2. nov 2010 20:22
Samo opomba, v Indiji, na žalost, še nisem bila, to je še na seznamu neizpolnjenih želja...
Moj mož je pa čisto nasprotje tvojemu; niti slučajno kakšno poležavanje ali ležalnik, nak. Ulice, stranske seveda, stik z ljudmi, čim manj turistov tem bolje... Rent a car kvečjemu na Kubi, da sami šibamo okoli (joj, kaj vse se nam je tam zdogajalo ...).
V Egiptu sem bila lani sama, je bilo čudovito, samo nismo bili v kakem all incl, razen prva dneva dneva, potem smo šli naokoli. Jaz umrem en teden v kakem letovišču, brez akcije, oziroma mi vsi štirje, smo bolj popotniške sorte, ruksak na ramo in gremo.
Februarja na toplo? Jaz bišla na Kubo (tja bi me vrag itak še večkrat nesel, čeprav sem bila že trikrat ...), od bližnjih destinacij je pa odvisno, kaj hočete: dopustniško poležavanje ali akcija. Mene je naprimer prevzel tudi Istanbul, pa še poceni paketi se najdejo (350 evrov za povratni let iz Ljubljane plus pet nočitev z zajtrkom- ti so tam enkratni - v hotelih s štirimi ali tremi zvezdicami, vse v starem, zgodovinskem delu mesta). Mesto je super za pohajkovanje in odkrivanje kakih skritih kotičkov. Če ste pa bolj "ležalnik" varianta, to pa jaz bolj težko svetujem. Greš lepo na www.lastmiute.si in izbiraš.
Zdaj pa še za boženo, čokoladni mousse krema (kar skupaj z receptom za torto, ki jo največ krat delam)
Potrebujemo:za testo: 150 g zmletih lešnikov10 beljakov300 g sladkorjakavno žličko mletega cimetaZa čokoladni mousse:450 g jedilne čokoladedve jajcidva rumenjaka600 ml sladke smetane500 g jagod za nadevplus jagode za okrasitev (osem lepih, velikih, prerezanih na pol)Za testo stepemo beljake s polovico sladkorja v trd sneg in svmešamo zmlete lešnike, cimet in preostali sladkor. Maso razdelimo na tri dele in jo naložimo na peki papir, dve razamažemo v krog s premerom 28 cm in eno v premeru 24 cm. Vse tri pekače damo istočasno v pečico, ogreto na 130 stopinj celzija. Pečico takoj,ko položimo vanjo testo, izključimo, denemo med vrata pečice kuhalnico in pustimo čez noč, da se testo posuši.Za čokoladni mouse najprej v vodni kopeli raztopimo čokolado. Posebej v vodni kopeli segrejemo jajca in rumenjake, mešamo z metlico za sneg, potem posodo odstavimo z ognja in z mešalcem tako dolgo stepamo, da se masa povsem ohladi. Stepemo še sladko smetano in jo vmešamo med rumenjake oziroma jajca. V to maso najprej damo samo žlico ali dve staljene čokolade, ko je to lepo razmešano pa šele dodamo preostanek zmehčane čokolade.Jagode operemo in očistimo in jih narežemo na večje kose. Če jagode niso velike, jih samo prepolovimo.Na eno od večjih dveh podlag iz testa namažemo s kremo in vanjo položimo polovico narezanih jagod. Pokrijemo z drugo plastjo enako velikega testa in ponovno namažemo s kremo in dodamo jagode. Pokrijem s testom s prememrom 24 cm in preostalo kremo naložimo na testo tako, da je podobno kupoli, premažemo tudi obod torte. Damo jo vhladilnik za vsaj tri ure, da krema postane čvrsta. Preden torto postrežemo, jo okrasimo s polovicami jagod.
mamamia