Rojstni dan

neznan uporabnik

tema odprta - 12. jan 2011 9:40 | ogledi: 5.829 | odgovori: 4

z ženo imava , za njen rojstni dan povabljenih dvajset gostov. pripravila bova pol odojka, nekaj pohanih zrezkov, pečena piščančja bedra pa nekaj kosov telečje pečenke.zdaj pa naju muči priloga, kaj dodati, da ne bo samo klasika. mogoče tako za popestritev kakšni štruklji. prosim pomagajte.

kukii

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8702

12. jan 2011 9:48

Posodica francoske, fižol s črno redkvico polito z bučnim oljem, zeljnata solata s krompirjem, ajdova kaša s tri vrste paprik (zelena, rdeča, rumena) notri še feta-sir.

 

Pozdravček!

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

12. jan 2011 9:51

Za moj okus, ker gre bolj za pristno mesojedsko pojedino, bi kar ostal pri krompirju na nekaj načinov. In zelenjavne priloge vseh vrst.

Štruklji in podobne zadeve gredo za moj okus bolj k divjačini, govedini z omako in podobno, k pečenki mogoče že. Sicer je pa to odvisno od okusov.

V bazi imaš krompir z rezinami česna, ne najdem recepta, meni je odličen, in paše k tem klasičnim mesnim jedem. Mogoče francoska solata, kakšne pekoče salse, pečen riž?

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15822

12. jan 2011 10:46

Naredi ajdovo kašo z zelenjavo (recept je pod tem imenom tudi v bazi). Ta priloga tekne tudi hladna. Dodaš ji bučno olje in kis, sol, poper, majaron in premešaš, pa je nared.

 

K mesnim jedem, kot si jih naštel, se poda tudi koruza s curryjem. Koruzo prepražiš na malo olivnega ali belega olja, dodaš žlico vina, soliš in obilno potreseš z mešanico curry. Pustiš nekaj minut, odstaviš z ognja in ko je koruza še malo mlačna, vmešaš še lonček kisle smetane.

 

Odlična priloga je tudi mešanica brokolija, korenja in cvetače. Zelenjavo ksuihaš na pari, da ohrnai obliko in barvo. Narediš preliv iz olivnega olja, balzamičnega in navadnega kisa, soli, popra, strtega česna in različnih zelišč (svežih ali suhih). Preliješ čez mlačno zelenjavo, rahlo premešaš in priloga, ki se lahko je tudi hladna, je pripravljena.

 

Pri nas imajo gostje radi jajčevce s sojino omako. Jajčevce kar z lupino narežeš na kocke in jih prepražiš do zlato rjave barve. Shrnaiš jih na toplem. Na maščobi, na kateri so se pekli, narediš preliv: dodaš sojino omako, strt česen, malo riževega vina in žličko sladkorja, po potrebi malo vode. Ko zavre, s tem preliješ opečene kocke, obilno potreseš s sesekljanim zelenim koriandrom, če ga nimaš ali vam je aroma premočna, pa s peteršiljem.

 

Če ne gre brez krompirja, naredi zelen pire: pire krompir prirpaviš zmalo smetane in masla, posebej skuhaš grašek (vodo soliš in popraš, dodaš malo strtega česna) in ga spasiraš, potem oba pireja zmešaš ter začiniš s soljo in poprom, če je še potrebno.

 

Ali pa pripraviš krompirjevo solato. Ta je praktična že zato, ker jo lahko, kot ajdovo kašo in vse, kar sem naštela,  razen zelenega pireja, prirpaviš že dan prej.

 

Aja, lahko tudi blanširapš rukolo, jo grobo sesekljaš, preliješ z mešanico olja, kisa, soli, popra, sesekljanega peteršilja i limoninega soka ali vina, pustiš čez noč in osvežilna priloga k mesu je nared.

 

Ali pa ameriška zeljna solata: narezano zelje malce posoliš, da uplahne. Na olju prepražiš na kocke zrezano slanino, zliješ vse skupaj čez zelje, dodaš majoenzo in na trakove narezano korenje, sol, poper in premešaš.

 

K takim pojedinam kot jo  pripravljate, se mi zdijo take haldne priloge bolj praktične od toplih, saj je pri pogostitvi 20 ljudi drugega dela dovolj.

 

Kot je rekla, Dragička,  tudi ne bi izpustila francoske solate.

 

Mamamia

mamamia

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

12. jan 2011 12:01

poleg vsega tega mesa bi tudi jaz ponudila zelenjavo - solate so bile ze nastete, dala bi pa se malo surove - v skodelice nalozi rezine paprike, korenja, buck, brokolija, cvetace, mini paradiznike poleg pa razne pomake (na osnovi majoneze, kisle smetane, ketchupa, strocnic, itd...), lahko uporabis ze pripravljene ali pa se malo sam hecas z njimi.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti