7. dec 2010 13:35
@banana130, prevod:
Če človek želi nekaj narediti, potem naredi en mentalni proces, razmišlja, išče, vpraša, se posvetuje, naredi to še enkrat....in tako dalje in tako naprej, ampak na eni točki se je treba odločiti in storiti.
In je čisto vseeno, ali se dela čokoladna torta, išče služba, na novo vzpostavlja razmerje, na eni točki je treba preprosto ukrepati.
kako se tole aplicira na čokoladni torti?
Tule se je že n-krat pojavilo vprašanje v stilu: rada bi naredila to in to jed, našla n-receptov, sedaj se pa ne morem odločiti, pa bi rada impresionirala z izdelkom, kaj naj storim, kaj mi svetujete..... V teh vprašanjih je ključna beseda to, kaj mi VI svetujete. Ker s tem, ko je vprašanje naslovljeno na sogovornike, se tudi odgovornost prenaša na njih. Če se bo kaj sfižilo, bo pri roki izgovor, saj so mi ONI tako svetovali.
Enkrat je čokotorta, drugič je kaj drugega, in tudi ONI so zamenljiva kategorija.
Samo princip je isti in se mu reče transfer odgovornosti. Transfer odgovornosti v kuhinji še ni tako silna stvar, ampak ponavadi se tak princip pelje tudi na druge sfere življenja. In v drugih sferah življenja se s takim principom morda na kratek rok vozi, na dolgi rok pa manjka spoštovanja (nekoga, ki ima probleme s tem, da bi prevzel odgovornost za svoja početja, univerzum slejkoprej nekje počaka. Še prej ga pa okoica jemlje manj resno). In zato je bolje, da se človek takemu ravnanju odpove.
Za začetek tako, da naredi neko torto in jo podari. Karkoli pač nastane, da se človek nauči prevzemati odgovornost za svoje odločitve. Če bo ratalo, super, če ne bo, se da iz tega narediti štos. Tako prijatelji to predelujemo. Če prijateljica tega ne bi znala ceniti, da je dobila domač izedelek, je to itak informacija, da takšna prijateljica ni ravno kako suho zlato in za roko v ogenj dajati....
Last but not least: če človek ne dobi tistega, kar je želel, dobi spoznanje.
In tule poleg tega še opisno razlago enega od principov človeškega delovanja. Zadovoljna?
Vendelina jr.