Sigurnost nlb

tema je zaklenjena

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. sep 2011 16:41

Multi, tako kot si ti naredil - da si prej povedal, da bodo težave - je pravilno. Potem se lažje naredi dogovor, s katerim živita obe strani.

Vendelina jr.

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

4. okt 2011 10:42

Hmm, čuden je naslov te teme: "sigurnost nlb". 

Mislim, da je ni banke pri nas, ki bi lahko trdila, da je 100% sigurna... Pravzaprav, "sigurna" v čem? 

Pri NLB mi je v zadnjem času všeč, da so začeli (malce sicer prepozno) spodbujati državljane, naj si vendarle ustvarijo finančno sliko (o sebi!). Marsikdo še dan danes ne ve, koliko denarja dejansko zasluži, koliko ga porabi in posledično, koliko mu ga ostane (če sploh) in kam ga plasira (če ga sploh).

Seveda bo kar nekaj časa trajalo, da bodo to "domačo nalogo", ki jo je treba delati vsaki dan, ljudje sprejeli.

Dostikrat sem že omenjala, da si je smiselno pred najemom kredita odpreti neko kratkoročno varčevanje in isti znesek, kot bi odplačeval obroke kredita, polagat na varčevanje... Zakaj? Ravno zato, kot je omenila Vendelina jr. - da se naučiš živeti z manj denarja (na mesečni bazi). 

Izbira banke pred najemom kredita je projekt, za katerega si moraš vzeti čas.

Koliko je katera banka zaneslijiva (tudi v smislu dogovorjenega), pa se, žal,  dostikrat pokaže šele dosti kasneje.

roža je napisal/a:

...... Takrat največji minus NLBja je bilo obvezno življensko zavarovanje, vendar pa dobiš po preteku kredita izplačilo le-tega. ......
roža

Če dobro premisliš, roža, to sploh ni minus.

Žal je tako, da se v poslovanje naših največjih bank preveč vpleta politika.

Dejansko je politike v naših življenjih in povsod dosti preveč in politikom se namenja preveč časa in pozornosti. Politiki se pri nas počutijo kot nekakšne hollywoodske zvezde in ljudje jih (napačno) tako tudi jemljejo.   O.K., to je bilo malo mimo teme... Mi je pa pasalo...

neznan uporabnik

4. okt 2011 11:19

Aja, NLB uči državljane kako se varčuje?

 Pa, da si državljani ustvarijo lastno finančno sliko o sebi, tudi učijo pri NLB

 

Oni - NLB, so pa res ena zelo dobra poučevalna baza za nas državljane, ja. Hm.

 

 

MULTI_reloaded

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

4. okt 2011 11:28

En papež je enkrat dejal: ne glejte me kaj delam, poslušte me, kaj govorim. To velja tudi za banke. Nisem še slišal za bankirje, ki bi skromno živeli.

janko1

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

4. okt 2011 11:29

Stvar, kot je zastavljena v Kliku, mi je zelo všeč. Seveda bi se jo dalo še izboljšat, ampak meni kar dobro služi.

 

Veš, MULTI_reloaded, so se po mojem tudi oni sami že kaj naučili iz preteklih felerjev, kaj misliš?

neznan uporabnik

4. okt 2011 11:39

Ja, draga kolegica Silva, nisem tok siguren. Bi spet radi meli 400 miljonov keša, da se osvežijo. Jaz bi jim kupil eno milo in jih malo dal pod hladen tuš, da se umijejo in zbistrijo misli.

 

Nič ni letelo nate. Samo meni se to kar delajo zdi že malo trapasto. Ljudje naj varčujejo, oni pa prihranke mečejo čez okno in nato prosijo državljane naj jim pomagajo. Najprej 250, nato 200, sedaj 400 miljonov. Če jim državljani zaupajo in vlagajo denar, bi ga morali imet, ne? Si se kdaj vprašala kam mečejo dnar, ki ga ti ali kdo drug pridno vlaga?

 

 

MULTI_reloaded

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. okt 2011 12:12

Jaz tudi tako mislim. Banka je ustanova, ki "dela" denar. Za to nam zaračunava obresti in to take, da sama dobro živi. Če pa odobrava kredite, za katere mora vedeti, da jih ne bo dobila nazaj, je pa samo znak, da ima nesposobne ljudi. Jaz še nisem dobila kredita, ne da bi me pošteno prerešetali. Le kako je uspelo vsem novodobnim bogatašem, da so bankirje nategnili tako, kot so jih? Tega ne bom izvedela nikoli. Ko pa tej tovarni denarja zmanjka le tega, pa hop, davkoplačevalci, sanirajte nas, zalomilo se nam je. Kako se vam je zalomilo, a? Če se meni zalomi, mi hitro poveste, kaj mi je storiti. Ne, tu se moja logika konča. Odgovor je en sam in vsem dobro znan. Pohlep. Ta pohlep je spravil Islandijo v bankrot. In ne samo Islandijo. 

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. okt 2011 14:57

V naši družbi se je razpasla ena čudna navada, po kateri se vsak izreka o čisto vseh stvareh in ima izdelano mnenje o stvareh, o katerih ima šibko do nikakršno znanje. Saj ni to opazno samo po forumih, to isto prakso vidimo v politiki in medijih. Poslušam jutranja paberkovanja radijcev - pa to bezlja z jezikom nekam, kjer glava v resnici še nikoli ni bila. Velja to tudi za banke. Ki so omiljena tarča za vsakogar, ki ima minimalno časa za paberk. Ki seveda po drugi strani nima  pojma, kaj je upravljanje z bilanco, ki seveda nima pojma, kaj je količnik jamstvenega kapitala v tveganju prilagojeni aktivi, ki seveda nima pojma, kakšna je razlika med rezervacijo in oslabitivijo in kar je še tega. Pa saj ni treba imeti toliko pojma. Samo, kdor ne ve, naj se pusti podučiti, do takrat pa naj izkoristi pravico do tega, da ne izreče svojega mnenja.

Za prvo lekcijo je tule članek iz prejšnje Mladine. Ne-finančnik potrebuje, da tole kolikor toliko razume, od dveh do petih branj, pa da vidimo, koliko rabi članstvo tega foruma

 

http://www.mladina.si/tednik/201138/bozo_jasovic__p

 

Vendelina jr.

neznan uporabnik

4. okt 2011 15:09

Mah, veš kaj. Ne pametuj kolk si strašno pametna. Ker očitno si edina, ki obvlada bilance in tveganja z aktivnimi sredstvi. Pa sama dobro veš kaj je rezervacija sredstev. Samo nimaš kaj rezervirat, če ni sredstev. Ti ljubica paberkuješ. In dobro veš razliko med aktivo in pasivo v financah, al ne? In kaj je rezervacija aktive in jamstvo. Ti pozivaš državljane ali forumaše k šparanju. Eno leto ti je blazno noro dober London, tri tedne nazaj pa napišeš, da si si za naslednjih x let rezervirala Španijo. Daj se odloči al boš banka, lady al pa senhora.

Sem ti zadnjič namignil, da ti karo škorne v Malagi ne bodo pomagale. Samo osmešila se boš.

Brez zamere.

 

p.s. - kaj tvoja referenca iz NLB navaja v Mladini, je pa čisto varanje. Ker so nam drugi znižali boniteto na veš koliko. Pa on tebi lep in ti lahko nakladata kolk hočeta, kako je uf,uf,uf,uf težko razumeti. Pa ti si drzneš napisat, koliko bo občinstvo kulinarike obvladalo tvoje linke pa pričanja. Ker ti si pametna, ostali smo pa glupi, a ne da?

Rabimo čas, da skapiramo, da nimaš drugega dela kot brat časopise in afne guncat okol. Lady al Senhora?

Vmes se pa še potrudiš napisat kak report kako naj bi se ljudje po tvoje oblačili in kaj se sme in ne sme v modi. Če bi mela modo v malem prstu bi vedela, da se da vse. Tudi v trenirki v trgovino. Gospa Bežigrajska. To je zelo nobl kvart v Ljubljani ja. Al je bolj nobl na križišču Tivolske in Dunajske, ko ti nabijaš latinote pa ljudje plešejo čez zebro in si malo pomahate. Saj ti si v palači, ne? Tam na križišču.

 

MULTI_reloaded



Sporočilo je spremenil(a) MULTI_reloaded dne 04.okt 2011 15:33

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. okt 2011 19:32

Multi, je pač tako, da je ta materija moj forte, ne glede na to, kako ti tule sitnariš in pamfletariš.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti