Muca

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

25. avg 2011 2:52

mamaF je napisal/a:

Veste kaj, meni ni noben problem nasvetov v zvezi z oskrbo živali (vsaj tistih, s katerimi imam izkušnje in opravka vsak dan) pisati, pa čeprav 2x dnevno. Če že visim za računalnikom toliko in toliko minut (ur)  na dan, pa naj vsaj kdo ima kako korist od tega. Če ne avtorica teme, pa kdo drug, ki bo morda jutri ali čez pol leta rabil take informacije o mačkah. Oziroma - največjo korist od kvalitetne hrane in redne veterinarske oskrbe bodo imele itak mačke, to pa je tudi moje, dajmo temu rečt tako, "poslanstvo".

 

Zakaj pa si človek "ne bi želel, da se mačka navadi na surovo meso", pa ne razumem ... OK, res je, najbolj kamot je imeti doma zalogo briketov in jih lepo zjutraj natresti mačku, brez strahu, da se bodo pokvarili oz. da jih bodo v tej vročini "napadle" muhe. Zaradi te kamotnosti tudi moj maček uživa pretežno samo brikete.
Ampak, pri vsakdanjih nakupih za družino pa je (vsaj zame) "tamala malca" kupiti še košček mesa ali četrt kile sardelic za mačka in psa . In sveže surovo meso dobita oba 1x tedensko, pa ni nobeden od njiju "navajen samo na to".

No, ja, vsak naredi pač tako, kot mu ustreza. Moja želja je, da bi vsak, ki se že odloči imeti neko žival, zanjo ustrezno skrbel, kar nujno vključuje tudi tisti živali prilagojeno hrano in skrb za njeno zdravje in dobro počutje. In še enkrat ponavljam: posebne salame, čevapčiči, hrenovke in ostale "packarije" za ljudi za mačke (in tudi za pse) niso primerne in pika. Pa če se še tako slinijo in milo gledajo. Tudi naši otroci bi verjetno raje kot mineštre in solate jedli čokoladke in sladoled, pa jim tega ne dovolimo kar tako, kajne?



Mojca

 

No, poslanstvo tako in drugačno je luštno izpolnjevat, mogoče bo za malenkost bolj usmerjeno, če si boste poslanci tu in tam vzeli malo časa, pa prebrali (če vas seveda v vašem poslanstvu kaj takega sploh zanima) kam usmerjate svoje poslanstvo.

Že če imate čas viseti za računalnikom toliko in toliko minut, če že ne ur na dan, bo še največja korist od tega. če si boste nekaj od tega časa pridržali toliko, da vsaj preberete topice o katerih ste se odločili  poučevati magari 2x dnevno.

 

 citat Hvala za vaše izčrpne odgovore in nasvete. Res sem napisala pomanjkljivo. Muc je suh samo poleti, pozimi je imel skoraj 6 kg. Če mu ponudim surovo meso z veseljem poje, samo ga ne bi rada navadla na to. Proti glistam sem ga že večkrat preventivno zdravila ker pa pri briketih izbira mu zelo težko podtaknem četrt oz. polovice tablete. Nito pod razno je ne bo pojedel z kakšno salamo ali da mu jo zdrobim in nalijem v posodico za pitje. Skoraj prepričana sem da je muc samo izbirčen, ker ve, da bo izsilil nekaj kar bo potem za njega prav. Sosed je rekel da ima naš muc tri menije, da jih od nima in ko bo zelo zelo lačen bo jedel. Velikokrat pa ulovi kakšnega ptička in ga prinese  pred vrata pokazati in ga seveda potem tudi poje. Kako ga naj odvadim. Je tudi po vrtu bramorje . V gobčku nima nič sumljivega in tudi zobje  so močni, ker če mu dam popečeno slanino jo kar pohrusta. Veterinar ga je pogledal mimogrede, ko je bil v bljižini in pravi da je samo izbirčen.

Lepo pozdravljeni citat

Tole, draga moja dobrodelnica je tema, objavljena in čisto zaresna . Pa če kaj ne razumete, vprašajte kar naravnost tam, kjer srbi. Magari dvakrat dnevno.

 



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 25. 2011 03:02

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

25. avg 2011 12:02

Nola, se opravičujem, če je bil moj post narobe razumljem. Vse odgovore od Tumaavgust sem prebrala, vključno s tem, kar citiraš. Če je ne bi resno jemala, ji tudi ne bi že nekaj strani nazaj svetovala čisto konkretno, s katero hrano naj poizkusi mačku "vrniti" apetit, še bolj nazaj pa povezav do znakov ustnih obolenj pri mačku, da bi lahko preverila sama, če je tudi v njenem primeru (oz. primeru njenegs mačka) kaj takega. (na strani 2, 5 in 6)

Sinoči sem svoj post napisala glede na tole:

multivitamin je napisal/a:

odkrito rečeno se meni zdi tud mamaF lep. Ampak a ni izpadlo vse skup, da se mamaF trudi, bejbi od avgutsta pa se živo jebe.

multivitamin

... pa glede na tole:

 

 

nola je napisal/a:

Kar je dobro, je to, da je vprašanje sprožilo plaz zelo uporabnih nasvetov, mogoče ne za prav tega muca, ki je bil očitno vsaj površno veterinarsko pregledan, tudi jaz verjamem, da ne gre za bolezen

Kar je slabo, je to, da že sedem strani spet in spet ponujamo nasvete, za katere ni nihče vprašal in za katere se bojim, da jih tudi poslušal ne bo nihče.

nola

 ... ker je pač tisto, kar sem avtorici teme svetovala v prejšnjih odgovorih letelo dejansko na njena vprašanja "kaj bi lahko bilo z mačkom" in pa "kaj bi mu še lahko ponudila za jesti" - in tudi če ona teh zadev ne bi nikoli več prebrala (oz, poslušala teh nasvetov), jih bo pa morda kdo drug, ki se bo znašel v podobni situaciji.

Avtorica ni v naslovni temi spraševala ničesar o gostilnah in podobnem, pa so se pogovori na to temo vrstili kar nekaj časa.

In moj zadnji post (včeraj) niti ni bil namenjen več avtorici teme, Tumaavgust, ampak na splošno vsem, ki se tule gor pogovarjamo in imamo živali. Pa brez zamere. Poslanka pa nisem in tudi ne bom. Sem le članica, prostovoljka enega od "živalskih" društev, in ker imam doma tudi sama živali, mi ni noben problem na kulturen način nekomu, ki nekaj sprašuje ponuditi nasveta, če ga le imam.

 

Mojca

fotografka  

član od: 1.6.2010

sporočila: 68

25. avg 2011 14:33

Ko je toliko govora o mačji hrani - ima kdo kakšne izkušnje kaj narediti, če maček golta (ne zgrize) briketov?

In pol se zgodi, da zbruha cele briketke - sem mu dala tudi RC oral briketke (za zobe, ki so precej veliki), pa jih je samo pogoltnil?

Btw, konzerve mu ne delajo nobenih težav, briketke ima kot dopolnilno hrano. Maček je velik (6+ kg), star 1,5 leta, kastriran, v super formi.

 

fotografka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

25. avg 2011 14:50

Mah, fotografka, ti mački so čudne zveri - tudi jaz sem imela eno tako, ki je goltala brikete, pa kaj sem mogla. No, na srečo je vsaj toliko počasi in "pametno" jedla, da jih ni izbruhala. To se po mojem včasih zgodi, če maček preveč hlastno poje preveč naenkrat. RC Oral briketi so res kar veliki, poznam, moji vsi mački so jih glodali.
Ne vem, kaj ti svetovat razen tega, da poskusi enkrat brikete malo razmočiti z vodo, da bodo mehkejši, potem pa opazuj, če bo tudi tiste kar goltal ali se jih bo lotil žvečiti.
Po mojem mu (razen tega, da preveč hitro je) nežvečenje briketov ne more škoditi - ene par strani nazaj sem že napisala, da poznam izkušnje dveh lastnic, ki imata mačke brez zob (zaradi obolenj so jim izpadli oz. so jih veterinarji populili), pa imata ztisti dve mački baje od vse hrane najraje brikete, ki jih seveda cele požirata. Pa ni baje nič narobe z njima.
Po mojem se ni kaj za sekirat

Mojca

fotografka  

član od: 1.6.2010

sporočila: 68

25. avg 2011 15:03

So ja mačke čudne zveri... še bolj se pa čudno držijo, ko jih v tej vročini skopaš. Ampak, našemu je kar pasalo! :)

fotografka

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

25. avg 2011 18:46

Bila oz. se je oglasil živinozdravnik pri nam,ko je bil pri sosedovih. Rekel je, da je musc nekaj pojedel, zato tudi bruha, če hočem naj ga pripeljem da mu izperejo želodec, ali pa počakam, saj muce imajo devet življenj. Muc bi naj bil zdrav samo da pa je zelo zbirčen pri hrani smo pa sami krivi, zakaj smo ga pa razvajali. Za izpiranje želodčka se najbrš ne bom odločila. Bom vidla kako naprej. Vsak večer pa gre na potep, kaj potem poje kje pa seveda ne vem.

 

TUMAAVGUST

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

25. avg 2011 18:51

Našega Mica ne boli zob, ker brikete, popečeno slanino z veseljem poje. Tudi glist nima, jih je pa imel.

TUMAAVGUST

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

25. avg 2011 19:42

Jaz sem žal že dve leti brez našega mačkona. Vendar imam en namig: proizvajalci dajo v hrano nek ojačevalec okusa in se maček na ta okus navadi in nato ne je konkurenčne ponudbe. Toliko o apetitu.

F r i n a

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. avg 2011 19:52

TUMAAVGUST je napisal/a:

 Rekel je, da je musc nekaj pojedel, zato tudi bruha, če hočem naj ga pripeljem da mu izperejo želodec, ali pa počakam, saj muce imajo devet življenj. 



TUMAAVGUST

 

Ne vem, moja veterinarka nikoli ne bi rekla, da ima mačka 9 življenj in naj se počaka! Mi gredo kar lasje po konci ob tem, kaj pišeš. Namreč, k si videla, kako smo skoraj vsi navalili nate, si začela pisati, da le ni tako hudo. Grrr!

 

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti