8. marec

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

6. jun 2012 23:06

Če prav razumem, Oliva, si ti pred 30 leti bolj verjetno z liziko v ustih skakala gumitvist, kot pa plačevala solidarnostne prispevke s participacijo in z napotnicami v treh barvah v rokah balansirala med posameznimi bolnišničnimi TOZDi. Pa tudi danes zelo dobro vemo, kakšno zdravstvo imamo, namreč takšno, kot si ga plačujemo. Tako poceni zdravstvenega zavarovanja, kot je pri nas, ni v državah, s katerimi se radi primerjamo, in zato pač dobimo, kar plačamo. Sem si plačevala zdravstveno zavarovanje v Franciji in Nemčiji, je bilo o-ho-ho dražje kot pri nas, usluga pa pri splošnem zdravniku prav taka kot pri nas, zdravila sem si morala plačati sama, česa več pa k sreči nisem potrebovala. Kolega, ki je imel plačan zdravstveni paket za usluge do 50.000 DM (kar je bilo takrat čisto dovolj za pocajtat angine, kakšne glivice pa tudi kaki žolčni kamni brez komplikacij bi še šli na vago), so po prometni nesreči zaflikali točno do zneska 50.000 DM in ga zapakiranega v mumijo poslali nazaj v Max Planckov guest house v Stuttgartu, ker je svoj paket pač izčrpal, z listkom z napotki, katere kosti naj si izvoli še sestaviti in kaj bi bilo po njihovem mnenju dobro čimprej odrezati, pa niso, ker tega pač ta hip niso dolžni narediti, ker ga življenjsko še ne ogroža. Tako da mislim, da je, glede na okoliščine, naše zdravstvo vseeno še kar konkurenčno. Seveda niti v sanjah ne mislim zagovarjati nemarnosti, slabe organizacije in nevestnega izkoriščanja stisk pacientov, ampak ostanimo realni, pa se omejimo na tiste stvari, ki jih poznamo. Ali pa bi recimo kdaj lahko posplošili tudi kak dober primer, ne samo tistih iz črnih kronik.  Naš zdravstveni sistem pač "zagotavlja" pacientom usluge, za katere je v naprej jasno, da jih ne zmore, torej je korupcija vanj že v kali vgrajena. Kako je s tem v Kanadi ali Andori ali Nigeriji pa menda vedo tisti, ki so od tam, pa jih raje ne bi učili mi, ki tam še v življenju nismo bili niti kot turisti, kaj šele zares. 

Sonja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

7. jun 2012 7:19

Limnol, ti maš pa mene res orang na piki oz v nosu 

Sem si ga dvakrat po leto plačala za zda in enkrat za kanado. Vem kaj sem dobila. Pri nas poceni? Relativno. Gor mi ni pol plače pojedla država, pri nas pa mi jo. Nas boš ta mlade neuke spomnila zakaj že, da bomo tudi mi vedeli?  Mamo moje prijateljice pri 74letih niso sploh zdravili, ko je imela raka. Ker je prestara in se ne splača. Moj tast ima neznosne bolečine v križu, še ležat ne more. Njegov zdravnik pa mu je najprej predpisoval lekadole - dva na enkrat, po par tednih se ga je usmilil z malo močnejšimi tabletami proti bolečinam. Da bi ga ustrezno zdravil - njp. Delam na preventivi, a vem da to ne bo dovolj, slej ko prej bom tudi sama na vrsti.

In lepo, da si ti v času ko sem jaz z liziko okrog skakala gumitvist ti že pridno previjala plenice. Sama na deset, dvajset in več let mlajše ne gledam zviška.

OlivaB

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

7. jun 2012 8:33

Vanja ... da ne bo hude ure, ti bol razlozila na kaj se je nanasala moja izjava, da te v ZDA niti s ceste ne postrgajo, ce nimas zavarovanja. Namrec, ko smo cakali v urgenti ambulanti (zaradi mojega zobobola), ki je bila namenjena VSEM pacientom (z ali brez zavarovanja - doker nismo prisli tam, nismo niti vedeli, kaj to pomeni, in brez skrbi ... ljudi z zavarovanjem mislim, da ni bilo), je tam sedel tudi en crnc, ki ga je na prehodu za pesce zbil avto. Tip je padel na rob plocnika in se udaril v glavo ter poskodoval roko. Prisel je resilec, ker ga je pac nekdo poklical. Se preden so sploh prisli do bolnice, so preverili ali ima sploh zavarovanje. Ker ga ni imel, so ga lepo "dostavili" kot paket (dostava na dom) pred ambulanto kjer smo tudi mi cakali, ga postavili pred vrata in odsli. In je gospod potem cakal v ambulanti z ostalimi (jaz zaradi zobobola, on zaradi mogoce zlomljene roke in moznega pretresa mozganov).

