Začetnica začetnica :))

username  

član od: 7.4.2011

sporočila: 1

tema odprta - 7. apr 2011 8:46 | ogledi: 11.318 | odgovori: 50

Živjo!!

Torej, pravzaprav sem novinka tako na kulinariki.net, kot tudi v kuhinji :P

S fantom se bova kmalu preselila v skupno gospodinjstvo, ker bova tako lažje znesla s šolskimi obveznostmi in no... ker si pač želiva biti skupaj:D

Vendar to prinaša tudi nove 'obveznosti' v kuhinji, ker pa sama ne znam kuhati, vas lepo naprošam za kakšen nasvet in res preprost recept za začetek.

Na tej točki se oproščam, če že obstaja kakšna sorodna tema, mi je uspelo najti le eno iz 2001 :P kjer pa gre večinoma le za nasvete o kuharskih knjigah. Seveda bodo slednje moje obvezno bralno čtivo v naslednjih mesecih, vendar bi bila vseeno vesela še kakšnega res zelo preprostega recepta ali nasveta vas, izkušenih kuharic in kuharjev :P namreč, fant obvlada vsaj osnove, jaz pa se v kuhinji res ne znajdem, tako da bom že sicer najbrž dnevno na vezi z mamo glede dogajanja v kuhinji ipd.

Zaradi okoliščin pa bi bila zelo hvaležna za hitro pripravo in morda zadeve, ki lahko kakšen dan celo postojijo, vendar sta mi vseeno zdravje in kakovost pomembna, tako da iščem nekakšno najugodnejše razmerje med zgoraj naštetim.

p.s.- nedavno sem zasledila nek članek o kokosovem olju...ali je morda že kdo poskusil pripravo hrane z njim? kakšna se vam zdi misel?

HVALA :))

username

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

7. apr 2011 8:58

Lepo pozdravljena kolegica Username in dobrodošla med nami ! Glede receptov pa bi bilo najbolje, še napišeš kaj konkretnega želiš kuhai, bo lažje svetovati. Kakor koli, tukaj boš dobila pomoči kolikor boš hotela. lp hedonist

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

7. apr 2011 9:13

Za začetek dobra kuharska knjiga . Začni s preprostimi jedmi, palačinkami, testeninami (eksperimentiraj z omakami), enolončnicami... V bazi najdeš ogromno idej.

In ne prevzemi vsega 'bremena' kuhinje nase, sedaj na začetku je pravi čas, da vprežeš v te posle tudi fanta.

tulka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

7. apr 2011 9:38

tulka je napisal/a:

 

In ne prevzemi vsega 'bremena' kuhinje nase, sedaj na začetku je pravi čas, da vprežeš v te posle tudi fanta.



tulka

Malo feministična izjava?

Prej kot kuharice in recepte, bi jaz poskrbel za organizacijo, kdo kaj počne, kdo hodi v trgovino, nek osnovni spisek kaj se sploh potrebuje v gospodinjstvu (sem štejem tudi gos. pripomočke). Pa seveda tudi osnovni živež za čez mesec. To vse seveda preko pogovora, mogoče tebi ne bo do kuhe, boš skrbela za kaj drugega pri hiši, mogoče obratno. Ni pa nobene potrebe po vpregi, če le kolikor toliko normalno komunicirata in se razumeta, kot piše zgoraj. Moja draga se niti dotakne ne kuhinje, pa me ni bilo treba zato vklenit, vse kar jo zanima je to kar jo čaka na krožniku.

Iz osebnih izkušenj bi svetoval obisk Ikee, dobiš za nek mali budget vse osnovne potrebščine, ki so po večini tudi solidne kakovosti. Če še nimaš vseh stvari.

 

Commis débarrasseur

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

7. apr 2011 9:52

Itak da je feministčna, zzak1977. Zakaj se moram ona sekirati, kaj bo kuhala, če pa fant ima že osnove?

Ali, kot si lepše povedal ti, o delitvi dela se je treba pogovoriti takoj na začetku.

tulka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

7. apr 2011 10:00

Kolikor razberem iz prispevka se ne sekira, ampak se veseli nove življenske avanture. Lahko pa da se motim, naj pove sama.

Commis débarrasseur

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

7. apr 2011 10:27

Dobrodošla na Kulinariki! Gotovo boš tu našla veliko inspiracij, nasvetov in našla odgovore na vsa vprašanja, ki te zanimajo. Praviš, da je tvoj partner bolj vešč v kuhinji, zato ti za začetek predlagam, da mu malo gledaš pod prste, kako on dela, potem pa se loti kakih preprostih stvari za začetek. Recepti na Kulinariki so označeni po težavnosti, izbire je dosti. Morda ti bo kot začetnici pomagal tudi kak video na YouTube, kjer si boš lahko ogledala postopke. Važno je le, da imaš veselje do kuhanja in da se sprijazniš z dejstvom, da vaja dela mojstra in da se tudi tistim najbolj veščim kdaj kaj ponesreči. Sweetie

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

7. apr 2011 10:38

Nabavi eno kuharsko knjigo - recimo žepno od Ivačiča, poceni in grozno uporabna zadeva, potem pa pusti fantu funkcijo "chefa" in mu asistiraj. Če bosta kaj dosti jedla doma, bosta mimogrede usposobljena za osnovno kuharijo. Lisa

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

7. apr 2011 10:39

Pa ne se bat eksperimentiranja! Tako nastanejo novi, bozanski recepti vanilia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

7. apr 2011 11:12

Moja starejša hči se je učila od mene tudi po telefonu, drugače pa ti svetujem, da malo pregledaš recepte in izbereš tiste z oceno 5- pri teh res ne boš zgrešila. Veliko jih je opremljenih z slikicami same izdelave. Če pa še avtorici napišeš kakšno vprašanje pa sploh ne bo problem. Sprašuješ za preproste recepte: - kakšne omake (paradižnikova, tunina, mesna, sirova, zelenjavna, mesni trakci v zelenjavo) zraven pa njoki, testenine, ravioli, riž - zrezki (naravni, v omaki, panirani) zraven krompir, riž, .... - juhe - rižote - različne solate z dodatki - omlete z zelenjavo, palačinke Pa še je veliko idej, odvisno kaj vama je všeč. Včasih se bo kaj ponesrečilo, ampak vaja dela mojstra. Z fantom pa bosta počasi tudi našla vajine priljubljene jedi. Pa še mi smo tu, da pomagamo z nasveti.

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

7. apr 2011 11:40

Moje osnovno vodilo je - kuhanje je preprosto, samo lotit se ga je treba. (in se na začetku raje držati preverjenih receptov, kulinarika je za to super, ker lahko prebiraš še komentarje, česar v knjigah ni) Je pa res, da sem od malega pomagala pri kuhanju in me vedno znova čudi, ko da kak/a prijatelj/ica testenine kuhat v mrzlo vodo, si ne predstavlja, kaj pomeni "popraži čebulo" ali kako zgleda "trd sneg". Take osnove najbrž res niso sistematično obravnavane v nobeni knjigi (morda v učbeniku za srednje gostinjske šole?) in je fajn sodelovat s kom, ki zna. Ko boš to osvojila, se boš pa lahko lotila česarkoli Za začetek pač kuhajta skupaj perpetua

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti