Atopični dermatitis

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

tema odprta - 9. dec 2010 19:51 | ogledi: 27.847 | odgovori: 49

Pozdravljeni. Imam hčerko staro 8 let in ima že od malega atopični dermatitis. Čez poletje, oziroma dokler je v kratkih oblačilih je koža lepa, takoj ko pa je čas za dolga oblačila, ima kožo vso spraskano in krastavo. Najhujše je pod koleni. Spraskana je tudi pod komolcem, se pa počasi širi po celih nogah.

Pediatrinja ji napiše kremo Emolliens, ampak s to kremo se lahko namaže samo 2x na dan, 2 dni zaporedoma. Seveda ji ta krema zelo pomaga, ampak tanjša kožo in če bi hotela da bi se ji čisto pozdravila koža, bi mogla mazat vsaj teden dni neprekinjeno.

Imamo tudi negovalno kremo A derma Exomega, ki je namenjena negi kože z atopičnim dermatitisom, ampak mislim da nič ne pomaga.

Ima tudi kdo od vas podobne težave? Če imate kakršnekoli dobre informacije  s to boleznijo prosim za informacije.

Vem da bom spet dobila določene kritike, ampak je res kot je ena forumašica rekla...tukaj smo različni ljudje, različnih poklicev in znanj, ter izkušenj.

 

Hvala :)

Teka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

9. dec 2010 20:10

Najprej vprašanje: ste diagnozo preverili tudi pri dermatologu? Iz študijskih časov se mi namreč zdi, da je izboljšanje na soncu precej značilno za psoriazo (luskavico) in ne za atopični dermatitis, prav tako lokacije okrog komolcev in kolen, čeprav ni trdnih pravil za nobeno od teh obolenj in se v tem pogledu lahko tudi motim (dermatologija je en grozovit pragozd in jaz tovrstne probleme raje zreferiram k posvečenim). Sicer imam pa dobre izkušnje s kremo Linola Fett, dobi se jo v lekarni brez recepta, ima precej dober protivnetni učinek, primerljiv z blagimi kortikosteroidi, kože ne tanjša, je pa precej mastna. lp, proxima

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

9. dec 2010 20:16

Ja smo bili tudi pri dermatologu. Pred leti sem imela tudi Linola Fett, ampak se ne spomnim, da bi imela kaj več učinka. Je pa to vsakozimo slabše.

Teka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. dec 2010 20:38

Zamenjaj dermatologa oziroma poišči second opinion

Vendelina jr.

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

9. dec 2010 20:46

Bom povedala samo svoje mnenje in iskušnje.

Dva otroka imata atopični dermatitis. Bili smo že čisto obupani, ker ni in ni šlo nič na bolje. Naj se še tako čudno sliši , pri enem otroku mi je pomagalo to, da sem ga zelo malo umivala. Brez mil. Dermatologinja mi je svetovala eno linijo krem  za katere sem takrat odštela 130€ mali pa je tako jokal, ko sem ga namazala.

Sedaj uporabljam isto kremo kot si jo navedla ti.1 x tedensko ga celega namažem, dnevno pa samo izpostavljene dele, lička, roke. Kožo ima zelo lepo.

Imam pa še sledeče ukrepe.

-nobenega mehčalca

-nobenih otroških mil

-prašek v zrnih in to res malo( en fraklček na eno pranje) pa vedno enakega.

-ko ga zvečer umijem , mu kožo samo popivnam s pleničkami, zanj ne uporabljam brisač.Kadar se mu kožica začne rdečit mu na tista mesta dam gazo- predvsem med prste in pregibe.

Gre pa pri tvojem otroku najbrž za neko bolj trdovratno zadevo, če ti v teh letih ni uspelo omejiti zadevo. Boš morala kar zdravnikom zaupati.

Pri enem otroku pa mi je pomagalo olivno olje pomešano z vodo.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

9. dec 2010 20:56

Ja tudi jaz jo tuširam samo 2x tedenko. Bom pa poskusila ukinit mehčalec, čeprav ga uporabljam v majhnih količinah.

Mizarka, a vsak dan ga namažeš z kortikosteroidno kremo, al le z Adermo?

Teka

vdolin  

član od: 17.12.2005

sporočila: 109

9. dec 2010 20:59

Moja hči ima isto diagnozo. Pomaga ji redno mazanje s šentjanževim oljem. Sicer pa zelo pazi, da si celo telo maže z doma narejeno kremo (na osnovi čebeljega voska). Včasih se cela namaže z limoninim oljem (limone namočim v olivno olje). vdolin

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

9. dec 2010 22:17

Tudi mi se zadnje leto ukvarjamo/borimo z moževo kožno boleznijo .... postavljeno ima diagnozo lupus, ki svoje zobe kaže samo na koži in je pod stalno kontrolo dermatologinje. Uporablja kremi elidel in hladilno mazilo. Jemlje tudi zdravilo resochin. Rečeno nam je bilo, da se je potrebno izogibati soncu in uporabljati visok zaščitni faktor, ker naj bi sonce zelo vplivalo na poslabšanje reakcije na koži. Z upoštevanjem navodil smo zvozili poletni čas brez velikih težav. Se je pa sedaj pojavilo spet poslabšanje in z možem sumiva suh zrak, ki nastane kot posledica centralnega ogrevanja. Uporabljamo čistilec zraka in redno vlažimo ozračje, ampak ni pretirnega izboljšanja. Ima suhe in rdeče madeže predvsem po obrazu in na zgorjem delu hrbta. Ima mogoče kdo tovrstne izkušnje in kakšen navset ......?



katjushka

Sporočilo je spremenil(a) katjushka dne 10.dec 2010 10:11

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. dec 2010 9:34

Teka, ne bi hotela biti preveč pametna, ampak mehčalec brez slabe vesti zamenjaš z alkoholnim kisom. O tem smo veliko pisale na teh straneh. Če le moreš, čim manj kemije pri čiščenju in negi perila. Alergije, ki se s svetlobno hitrostjo širijo po planetu, so tudi posledica prekomerne uporabe čistil in raznih preparatov za nego kože. Nazaj k naravi, kadar nam jo zagode bolezen. In vso srečo pri zdravljenju!

naor

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

10. dec 2010 11:57

Tudi moja hči ima dermatitis, najbolj ji pomaga linola fit, čimmanj tuširanja, nič mehčalca in nobenih gelov za tuširanje, samo milo. Je pa čez zimo kar hudo, ona ima zelo srbečo kožo na hrbtu med lopaticami, letos, ko smo prišli s Čateža, pa še po trebuhu in na stegnih. Ko pride pomlad, pa na sonce, to je tanajbolš zdravnik. Malčica

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

10. dec 2010 12:59

Teka, mi imamo kremo Elacom, uporabijm jo samo kadar res ne gre drugače.Mam pa trenutno tudi sama težave s kožo samo okoli nosu in ust. Dobila sem Rosamed in Elacom, po rosamedu postanem čist cvetoča rdeča, elacom pa malo umiri. Sedaj pa moram iti na gastroskopijo ker to baje lahko povzroča neka bakterija, ki povzroča rane na želodcu.Saj tako mi je razložila moja zdravnica.

Pri malem pa gledam tudi kaj je, predvsem domače zadeve.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti