Vedno dražja hrana

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

4. mar 2011 17:05

japaja, njoke jim naredi! Tukaj so tako svinjsko dragi pa še dobi se jih ne povsod (ok, v večjih mestih). Šok je bila tudi šipkova marmelada, ker tukaj gre šipek v juho. Če boš pa kaj pekla z domačim rumom, jih pa itak na rit vržeš Največji hit pa je bučno olje (danes po tistem receptu z vaniljinim sladoledom). Ok, moj point je bil samo v tem, da prišparam, ker ne kupujem mesa. To ne pomeni, da živim samo od sezonske zelenjave. Kje pa! Simpl matematika: če je zelenjava A in meso B, ostalo pa C, zapravim samo A+C. Torej nekaj prihranim, četudi je meso zelo poceni in zelenjava zelo draga zzak1977, kje pa, nič me ne žuli tale polemika. Pravkar si razbivam glavo, kako pripravit faširano meso losa za tasta, ko pa ni nobenega recepta na kulinariki slovinkita

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. mar 2011 17:06

Mama F, tako kot si napisala, mislim tudi jaz. Že davno sem se odrekla sadnim jogurtom, ker so tam same odvečne kalorije. Navaden jogurt, žlička medu in odlična večerja je tu. Res bi se morali zavedati pomena sezonska hrana. Včasih se ni jedlo vse leto vse. Poleti avgusta je bil najboljši paradižnik z domačega vrta, pozimi pa veliko kisliga zelja, fižola, žgancev z ocvirki. Ko je začel naraščati standard in so se trgovine začele polniti z industrijskimi izdelki, pa se je način prehranjevanja spremenil v temelju. Zato smo pri nas že davno zamenjali skrinjo s samo tremi predali za zmrzovanje. Julija mi ne gredo dol krvavice in zelje, zdajle pa niti malo ne potrebujem jagod in češenj. Prehranjuj se s hrano iz svoje okolice, zato kupuj sir domače izdelave, solato iz sosedove nijive, ne iz Španije, Italije itd. Ki potuje dva, tri dni preden je napolici. Imam pa že raje radič iz rastljinjaka iz Kleč kot iz Španije.ITD.

 

naor

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

4. mar 2011 17:41

slovinkita je napisal/a:

Ok, moj point je bil samo v tem, da prišparam, ker ne kupujem mesa. To ne pomeni, da živim samo od sezonske zelenjave. Kje pa! Simpl matematika: če je zelenjava A in meso B, ostalo pa C, zapravim samo A+C. Torej nekaj prihranim, četudi je meso zelo poceni in zelenjava zelo draga

slovinkita

Pogovarjamo se o cenah, sicer ne razumem tvojih formul, ampak še vedno je vseeno B+C ceneje, kot A+C, tako da se tvoje računanje malo zaračuna.

Če paštete ne ješ več, nekaj pač moraš namesto nje? Izločat prehrambenih skupin ni ravno pametno.

Commis débarrasseur

neznan uporabnik

4. mar 2011 17:48

Moj prvi sadni jogurt v življenju je bil limonin. Mama je fliknila v navaden jogurt malo sladkorja in stisnila noter še limono.

Drugi sadni jogurt je bil navadni jogurt z rahlo zmečkanimi borovnicami (ki smo jih sami nabirali, mimogrede na izletu).

Sadne jogurte, kadar zapašejo, še vedno sčaramo sami. Se mi prav fržmaga kupovati "originalne".

 

Kar se varčevanja tiče:

- kruh režem na tanjše rezine (in vzemi še enega, če si lačen)

- pohane šniclčke delam tanjše (pa vzemi še tri, če ti paše)

- solato operem, jo nacufam, po občutku do konca pripravim raje manj kot preveč (nekaj časa je vedno ostajalo po par peres...), če je je premalo, jo samo dodam v skledo...

- imam potrpljenje šniclat vse ovinke in konce peteršiljeve korenine, zveriženega korenčka, ostanka paprike ob peclju, četrtinko rumene kolerabe, ki se je že malo zverižila...fliknem v ričet

- jajca kupujem manjša oz. normalna (zdaj so večinoma res velika), pa si speci 3 ali 4, če ti paše

- jemo počasi in v miru

 

Še veliko malenkosti, a ne bom nikomur solila pameti.

 

Zdaj moram pa povedati še nekaj. Velikokrat sem videla hladilnike, polne nafrfuljenih papirjev, v katerih so bile po ena šnitka plesnive piščančje posebne, tam zadaj zatlačene odprte in ne do konca pojedene ajvarje, marmelade, olive, kisle kumarice (imajo eni še vedno navado z roko jemati kumarice iz kozarca in potem se hitro pokvarijo...marmelada se zajema s poslinjeno žlico... )

Če kupim manjše pakiranje toasta, v katerem je 10 rezin, potem bom kupila 5 koleščkov salame in nič več (dandanašnji pri teh tehtnicah res ni potrebno kupovati 10 ali 15 dek (itak ti potem nareže 17)

V glavnem, pri nas nihče ni bil lačen, kdor koli je mimo prišel, smo mu krožnik postavili na mizo in je prisedel (tole je pa ena lepa navada z Dolenjske) že od nekdaj.

 

Pri vsem tem je res, da v obdobju, ko otroci rastejo in ko znajo fantje naenkrat zmazati 2 pici ali 3 kremenatlce ali pol kure in so še lačni... to je pa mal kriza, ja.

In še bistvena stvar: izbirčnost je prepovedana! Pri nas jemo vse: od cele kumine do rdeče pese, mlečnega riža in gresa s čokolado ali brez, palačinke samo iz vode, moke, soli in par kapljic olja..do palačink z mlekom, radensko, jajci.....tudi nekaj dni star kruh....marmelade in džeme, čaje brez dodatkov in čaje s sladkorjem ali z medom....

Se je od nekdaj postavilo na mizo in samoumevno pojedlo. No, si včasih izmenjamo kakšno stvar: recimo, jaz obožujem mastno meso iz juhe ali v golažu, ostali malo manj.....pa eden ima raje bolj gosto, drugi bolj redko juho, meni je vseeno....

 

 

japaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17789

4. mar 2011 17:50

mamaF je napisal/a:

 paradižnik, paprika ...) sredi zime pregrešno draga.

Mojca

Nenavadno, ampak po mojih izkušnajh običajno ni tako. vsaj, kar se tiče paradižnika v trgovinah.

rimljanka

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

4. mar 2011 17:56

Japaja, kot da bi opisovala stanje pri nas doma in enako navado kot jo imate na Dolenjskem, imamo tudi na Goriškem :) Prihranim predvsem tako, da z možem ne jeva zunaj, kar seveda pomeni zame dodatno obremenitev, vendar sem postala že mojstrica sistema "v pol ure bo na mizi". Otroka jesta v šoli. Me je pa kar strah, ker prihaja sin počasi v najstniška leta in je nenehno laaaaaaaaaaaaaaačen. Ne morem ga odpraviti več samo s kakšnim prigrizkom, kosmiči, ampak hoče kuhano. Otroka pravita, da ju samo kuhana hrana nasiti.

neznan uporabnik

4. mar 2011 18:14

Naš fant je imel obdobje lakote in smo imeli za njega nonstop zrezke v kozarcu z oljem v hladilniku.

Tisto obdobje sem velikokrat skuhala tudi zrezke v omaki, predvsem zaradi njega, ki je rekel, da je takoj po kosilu lačen, če ni dovolj mesa, tako, da je za popoldansko malico ali za večerjo dostikrat jedel tisto svoje meso.

In res trenutno zrezki niso cenovno tak bavbav oz. za to ceno nekega odraščajočega fanta še najbolj optimalno nasitijo.

Ja, pa jajca je tudi jedel ko zmešan.

 

Slovinkita, ja! Njoki!! Hvala za idejo!

japaja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. mar 2011 18:18

rimljanka je napisal/a:

mamaF je napisal/a:

paradižnik, paprika ...) sredi zime pregrešno draga.

Mojca

Nenavadno, ampak po mojih izkušnajh običajno ni tako. vsaj, kar se tiče paradižnika v trgovinah.



rimljanka

Rimljanka, ravno danes sem zaradi te debate gledala cene zelenjave v našem marketu: rdeča paprika: 3,65 €/kg, paradižnik v akciji 1,98 € ... v primerjavi s  svežim zeljem za 0,65 €/kg ali ohrovtom (če sem si prav zapomnila) 0,89 € ali endivijo solato ali korenjem za 0,75 € ... No, to so cene v naši vasi, ne bom pa trdila, da kdaj nesezonska zelenjava ne dosega cene naše domače. Čisto verjetno. Samo potem se človek že vpraša, koliko zanjo dobijo kmetje v tisti tretji državi, če se od končne cene odšteje vse stroške trgovine, skladiščenja, prevoza itd ...

Sicer me paradižnik sredi zime niti od daleč ne zanima, zato bi bil zaradi mene tudi po 0,20 €, saj si ga niti ne želim pred junijem, julijem Tudi pomaranče sem jedla sredi poletja edino v Grčiji, doma se niti ne spomnim nanje.

Verjamem pa, da je v večjih trgovinah z večjo izbiro zelenjave situacija lahko tudi drugačna (se spomnim še časov, ko smo hodili po plenice v Italijo, pa je prijateljica vedno kupila še kilo paradižnika za mlajšega sina - oboževalca -ker se ji ni zdel drag).

Mojca

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

4. mar 2011 18:47

zzak1977, pa ne me hecat?!? pa je ne misliš, da je pašteta nujna za preživetje in da jo je potreba nadomestiti??? Sicer pa so beljakovine še v stročnicah recimo, pa v mleku, sirih, itd. Pa glede na to, da ne hodim na lov in se ne poslužujem nabiralništva vsak dan, beljakovin v moji prehrani res ne potrebujem ne vem koliko, sploh ker je moje gibanje omejeno na sprehod dnevno in vsak drugi dan kak kilometerček na biciklu... in glede moje računice, če se mesa in mesnih izdelkov ne je, potem moje gospodinjstvo prihrani na mesu. Če pa bi meso jedli, bi bil pa to dodaten strošek. Za moje gospodinjstvo. Sara slovinkita

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

4. mar 2011 19:00

Sara, pomoje je hotel kolega povedati to: Če ne ješ mesa, moraš pojesti toliko več ostalega.  Kar pa tudi stane, ane? torej ni samo A+C, ampak recimo 2A+C, kar je spet enako kot A+B+C (govorim na pamet). Kapiraš?

 

peter

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti