Barvne stene?

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

12. apr 2010 18:14

Lej, ne delam nobene propagande, tako Jupol kot Spektra sta OK, samo vzemi najboljšo kakovost. Vsake oči imajo svojega malarja, vsak mojster svojo robo hvali. Jaz sem doma delal s Spektro, pa nimam pripomb, kolega, ki je poklicni malar, prisega na Jupol, tako da ... Princip je isti, kot bi se odločala za nakup hladilnika med parimi znamkami, pa ni bistvene razlike ne v ceni ne v kakovosti.

Dobro razmisli, za kakšen namen rabiš barvo (vlaga, plesen, visoka pokrivnost, pralnost, ...) in na podlagi tega izberi ustrezno barvo. Potem pa, kot sem že napisal: zaščiti morebitno pohištvo in tla, nato pa temeljito očisti in zbrusi stene, priporočam uporabo mašine. Potem pokitaj vse luknje, odvisno od velikosti lukenj izbereš grobi ali pa fini kit. Naslednja, najbolj pomembna, stopnja je premaz z vsaj enim slojem impregnacije, potem pa samo še končni nanos ali dva, odvisno od tipa barve. Vsa navodila so napisana tudi na barvi sami, preberi jih in jih upoštevaj, predvsem pa NE dodajaj vode, ker ne boš nič prišparala, samo vse bo teklo in curljalo. Odvisna od gladkosti stene je tudi poraba barve: bolj ko je zid grob, več barve boš porabila na m2. Izračunaj, koliko je rabiš, na embalaži piše kvadratura od do, potem pa zaokroži navzgor in nabavi skupaj z rezervo, sploh če boš kupila barvo, niansirano po naročilu.

Če hočeš posebne efekte, kupi ustrezno nanašalno opremo, najbolje pa da vprašaš prodajalce za ta nasvet ali pa pokličeš v katerokoli lakfabriko, kje imajo svetovalni center.

Predvsem pa ne pozabi, svet v barvah je lepši.

Drejček

kafetarca  

član od: 30.9.2009

sporočila: 277

12. apr 2010 18:42

Strinjam se z Drejčkom, Jupol in Spektra, obe barvi sta OK. Naš poklicni malar npr. za razliko od Drejčkovega prisega na Heliosovo Spektro, a bodimo realni, najbrž je vse skupaj tudi stvar nabavne cene . Jaz sem zadovoljna z obema, tudi z eno francosko barvo sem se špilala - vse ista pašta. Delo s pralnimi "lateks" barvami je prava poezija, sploh v primerjavi s klasičnimi, ki še vedno kapljajo in curljajo - vsaj meni . Ko je enkrat prebeljen strop, je vse ostalo poezija. Noben omembe velik projekt, celo za eno povprečno ženskico , le uporabo zaščitnega "rjavega" selotejpa toplo priporočam. Kar pogumno! kafetarca

tajči-ja  

član od: 25.10.2006

sporočila: 43

13. apr 2010 11:31

Moj najstnik je pomagal pri prijateljevi družini pri beljenju stanovanja. In je tako navdušen s tem opravilom, da bi pa svojo sobo malo spremenil. Dve steni ima temno modri in dve rumeni. Barve so močne, kakor je bila močna želja po teh barvah pred parimi leti. Sama sem bila že takrat skeptična, vendar..., mame popustimo. No, sedaj pa vas sprašujem: kako se lotiti prekrivanja teh barv? Kaj mora narediti, ker nove barve ne bodo tako intenzivne. Hvala lepa. tajči-ja

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

13. apr 2010 11:58

Kot vsako drugo steno, čisto nič drugače: temeljito čiščenje in brušenje, filanje lukenj, impregnacija in kakovostna barva čez

Drejček

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. apr 2010 12:02

Hm, drejček, jaz imam v spominu impregnacijo po čiščenju in brušenju, ampak pred kitanjem (če je to tisto, čemur se reče na primer akrilna emulzija). lp, proxima

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

13. apr 2010 14:24

Ja, to je tisto; tudi posušen kit je treba premazat z impregnacijo, drugače se lušči med barvanjem - govorim iz lastnih izkušenj.

LP

Drejček

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

13. apr 2010 16:04

drejcek je napisal/a:

....Je pa dejstvo, da če ne boš sten pravilno pripravila, bo še tako dobra barva neuporabna. Najprej stene dobro očisti in prebrusi (najbolje z mašino), nato pokitaj luknje, nato pa OBVEZNO čez vsaj en sloj impregnacije (čopič ali pa maček). Ko se bo zadeva presušila, pa lahko mirno barvaš. Izogibaj pa se Tesarolom, ker niso kaj prida....

 LP

Drejček

Drejček, moram te tole vprašat:

zakaj je potrebno impregnirat stene in s čim?

Ko sva z možem delala mansardno stanovanje in ga kasneje že tudi kar nekajkrat prebarvala, se ne spomnim, da bi pod barvo mazala z impregnacijskim premazom ... Barvala sva 2-3x z belo, potem pa z barvo... Nisem doma na tem področju , se pa vsak dan rada kaj novega naučim...

Aja, eno vprašanje še: kaj je to maček? (za štirinožnega sem že slišala, za kaj drugega pa še ne....pri barvanju sten pa vedno uporabljam valjčke, za slikanje na platno čopiče, tako da mačka ne vem kako bi uporabila pri takšnem opravilu...)

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

13. apr 2010 17:13

Maček je strokovni izraz za specialno profesionalno nanašalno opremo. Izhaja iz časov, ko se je domačega mačka pri inputu in outputu nataknilo na improviziran nosilec in z njim pospešilo nanos apna na zid, po opravljenem delu pa je bil kožuh dezinficiran in domač maček ni več prenašal uši in ostalih zajedalcev, pa še v snegu se je lahko skril, ker je imel kamuflažno barvo. Šalo na stran, malo črnega humorja ne bo nikomur škodilo - to je malarski žargon, gre pa za nepenasti valjček. Valjčki iz pene so sr***** in bi jih bilo potrebno prepovedati, ker naredijo več svinjarije kot koristi.

Ko barvaš katerikoli material (kamen, les, kovino, ...), pomeni, da nanj nanašaš zaščito, ki ima v večini primerov tudi dekorativni pomen. Na vsakem materialu se nahajajo večji ali manjši delci, ki predstavljajo nesnago, pa naj bo to mah na lesu, oksid na kovini (pri železu je to rja), ali pa okruški ali prah na kamnu. Vse to je najprej potrebno odstraniti s fizikalnimi metodami, t.j. brušenjem, poliranjem, ... Kemijska obdelava tu le redko pride v poštev, saj je v večini primerov preagresivna in kontraproduktivna.

Ko odstraniš nečistoče, je potrebno očiščeno površino zaščititi, da ne pride do ponovne kontaminacije: tu nastopi impregnacija ali pri kovinah temeljni premaz (t.i. prajmer). Vsebuje topilo (organsko ali pa v današnjih časih vedno bolj pogosto uporabljano vodo), polimerne molekule raznih akrilatnih veziv (lahko tudi poliuretanov, vendar so le-ti cenovno manj ugodni), biocide, sredstva proti koroziji, razna polnila, občasno pa tudi pigmente.

Ne le, da se primarno zaščiti osnovna površina, impregnacija predstavlja tudi vezavo drobnih delcev na površini, ki bi kasneje lahko povzročali nevšečnosti. Namreč, če se po brušenju npr. kamna površina ne očisti in utrdi, prah ostane na površini in ob nanosu barve ostaja na nanašalni opremi in jo zapaca, na nanašalni površini pa povzroči neoprijem barve, lise, že suha barva pa se z veliko verjetnostjo olušči. Obenem vsaj deloma preprečuje tudi vdor vode, korozijo in napad raznih mikroorganizmov, ponavadi plesni, črvov in podobne mrgolazni.

Torej, če na domači ograji ne nameravate gojiti gorgonzole, roqueforta na stenah spalnice ali pa če ne želite, da bi kovinski stebri postali luknjasti kot tolminski sir, uporabite impregnacijo. Ne stane veliko, dolgoročno pa zelo koristi, podaljša življenjsko dobo zaščitenega materiala in zmanjša interval obnavljanja zaščite.

Isti šmorn je kit; le-ta vsebuje polnila (ponavadi gre za razne kalcijeve soli, ker so cenovno najbolj dostopne), polimerno vezivo in topilo (=vodo). Ko se posuši, ostane nekaj prostih delcev polnila na površini, ki lahko povzročijo zgago, zatorej, z impregnacijo čez. Pa pred kitanjem lukenj tudi, da ne bi kit slučajno ven padel ...

Čestitke vsem, ki ste se prebili skozi vse strokovno besedilo, ki sem ga z bagrom naložil

Drejček

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

14. apr 2010 9:07

Super, Drejček, hvala.

Zanima še me naslednje: pred kakšnim mesecem sem polagala kamen na stene, kjer je "vhod" v kurišče za krušno peč  (v glavnem škrilavec, nekaj granita in nekaj tonalita).

Kamen sem pritrdila na steno, ga "zafugirala" in očistila (z žičnato krtačo in solno kislino raztopljeno v vodi). Nato sem ga prebarvala s premazom, ki ga proizvaja neko Hrvaško podjetje (pozabila ime premaza...) in je namenjeno premazu tudi klinker ploščic... kupila sem ga pri najboljšem sosedu in je bilo tudi edino, kar se je dalo dobit.

V glavnem, zdaj kamen izgleda o.k. (mogoče se malo preveč sveti za moj okus) Me pa zanima, če je bil postopek pravi... ali sem dovolj skrbno ravnala s kamnom (v mislih imam predvsem solno kislino, s katero sem odstranjevala ostanke "fugiranja" in mi ga je svetovala prodajalka pri najboljšem sosedu...).

 

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

14. apr 2010 13:56

Če bo šlo takole naprej, bom moral pri Jerneju plačati oglas za firmo: Drejček, samostojni pirat, 1001 nasvet za domačega hišnika po principu Opravi sam ... Pa na črno bom začel kasirat ...

Ja, postopku po moje nič ne fali, s solno kislino si pač opravila še kemično čiščenje in s tem del impregniranja, saj je kislina požrla ves prah po ščetkanju z žično krtačo. Granit je trpežen kamen in ne potrebuje take hude zaščite kot npr. opeka, ki je žgana glina. Če je barva kakovostna (predvsem temperaturno obstojna), ne bi smelo biti nobenih nepričakovanih problemov. Če jo hočeš še dodatno zaščititi, predvsem dekorativno, pojdi čez s kakih trpežnim prosojnim lakom, ni pa mus; le-ta bo naredil tudi mat efekt, ko praviš, da se preveč šajna za Tvoj okus.

Drugo vprašanje pa je, ali si vzela dovolj kakovostno lepilo za kamen, ki zdrži visoke temperature in nihanja le-te.

Drejček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti