Kaj se v tem času nabira v naravi ?

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

30. jun 2011 9:16

Cenjena Jovita, ja tudi sam kupujem bučno olje po 15 in več evrov. Že nekaj let ga jemljem v Martjancih pri Kranjčevih, no, to ni žlahta ampak smo z leti postali dobri prijatelji. Tako da se zna zgoditi, da se včasih vsedem v avto in skočim tja samo po par litrov olja ,ker je božansko. Je že tako da dobre reči stanejo nekoliko več stvar vsakega pa je , da oceni , ali bo to plačal ali ne.

lp

hedonist

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

2. jul 2011 11:45

Anaeva na strani aromaterapija.si boš našla natančne napotke glede priprave in uporabe šentjanževega olja in še česa drugega, kar ti bo prišlo prav.

Hedonist, strinjam se s tabo, vsak oceni, kaj je zanj bolj prav.

 

jovita

general lavine  

član od: 25.6.2010

sporočila: 6

4. jul 2011 20:55

Ja, našim polžkom slabo kaže, vi bi jih pa kar pojedli. Privoščite jim v slovo nekaj solate, saj ne bodo več dolgo, ogrožajo jih neki ostudni oranžni lazarji, ki so baje prilezli iz Španije, se širijo po Sloveniji, jedo vse po vrsti, od solate do zelja in izrivajo naše domače polže.

Lep pozdrav, general 

general lavine

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

18. jul 2011 19:51

Danes sem osmukala suhe cvetove sivke, rmana, šentjanževke, ....za samokolnico smeti in nekaj steklenih kozarcev suhih cvetov in listov. Sivko bom zavezala v culice in razporedila po stanovanju, zelišča pa bomo porabili za čaje in kopeli. Ko še slive poberemo in skuhamo šnops, pol pa ne bo straha pred zimo. jovita

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

19. jul 2011 10:49

Pozdravljeni!

Doma imam več vrst posušenih zelišč za čaj-lipo,bezeg,materino dušico,koprivo,liste jagod,malin,breze,veliko mete. Zanima me kako naj si naredim mešanice za čaj podobno kot je planinski čaj.Je treba zelišča razrezati na majhne koščke,kaj še lahko naberem v naravi saj obožujemo domač čaj in pozimi ne kupujemo nič drugega .Katera zelišča pašejo skupaj?

Hvala in lep pozdrav!

 

Romanad

romanad

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

19. jul 2011 12:13

Romanad, priporočam, da vsako zelišče hraniš ločeno in sproti delaš mešanice. Če nič drugega, nekaterrih zelišč (pravzaprav to velja za večino) ni priporočljivo uživati neprekinjeno dalj časa, pa tudi okusa se naveličaš.

Zdaj cveti dobra misel, z mladih poganjkov malin lahko nabiraš liste, višje cveti še prava lakota. Sicer pa zdaj ni čas za zelišča, vsaj ne v nižinah. Aha, na vrtu je še melisa. No, če nabereš borovnice, maline, robide in jih posušiš, pa kasneje bezgove jagode, so tudi ti sadeži dobrodošel dodaek čajem.

rimljanka

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

19. jul 2011 20:12

Romanad, jaz suha zelišča zdrobim in pecljate dele zavržem zdrobljene dele pa hranim v steklenih posodah. Izjema je lipa, ki jo je težje zdrobiti in zelišč, ki jih pripravim za kopeli, to hranim v večjih vrečkah. Če imaš možnost dobiti, po mojem mnenju so najboljše vrečke od kruha, posebej tiste, ki so znotraj obdane s celofanom zunaj pa papirnate.

Pri nas še cveti rman. Na vrtu pa nabiram in sušim ožepek, drugo rez sivke,timijan,meto in meliso.In seveda ognjič, katerega bom vsak čas pomladila, da bo cvetel do jeseni.Olja in kreme sem že pripravila, sedaj pa ga sušim.

 

jovita

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

22. jul 2011 14:55

Ojla! Pred časom sem obljubila recept, kako in kdaj se nabira ruj:

med velikimi in malimi mašami (15.08.-09.09.), torej kmalu, se s škarjami narežejo za svinčnik debele olesenele vejica na 3-4cm dolge palčke. To posušimo in posušeno razkoljemo na polovičke, debelejše na četrtinke. Suhe pospravimo v vrečke oz. kozarce.

Ob bolečem grlu posebej angini skuhamo čaj iz 1/4 l vrele vode, v katero vržemo pest suhih palčk. Kuhamo 15 min in pustimo 15 min, da se izluži.

Iste palčke lahko uporabimo še enkrat, le da jih damo v 1/4 l hladne vode, grejemo do vrelišča in odstavimo. Počakamo 15 min odcedimo.

Prijateljica pravi, da ni boljšega zdravila ob angini. Poizkusimo!

jovita

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

25. jul 2011 18:54

Hvala jovita za recept:),poznam kar nekaj receptov za angino,tako posebnega pa ne,hvala ti.

antonija7

andreja62  

član od: 9.11.2010

sporočila: 24

30. jul 2011 22:33

Romanad,

pri prebiranju nekega drugega foruma sem zasledila, da si kar nekaj let nazaj imela težave z vročinskimi oblivi, pa me zanima, če se je situacija umirila. Vem, da ne sodi na ta forum, vendar mi ni uspelo, da bi ti pisala na zasebno sporočilo.

 

Jovita, a mi poveš, kako pomlajuješ ognjič, da ti cveti do jeseni? Ali ga enostavno porežeš? A ga mešaš med čajne mešanice za pozimi?

Glede naravne kozmetike pa bi rada povedala, da se sama držim načela, da kar ne bi dal v usta, ne daj na kožo. Že eno leto si mažem obraz in telo s hladno stiskanimi olji s kmetije http://www.oljarna-pecaric.si/ iz Drašičev v Beli Krajini. Ne gre za nobeno reklamo, enostavno bi rada z vami delila izkušnjo, ki jo imam z uporabo teh olj. Obraz si mažem z oljem iz mareličnih koščic, telo pponavadi z orehovim, katero si nanašam tudi na lase, preden si jih umijem. Od takrat naprej sploh ne rabim več balzama, tako mehke imam lase po pranju. Tudi koža po celem telesu in obrazu se mi je izboljšala, nimam več suhe in srbeče. Ko sem pred dnevi prišla z morja, me je koža po telesu močno srbela, Spomnila sem se na moje orehovo olje, se namazala z njim in par minut za tem je srbenje prenehalo. Če primerjamo ceno z visokimi cenami raznih krem, ki obljubljajo večno mladost, nazadnje pa dobimo od njih le alergije, strošek sploh ni velik. Sploh če povem, da imam 1 dc olja za obraz za najmanj 3-4 mesece.

Jaz osebno sem fascinirana, kaj vse nam nudi narava, samo probati je treba.

 

 

LP Andreja

 

andreja62

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti