18. apr 2011 0:04
@Dorka
Draga moja, knjiga je orožje, vzemi ga v roke, je rekel Bertolt Brecht. Ki je napisal še mnogo pametnih stvari. Sicer ne ravno na tematiko velikonočnih običajev, ampak bi se tudi o tem kaj našlo. Zato ti prijazno svetujem, vzemi knjige v roke, odpri jih, beri in se bo zanesljivo poznalo.
Za začetek v tem, da boš vedela, da imamo v slovenščini glaglo "vprašati", medtem ko glaglola "uprašati" nimamo.
Za nadaljevanje pa v tam, da boš v dovtipu prepoznala dovtip, ne pa žaljivke. Tulka ti je čisto lepo in duhovito povedala, kako si zastavila vprašanje. Če ti ni všeč tisto, kar vidiš, ne razbijaj ogledala in ne mlati tistega, ki drži ogledalo.
Drugače se da pa velikonočni čas premisliti v kontekstu tega, kako se daje ljudem druga priložnost. In kdaj se jo daje (novo življenje po vsajenju od mrtvih se lahko interpretira kot nova priložnost)
Spominanje na preganjanje Jezusa, pa na tisto sojenje, kjer je drhal odločala, ali se osvobodi Barabo ali Kristusta in si je Poncij Pilat po tem, ko je drhal odločila, da je bolje osvoboditi Barabo, umil roke, pa potem obredo mučenje in umiranje in potem skrivnostno izginjanje....vse to si lahko človek, če zgodbi odstrani religijske vsebine, vedno razlaga kot spoznanje, da če prehitro in preveč površno presojamo kakšno stvar, utegnemo narediti veliko škodo in da se vsega ne bo dalo popraviti. In da je bolje, da se vedno ne vztraja pri nečem in da je včasih bolje, da se komu da drugo šanso, čeprav nam vse govori, da si je ne zasluži več....skratka, da je včasih čisto dobro stopiti ven iz utežene špure.
Tako si jaz, nekje med ateizmom in agnosticizmom, razlagam velikonočni čas in mi je prav lepo.
Vendelina jr.