastonj, zdaj pač plačuješ, česar takrat nisi hotela. Pogovori se torej z možem in s taščo, poskusite stvari razšistiti zdaj; tako boste vsaj vedeli, kakšna je njena volja, da ne bo potem presenečenj in se ne boš žrla vnaprej, mogoče čisto brez potrebe. 

Sonja

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

6. jan 2013 12:12

Da za mamo skrbim jaz. Sicer ne stanujemo v njeni hiši ampak imam svojo cca 100m stran.

 

Mama bi rada iz nujnega deleža izločila mojo sestro in brata. Razlogov zato je več kot dovolj. Še posebno iz bratove strani. Zgodba je dokaj zapletena.

Zato je ne bom opisovala, ker forum res ni primeren prostor zato.

 

Ja tudi meni se je zdelo, da s tako vrednostjo pogodbe ne moreš nič. Oziroma, da to ne obstaja.

Se zahvaljujem za odgovor Mamamia.

kriznana

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

6. jan 2013 12:49

Ja, največji štos, je, da z nobeno žensko ni dlje kot par mesecev, pol pa pride domov v mamičin objem,pod skupno streho. Moj mož sicer ni na strani mamice, če bi bil, verjetno ne bi več skupaj vozila. Je pa problem, da smo skupaj v gospodinjstvu, ko sva spoznala, kaj se dogaja, sva že tolko vložila, da ne moreš vsega pustiti. Je pa res in imate prav, nima smisla se žreti, zdaj je kak je in je bolje določene stvari prestopiti, kot se pa spotikati in se kregati. Hvala za pomoč!

kvačkarica

te.jcika  

član od: 17.8.2010

sporočila: 165

6. jan 2013 15:26

Vedno se v družini najde ena taka črna ovca in taki se NIKOLI!! ne odpovejo dediščini. Ampak tudi če želi mama sina in hči izločiti iz deleža jima ta pripada... Tudi mi smo imeli ta problem je groza ampak konec koncev škoda živcev. Ni vedno vse pravično.....

te.jcika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti