Sigurnost nlb

tema je zaklenjena

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

tema odprta - 28. sep 2011 7:52 | ogledi: 37.238 | odgovori: 29

Zdaj je kar problem z NLB,vse sorta se dogaja okoli te banke.
Ali bi se upali vzeli kredit(do največ 5 let in manj kot 30000eur) pri NLB?Bi rasje pri drugi banki?Kateri?

hvala lepa za odg

nejcanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

28. sep 2011 8:46

Najprej si poglej predvsem pogoje kreditiranja, ki jih nudi NLB. Daj si izračunati obrok pri različnih bankah, pa vse stroške, ki spremljajo tvoj kredit, potem pa se odloči. Mislim, da tu NLB ne bo zdržala primerjave. Sicer pa, če si ti dolžnik banki, zakaj te torej sklrbi, če bo propadla? Raje poskrbi, da zaradi kredita ne boš propadla ti.

Sonja

neznan uporabnik

28. sep 2011 9:14

@nejcanja - z vsem spoštovanjem, ampak kako boš v 5 letih vrnila 30 tavžnt evrov in 10 tavžnt obresti. Tud, če bo banka šla rakom žvižgat, boš ti uredno morala plačevat obroke. Če bo pa banka šla rakom žvižgat, ker že raki se menijo o tem, ne boš mela možnosti dat moratorija na kredit, če tebi stvar malo zagusti. Pazi kaj delaš.

Moratorij pomeni, da ti zagusti in prosiš banko za podaljšanje oziroma odlog. Ponavadi pristanejo na 1 leto. Torej maš v moratoriju stanje mirovanja. Če bo pa banka šla malo nekam, te možnosti ne bo.

 

 

MULTI_reloaded

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

28. sep 2011 14:36

Zame bi bila NLB zadnja, ker ima najdražje kredite, čeprav imam TRR pri NLB. Kar nekaj znancev najbolj hvali Posojilnica-Bank Pliberk v Avstriji, kamor grem kmalu po kredit tudi sama.

Lakica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. sep 2011 16:27

Najbolj smotrno je pri bankah se pozanimat za kredit z enakimi podatki: višina posojila, oblika zavarovanja, doba odplačevanja, obrestna mera,s troški odobritve. Se na podlagi tega oceni, ali je smotrno morda celo menjat banko, ker nekatere dajo v primeru, da postaneš komitent, še boljše pogoje.

 

mamamia

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. sep 2011 17:19

Multi, tvoja definicija moratorija je žal napačna.

 

Moratorij na odplačilo glavnice pomeni, odlog začetka plačevanja obrokov glavnice. Medtem pa se obresti na neodplačano glavnico seveda obračunavajo in tudi odplačujejo.

Praviloma se pri občanskih kreditih moratorija ne odobrava. Ker je pač ideja, da se občan čimprej navadi na situacijo, ko se mu zmanjšajo mesečna likvidnost zaradi tega, ker odplačuje kredite.

V primeru, da občan iz karkšnikoli razlogov ne more odplačevati kredita (npr: izguba zaposlitve ali kaj podobnega), se, potem lahko dogovori za reprogramiranje ali za kakšno drugačno spremembo kredita.

Drugače je pa tako, da banke v Sloveniji delajo po slovenskem pravu, ko pa si kdo, ki misli, da je bolj pameten (zlasti od tistih, ki so materijo res študirali in so celo zaposleni v tej branži), sposoja denar pri finančni organizaciji, ki nima sedeža v Sloveniji, se posel izpelje po pravu tiste države, v kateri je sedež te organizacije. Kar seveda pomeni, da  (če nič drugega) v primeru, da bi moral spremeniti pogoje kredita, prositi za reprograme, bi potreboval pravno pomoč specialista za pravo tiste države. Tudi izterjava poteka po pravu države, v kateri je sedež finančne organizacije. In stvar je tudi taka - banke bistveno lažje in z manj slabe vesti izterjujejo in deložirajo tuje kreditojemalce.

A smo se razumeli?

 

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. sep 2011 18:29

Prekmursko - podravski primeri tujih posojil in posledične prodaje nepremičnin in kasnejše izselitve bi lahko bile v poduk. Seveda, če gre za hipotekarna posojila.

 

mamamia

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

29. sep 2011 9:52

Dve leti nazaj je bila NLB za stanovanjski nehipotekarni kredit 30.000 na dobo 10 let med najbolj ugodnimi - za 0,1 točke ugodnejši pribitek je takrat ponujala le Hypo banka, vendar je bilo izplačlilo 60 (računi) - 40 (gotovina), pri NLB pa 20 (računi) - 80 (gotovina). Takrat največji minus NLBja je bilo obvezno življensko zavarovanje, vendar pa dobiš po preteku kredita izplačilo le-tega. Tuje banke so bile na prvi pogled ugodnejše, po obračunu vseh stroškov pa ne več. 

 

Je pa seveda odvisno kakšen tip kredita jemlješ (stanovanjski, potrošniški, hipotekarni). Za potrošniškega (v nekoliko nižjem znesku) je bila takrat npr. najugodnejša Raiffaisen banka, za hipotekarnega pa Delavska Hranilnica. Če nameravaš vzeti stanovanjski kredit, ti je lahko v pomoč forum pod svojo streho, na katerem uporabniki redno debatirajo o ponudbah(tako hipotekarnih kot nehipotekarnih) kreditov  različnih bank.

 

Pa še to: včasih se je s pogajanjem dalo kar precej izboljšati pogoje. 

 

 

roža

archi  

član od: 22.8.2009

sporočila: 100

29. sep 2011 20:53

danes je problem dobiti pri katerikoli banki kakeršenkoli kredit, to je žalost.

Prvo se prepričaj, če ti ga sploh dajo, ker so pogoje zaostrili do obisti.

archi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. sep 2011 21:16

archi je napisal/a:

danes je problem dobiti pri katerikoli banki kakeršenkoli kredit, to je žalost.

Prvo se prepričaj, če ti ga sploh dajo, ker so pogoje zaostrili do obisti.



archi

 

No, s tem se pa ne bi strinjala. Problem je dobiti kredit, če nimaš primerne plače in posledično kreditne sposobnosti. In če tega ni, kako boš posojilo vračal?  Če pa kreditno sposobnost imaš, ga brez težav dobiš, pa še o pogojih se lahko pogajaš na več bankah. Če imaš še kakšno dodatno obliko zavarovanja posojila (delnice, depozit, hipoteka), kot jih terjajo za dolgoročna posojila, pa tudi ni problem. Ko zbereš več ponudb in izračunov, ti povsod še nekaj malega znižajo ali pri stroških ali pri obrestni meri, in se pač odločiš za najugodnejšo varianto. Poceni kredita pa itak ni.

Vem, ker sem trenutno v fazi zbiranja ponudb za eno zahtevnejše posojilo in sem se naletala od banke do banke. Se splača.

 

Na koncu koncev - a bi kdo od nas denar posodil nekomu, ki ga ne pozna, kar tako, na lepe oči, ne da bi se prej vsaj malo pozanimal, ali mu ga je sploh zmožen vrniti?

 

Jaz na strožje pogoje bank gledam tako, da banka s tem, ko ti ne da posojila na lepe oči, prazaprav varuje tudi tebe, ker si tako prihraniš marsikatero težavo zavoljo prezadolženosti. Ker če ti naša banka ne da posojila, je to nek znak da imaš težavo, bi jaz rekla.

Se pa da na bankah marsikaj dogovoriti in pogovoriti, preložiti kakšno plačilo, odložiti za nek čas in še kaj. Samo pravi čas je treba stopiti tja in povedati, v čem je težava, pa se da marsikaj. Ker je tudi banki lažje z dogovorom priti do tega, kar ji kdo dolguje, izvršba ali drug sodni postopek so skrajni ukrepi.

 

Tuje banke so pa širokogrudne predvsem pri hipotekarnih kreditih in tudi zelo hitro ukrepajo, če se pri poravnavnju obveznosti kaj zalomi. Veliko bolj neizprosne so kot naše banke. Malo poglejte po javnih dražbah na sodiščih, saj je vse na internetu.

 

Posojila so ena sila spolzka zadeva, mnogim zdrsne, čeprav na začetku zelo dobro kaže. In vsak posojilojemalec vidi le sebe, banke pa imajo opravka s tisočimi.

 

mamamia

neznan uporabnik

29. sep 2011 21:39

Verjetno sem res narobe napisal. Jaz imam hipotekarni kredit in mi je do sedaj 2x zaškripalo. Enkrat za tri mesece, drugič nisem vedel kako dolgo. Sem šel obakrat tja in prosil. Meni osebno so napisali, da mi odobrijo prvič moratorij na odplačevanje obroka za tri mesece. Ker drugič nisem vedel, so mi rekli, da mi bodo dali eno leto. Ročnost se je povečala za 15 mesecev. Takoj ob odobritvi sem pa moral plačat obresti za tisti čas. Obrokov potem nisem plačeval. Ker so obresti v 1 letu kr padle, so mi na koncu še vrnili razliko med plačanimi in dejansko obračunanimi. Obrok za najprej pa znaša sedaj od prvotnih 285, 191,50 evra. Ker sem vezal na evro. Pa na daljši čas sem vzel. Na 150 mesecev. In pri domači banki.

 

 

Ampak kot je mamamia napisala, moraš it tja in povedat in se da skor vse zmenit. Samo ne takrat, ko že par obrokov kdo ne plača. Jaz sem šel preden sem zvedel, da naslednji mesec ne bom mogel. Nisem čakal, da mi oni pošljejo opomin al celo izvršbo.

 

 

Aja, Vendy - hvala za tist link.

 

MULTI_reloaded

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti