Se gremo potepat?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. mar 2014 1:22

No, pa dejmo še današnjega zaključit.

Danes se odločim, da se udeležim brezplačne vodene ture po Valparaisu. To sem imel načrt že od prej, so reklamirali v Santiagu.

Možakar je povedal veliko o Valparaisu, zgodovini in še čem. Mesto je seveda začelo popolnoma stagnirat s odprtjem panamskega prekopa. Sedaj so se popolnoma orientirali na turizam, zaradi tega so pod zaščitom Unesca. To pa spet za prebivalce pomeni, da ne smejo okrog hiš početi ničesar brez poprejšnje odobritve oblasti, da se ne spremeni videz mesta. Po drugi strani je precej parcel praznih, od porušenih hiš pri številnih potresih, ki se ne morejo pozidat, zaradi tega, ker je nedostopno za prevoz materiala, bi bilo treba vse na roke znosit.

Za Valparaiso je po drugi strani značilna popolna svoboda pri fasadah: oblast prepušča posameznikom naj uredijo kakor jim volja, zaradi tega je valparaiso ves poslikan. Nekaj naredijo domačini sami za svojo dušo, nekaj pa kar umetniki kar tako: zagledajo lep prazen zid in prosijo lastnika, če ga lahko poslikajo. Rezultat je približno viden na naslednjih fotografijah:

 

in

in

in

in

in

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. mar 2014 1:33

Pa še:

in, to je seveda naravno zrastlo:

Tole spodaj pa ni:

in tukaj neki narisano, nekaj pa tudi naravno zrastlo:

in asensor, za katerega vodič ( un možakar v rdeči majci ) pravi, da je pravi izraz >>>>>funikular, asensor je dvigalo in teh je v Valparaisu le eden:

v okviru brezplačne ture smo imali tudi dva plačana funikularja ( da uporabim pravi izraz, če ga že vem ). Vodič je povdaril, da so privatna " institucija ", ki se ne financira nič od strani države.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

8. mar 2014 1:55

Mene pa zanima, v katerem jeziku si poslušal vodiča?  Pa tudi, če se nasploh pogovarjaš špansko, al angleško.

Drugač pa so meni tiste živahne barve zelo všeč. 

Ja nič, tukaj se počas pripravljamo na zbiranje podpisov za tvojo dohtarco, da bo dala v imenu zdravja Čile na recept .

Pa fotko z namočenimi nogicami bi...če jih že ti nočeš pokazat, pa nahecaj unga japonskega turista za eno fotko...

Ognjič

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. mar 2014 1:58

Uf, ima še, a ste se že naveličali? Saj, na tem mestu tudi lahko prenehate gledat, ne bo se svet podrl. Morda pa vas firbec: morda res poslika kaj zanimivega ( *ebiga, jaz lahko poslikam le tisto kar je ). NO, še nekaj slikic:

zgoraj smo enega ujeli na delu, na spodnji sliki je že upodobljena una stvaritev iz umetniške delavnice:

in

 

in, spodaj, tukaj nas je vodič častil s neko pijačo, kot nek liker, povedal je, da su tukaj empanade zelo dobre, seveda ni obvezno, da kupimo.

Brezplačna vodena tura se je končala nekaj sto metrov stran v pristanišču, vodič nam je povedal, da se tam naprej začne nevaren del mesta in da nam nikakor ne priporoča, da bi tam hodili, ker se redno dogajajo ropi in da on tam ne bi hodil niti s taksijem, jaz mu seveda povem kolk sem korajžen in da sem preživel...........

Pol nam vodič še razloži, da so oni privat, delajo na promociji turizma, tura je popolnoma brezplačna ( dvakrat vožnjo s funikularom in pijačo so " častili " ), vseen je zaželen prostovoljni prispevek, približno v višini 10 dolarjev, oni okrog mene večinoma ( tako kot jaz, študenti ) so se neki obirali, v glavnem dali precej manj, jaz pa dvigujem ugled slovenskih študentov, dam približno kot je rečeno, pa mi še za povrh mal nerodno, da ne rečejo, kaj se pa grem.............

zgoraj: opoldanska siesta, ne moti,.............. jaz pa še neke stare knjige kupim, za učenje španščine, kupim grozdje, vino imam, pivo tudi, tam se že prej kupil empanado, kupim še nek ražnjič na secti, to pojem, kupim še sok, ki ti ga naredijo od sadja pred tabo, zakadim se do hostla, se stuširam, spijem pivo, čist crknjen se ulegnem, zaspim za eno uro.....................

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. mar 2014 2:41

Uf, dokler sem jaz tole vse skp spravljal, se Ognjič tudi oglasila.

Glede namakanja nog: v pacifiku sem jih že namočil ( pred nekaj leti ), če bo priložnost bom tudi tukaj, ne bom se pa preveč gnal ( saj je to tudi rahlo komplicirano, je sviž, pol se je treba obut...... )

V Pt, Montu sem se udeležil dveh izletov s vodičem, nalašč izbral take s španskogovorečim vodičem. Ugotovil sem, da bi morda boljše bilo, da se nisem delal tolk pametnim, bi več odnesel. Današnji vodič mi je pojasnil, da v čilu govorijo najbolj čudno španščino, in kdor to razume, res dobro obvlada španščino ( žal, mene za enkrat ni zraven ). Ves čas, ko sem tukaj, vsem povem, da govorim le špansko ( slabo ), kdo tudi vpraša a nič angleško. Tudi v stikih z domačini se grem v glavnem špansko, lahko se sporazumem, osnovne stvari, kaj več pa ne. Jaz lahko povem ( skoraj ) vse ( in me razumejo ), kolk bom razumel odgovor je drugo. Seveda, tudi besedo kakšno ne poznam ( npr. v knjigarni kupujem selotejp, sem mislil, ja, bo že vedla kaj je selotejp, pa ni, komaj sem pojasnil kaj bi rad ). Ma, se bom naučil dobro špansko, pa če je treba še petdeset let, da hodim v J. Ameriko

Danes je pravzaprav prvič, da sem skor cel dan govoril angleško ( le E-mail v Santiago, da preverim rezervacio sobe, sem poslal v španščini.

Glede zdravja, pa res sam ne morem verjet: v >Slo sem skor postal vegetarianc, nič mi ni pasalo, sam polenta in mleko, nikoli nisem vedel a bom ponoči spal ali ne, vsak drug dan sem mogel vzet diuretik........... Tukaj sem diuretik zaužil le enkrat ( pa se mi zdi, da še to ni bilo treba ), jem čisto vse, pijem tudi, spim kot dojenček........ kako naj to pojasnim, nimam pojma. ( ravno sem hotel pritisk izmerit, pa mi je, kaže crknil merilec ) do sedaj meril,ni bilo nič posebnega.

Tole zgoraj vas je res zelo zanimalo...............

 

ežoj

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

8. mar 2014 7:14

Čile ti paše! Ko se vrneš, pa bo tudi tu pomlad že skoraj v razcvetu, te dni temperature do 18 stopinj! Zima na splošno ne odgovarja študentom višjih letnikov, tudi študentkam ne!

 

naor

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

8. mar 2014 10:25

ežoj, tole zgoraj je meni res vse skupaj zelo zanimivo, potovanje, španske besede... zaradi njih potem na prevajalniku visim, tudi tole o prehrani mi je všečno , že iščem najboljšega ponudnika, diuretike, merilce in podobno, bom pustila doma, ko bova šla, s prtljago ne bova obremenjena  uživaj v vsem, kar ti je tam namenjeno in srečno

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

8. mar 2014 10:37

Babka res, malo zamenjaš lokacijo in prideš nazaj kot nov!

 

naor

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

8. mar 2014 10:48

Moje sicer niso tako sveže kot ežojeve, so stare 3 tedne, ampak potepanje pa je bilo...

 

Viva Meier

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

8. mar 2014 11:27

Potepanje , palme, banane, voda, krater .... ??? Prosim izdaj nam, kje si se potepala, ne znam locirati ..., razmišljam v eno smer, spet drugam, a  ne upam si glasno ugibati...

sonce51

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti