Zanima me ali je kdo seznanjen s to boleznijo in kako pomagati. Sorodnico opazujem in sumim da jo ima. Kako pomagati.
marec
Zanima me ali je kdo seznanjen s to boleznijo in kako pomagati. Sorodnico opazujem in sumim da jo ima. Kako pomagati.
marec
Najprej se bo morala odločiti sama. Tako kot je že zgoraj napisala Vendelina jr.
Loni MakaroniAja, potem strokovni termin "bulimia nervosa" slovenimo v bulemija? Ne, no.....
Motnje hranjenja so ena hujših oblik odvisnosti. Hrana je nujna za preživetje, ne moremo kar nehat jest . Prenehamo lahko popolnoma z drogami, alkoholom, cigaretami, pri hrani je potrebno poiskat neko ravnotežje.
Ljudje z bulimijo se ponavadi težko odpovejo tej bolezni. Najprej nekontrolirano vnašajo ogromne količine hrane v telo in tega niso sposobni ustavit, potem pride tisti del, ki ga imajo radi, ki jim daje občutek, da obvladajo vsaj delček sveta - nazdor, kontrola v obliki bruhanja. Vse naredijo, da bi obdržali (ali znižali) telesno težo (bruhanje, odvajala, divja telovadba,..).
Enkrat nekoč sem brala dnevnik punce z bulimijo. Na internetu. Ko je imela obdobje prenažiranja, je najprvo požrla čokoladni puding, sledila je gora druge hrane. Potem pa bruhanje. Bruhala je toliko časa, dokler ni izbljuvala temno rjave tekočine - pudinga. S tem je zagotovo vedela, da je izbruhala vse.
Kako lahko pomagaš? V Sloveniji obstaja društvo Muza, ki se ukvarja z motnjami prehranjevanja. Odpri si njihovo spletno stran, tam boš dobila več informacij. Res ni nujno, da ima bulimijo, lahko je kaj drugega.
Ali lahko osebno pomagaš pa ne vem. Si napisala premalo o vajinem odnosu, ampak tako na hitro bi ti rekla, da ne. Brez strokovne pomoči ne bo šlo, je že Limnol napisala. Zdravljenje takih motenj je dolgotrajno in kompleksno in ponavadi poteka v bolnišnicah.
Vilma
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Čokoladni diamanti za valentinovo (čokolatini, truffli)

Kremni rezanci s tartufi