8. apr 2010 12:59
Lahko si pa seveda sama zmešaš barve. Po večjih hobi centrih imajo mešalnico barv in ti na licu mesta zmešajo barvo, kakršno želiš. Izbereš si jo pa na barvni lestvici, barv je pa toliko, da se ti zmeša :)
Samo če imaš temno barvo pazi, da jo boš še sama dobro premešala in če misliš redčit z vodo redči samo enkrat na začetku, ker boš imela drugače lisaste stene (na žalost preizkušeno na lastni koži :)). Če ti med barvanjem zmanjka barve, greš komot po še, ker ti bodo namešali popolnoma isti odtenek.
Samo pazi, ker zna biti pigment dražji od barve same. Mi je prodajalka razlagala, da če želiš krvavo rdečo barvo, da stane samo pigment s katrim obarvajo osnovo, še enkrat več kot osnova. Pri takih odtenkih se verjetno splača kupiti že pripravljene odtenke.
Sicer pa dobro orodje vedno prav pride. Tudi stene (ne samo strop) je lažje barvati z valjčkom na dolgi palici. Priporočam ti da to kar v kompletu kupiš, ker sicer naj bi v ročaje od valjčkov pasali vsi štili od metel, pa na žalost vsaj pri meni to ni držalo in sem imela veliko težav. Pa tudi valjčke kupi že sestavljene, ne posebej držala in posebej gobe.
Potrebovala boš še nizko in široko posodo, ter mrežico za odcejanje valjčkov.
Obvezno si kupi še lepilni trak, ki ga lahko nalepiš na stene (ni bojazni, da bi puščal sledi na stenah in se zelo lepo odlepi). Z njim lahko definiraš področje barvanja, si pa tudi na zelo enostaven način zaščitiš robove vrat, jaz ga polepim celo po tleh, na letvice od parketa, ki so ob steni, da ni potem preveč pomivanja. Če boš z njim delala vzorce po steni, pričakuj, da boš morala črte na koncu malce popraviti z majhnim ploščatim čopičem (res majhnim, takim za risanje po platnu), če stena ni popolnoma gladka.
Sicer pa veliko veselja pri delu. Meni je tako luštno pleskat stanovanje, da bi večkrat to počela, če na koncu ne bi bilo treba prati valjčkov. To je pa najbolj mukotrpno delo, kar obstaja...
Kar se tiče barv, sem barvala pa že z Jupolom, Jupol Gold, in mislim, da se ji reče Spectra. V glavnem znamka ni pomembna, mislim, da so dandanes vse barve približno enako kvalitetne.
Upam, da ne nakladam preveč :) Če imaš pa še kakšno vprašanje, pa vprašaj.
Aja, kar se tiče cigaretnega dima, se mi še sanja ne, ker nihče pri nas ne kadi, še obiski morajo obvezno na balkon. Verjetno je pa ni barve, ki ne bi s časoma dobila odtenka po dimu.
Urša