Ko smo sedeli tam (z obcutkom, da smo v vojni ambulanti, ki pobira ranjence s kaksne fronte) smo seveda zaceli "firbca zganjat" (4 mladi studenti na potepanju po ZDA) in smo se pogovarjali z ljudmi, ki so sedeli tam z nami, tudi z osebjem ... brez zamere, VEM da zdravstvo v Sloveniji ni zlato, ampak se zmeraj smo svetlobna leta pred zdravstvom v ZDA (vsaj kar se tice urgentne pomoci). In da ne bo kdo zdaj mislil, da hudo zagovarjam Slovensko zdravstvo, ker ni tako. Vem, da je veliko problemov tako glede korupcije kot tega, da si prisiljen placati operacijo, ce noces cakati, kar se je pred nekaj leti zgodilo mojemu tatiju ... zdravniki so mu povedali, da brez operacije ima pred sabo mogoce se 1leto zivljenja, datum za operacijo pa je dobil cez 2 leti in pol ... pa bodi pameten zdaj (seveda je sel na samoplacnisko in sele danes je skoraj pri koncu placevanja te operacije.

urska

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

7. jun 2012 9:54

Oliva,

sploh te ne poznam in nič mi ne greš v nos (tudi če bi hotela, ne bi mogla, je sezona cvetnega prahu in je popolnoma zabit).  No, pač zdi se mi, da si rahlo nagnjena k pretiravanju, pa se zaradi tega večkrat izgubiš, preden sploh uspeš povedati, kar bi rada (kaj je že s tisto preventivo....???) To zna biti takole v družbi za kavo prav simpatična lastnost. Pa tudi nima nobene zveze z mladostjo,  je menda bolj stvar karakterja. Če ti res država pobere pol denarja, potem vsaka ti čast, ker imaš očitno zelo dobre dohodke in ti lahko večina tukaj zavida (meni namreč pobere precej manj - preden začne pobirat, najprej od mojega denarja odšteje en kup prispevkov, zavarovanj (ki jih plačujem zase, ne državi), sindikalno članarino pa menda še neko splošno olajšavo udarijo vse poprek - če torej prav berem davčne izpiske, sem zelo daleč od polovice.  Ali je bila to izjava v enakem stilu kot tista, da si morala na faksu vedno znati petkrat več kot fantje, da si sploh dobila pozitivno? Ker če mora poprečen študent za pozitivo znati tam nekje polovico, pa če to množim s 5, moja matematika že odpove (razen če niso fantje znali nič, ti pa petkrat toliko). 

Pustimo zdaj to. Zadnji stavek je , ampak prisežem, da ga ne bom komentirala. Pusti mi pa prosim veselje, da me zabava (kolko so pravzaprav zdaj stari tisti, ki so dvajset in več let mlajši od tebe? saj na otroke.... ah, sem že tiho).  

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

7. jun 2012 10:44

Nekoliko bi komentirala izjavo OliveB, da "74-letne ženske, obolele za rakom, niso zdravili, ker je prestara in se ne splača" - ne zato, ker bi me tako zelo motilo, da se zdravstvenim delavcem pripisuje pester spekter neetičnega ravnanja, na to smo pač navajeni in osiranje po časopisih in po forumih spada k pogojem dela tako kot izpostavljenost infektom in neprespane noči zaradi dežurstev, ampak zato, ker bi tako pisanje lahko kakega 74-letnika navedlo k temu, da ne bi pravočasno iskal zdravstvene pomoči takrat, ko bi jo moral, "ker se itak ne splača". Starost sama namreč nikoli ni kontraindikacija za kateregakoli od načinov zdravljenja (moja najstarejša operiranka je imela 88 let), se pa vedno tehta morebitne z zdravljenjem povzročene stranske učinke proti pričakovanemu učinku zdravljenja v luči bolnikove kondicije. Kadar je bolnik ob predstavitvi onkologu v tako slabem splošnem stanju, da bi mu zdravljenje kvečjemu poslabšalo stanje, povzročilo dodatne težave ali ga celo ubilo (ja, tudi to je mogoče), se odločimo za zdravljenje simptomov in ne za specifično zdravljenje osnovne bolezni; take odločitve se nikoli ne sprejme na podlagi tega, da bi se pogledalo letnico na rojstnem listu ali mogoče kar na pamet, ampak glede na strokovne smernice za ocenjevanje zmogljivosti in glede na presojo terapevta, kaj lahko pri zdravljenju bolezni sploh doseže. Saj po eni strani mi je jasno, da ljudje v ambulanti zaradi čustvene pretresenosti slišijo približno polovico tistega, kar jim razložiš, in od tega polovico pozabijo takoj na poti domov, in da iz istih razlogov ljudje rajši iščejo nekoga, ki bi mu naložili krivdo, kot da bi se soočili s svojo nedvomno težko situacijo, ampak tole je ena od tistih izjemno nekorektnih izjav, pri kateri bi molk lahko pomenil strinjanje, in tega si jaz enostavno ne dovolim. lp, proxima

tejkica  

član od: 10.3.2008

sporočila: 151

7. jun 2012 10:52

tejkica

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

7. jun 2012 11:11

Proxima, verjamem da si ti super zdravnica, s srcem in dušo predana svojim pacientom. Vendar zakaj misliš, da so vsi zdravniki takšni? In če so vsi tko idealni, zakaj je vseeno toliko afer? Zakaj zdravniki tako radi sprejemajo kuverte farmacevtskih firm v zameno pa predpisujejo njihova zdravila? In kaj je bilo s tistim cepljenjem proti gripi par let nazaj? A niso tud dohtarji vabili na cepljenje? Kaj se je na koncu izkazalo? Pa recimo relacija viroza-antibiotik?

 

OlivaB

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

7. jun 2012 11:36

Sonja

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

7. jun 2012 12:03

Mi je zelo zal OlivaB ... tudi jaz te nimam nic v/na/pred/za nosom, amapk zdaj pa kratko malo pretiravas.

Moja mami ima teto, ki je stara 79 let in so ji diagnosticirali raka na crevesju (pred sabo ima morda se nekaj mescev zivljenja) in je tako kot je rekla Proxima ... niso se odlocili za operacijo iz vec razlogov:

1. njeno srce je presibko (je srcni bolnik) in operacije skoraj zagotovo ne bi prezivela

2. okrevanje po operaciji in vso nadaljnje zdravljenje bi ravno tako bilo prezahtevno za njeno telo

Za vso druzino je bila to huda novica, ko so sporocili, da je ne bodo operirali. Pa ne zato, ker je PRESTARA (alla, prestara si, na smetisce s tabo?????), ampak ker ne bi prezivela operacije in tudi ce bi jo prezivela, bi jo zelo utrudilo nadaljnje zdravljenje (ce bi sploh njeno telo to zdrzalo), kar pa sploh ne zagotavlja, da bi ozdravela.

Kaj je zdravstvo naredilo za njo (oz. je "zrihtal" njen zdravnik ... pa tudi ce ti to imenujes korupcija ... ampak "dohtarja" ni nihce nic placal) je to, da je doma, da ima oskrbo, da ji cimbolj kot se da lajsajo bolecine, ko bo prehudo bo sprejeta v bolnico in se (ceprav se to mogoce komu grdo slisi) pripravlja na svoj " dostojni odhod" (od vseh nas okoli nje, je se najbolj pogumna ... je zabicala, da po njeni smrti, namesto sedmine in jokanja, naredimo eno polka festo in pijemo na njen racun).

urska

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. jun 2012 12:09

OlivaB, por dios....

Glej, na eni točki je človek mlad in ima hudo potrebo razložiti vsemu svetu svojo pozicijo in je tudi pri razlagi tako fokusiran na svoje, da ne opazi, da si takole pol prezence podira, pa še kakšno zavezništvo mu gre takole po zlu.

Ampak eno je biti simpatično radikalen pri dvajsetih in na faksu (jaz sem bila, nazarensko je pasalo, lepi časi, osemdeseta...), precej manj simpatično je pa biti tam nekje okoli tridesetke še vedno zgolj in samo bojevit, terati mat na konec vedno in povsod.

Nekako okrog tridesetke se je pa treba že naučiti, katere bitke se borijo in katere se lahko tudi preskočijo. Ker, če se bori vedno in povsod in se povsod pojavlja s to energijo, se bitje, ki bi lahko bilo premeteno, seksi in inteligentno zelo hitro spremeni v eno zagrenjeno babnico, ki se v preostanku življenja bori z vsem svetom naehkrat in je ves čas besna, ker svet zmaguje.  In še hitreje se pride k nekemu površnemu posploševanju, ki je sicer za čvek okej, za kaj več pa se raje s čim bolj ekzaktnim operira.

Nekako je bolj pametno pokazati inteligenco kot pa jezo. Inteligenca je bolj seksi. In vse primere neenakosti, ki si jih v prejšnjih postih opisala - te stvari se rešujejo in rešijo s hladno glavo in s seksi inteligentnim gardom.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti