Koliko vina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. feb 2010 15:45

Ne, ne spijem več kot dva kozarčka. Tista max dva z guštom, več bi bila muka. Sem bila tudi mlajša in sem morda takrat spila kak kozarček več ob "pravi priliki in družbi". Pa je bilo naslednji dan tako obupno, glava me je bolela, nobena jed ni teknila, mejkap ni prijel, koža je bila ene čudne barve....in med tehtanjem alko in obupen videz the day after ali pa en kozarec manj, sem pač izbrala en kozarec manj in gre. Se ne trudim biti niti politično korektna, še manj pa všečna za vsako ceno, preprosto i am not doing it. In ko sem napisala, da kdor ni znore v treznem stanju odplesati na mizi, da mu tudi alko ne bo pomagal - vem, o čem govorim. Sama sem to zmogla v treznem stanju, večina si pa tega ali pa česa podobnega ne upa misliti niti v zelo etanolski verziji. O osvajanju po dveh steklenicah pa raje ne bi nič vedela, ker mi je misel na to totalni bljak. Sem raje izbirala in našla v manjši in bolj dragoceni skupini tistih, ki so pogumni tudi brez alkota. Vendelina jr.

SonjaV  

član od: 25.5.2007

sporočila: 35

24. feb 2010 15:57

Sem raje izbirala in našla v manjši in bolj dragoceni skupini tistih, ki so pogumni tudi brez alkota. Vendelina jr. vendelina, tole je pa hudo podobno delitvi ljudi na večvredne in manjvredne. Po kateri klasifikaciji je določena skupina bolj dragocena od druge? A nismo vsi ljudje enako lepi in dragoceni? Ker tale izjava zdaj posledično namiguje, da ljudje, ki uživajo alkohol niso dragoceni ... ALi sem narobe razumela? Mamamia: lepo povedano. SonjaV

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. feb 2010 16:46

korenckova je napisal/a:
rimljanka je napisal/a:

zzak1977 je napisal/a:

Tako da rimljanka, za moj okus je vaše početje še vedno veliko bolj zdravo kot zatiskanje oči pred alkoholom, zdrava pamet pa narekuje potem mere in pogostost takega početja.

Kje si pa mene našel v tej temi [a?]

Po moje te je zamenjal za mamamio korenckova
Ja, se opravičujem. Sonja, odlično napisano. zzak1977

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. feb 2010 16:53

Sonja, ne postavljaj mi nečesa, česar nisem rekla, oziroma ne prebiraj s svojimi miselnimi koncepti mojih stavkov. Ne govorim o več vrednih in manj vrednih. To je tvoj prevod in izvoli razmisliti o tem, s kakšnim kategorialnim aparatom ti presojaš svet. Think deep and long. Imam pa kriterije, po katerih so moji osebi in moji duši ene osebe in eni karakterji bolj dragoceni in eni manj. In ja, ljudje, ki imajo mnenje in ga izrečejo brez opogumljanja z alkoholom, so za moj okus bolj dragoceni. Ljudje, ki zmorejo reči "ljubim te", pa jim je pri tem nerodno in zardevajo ker romantika morda ni njihov največji forte, pa to vseeno naredijo v trezni izvedbi, so dragoceni. In toliko časa sem že na svetu, da vem, da jih je manj, kot pa takih, ki tega nikoli ne izrečejo. Zadovoljna? Pa tudi če nisi, zame je s tem tale diskusija končana. Vendelina jr.

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

24. feb 2010 16:57

Podpiram in občudujem ljudi, ki pijejo malo, tudi tiste, ki ne pijejo alkohola. Jih poznam kar nekaj, sama nisem med njimi. In v tem smislu se meni osebno zdijo ti ljudje dragoceni! Kar se tiče teme Mamamie lahko samo rečem - mamamia kakšne količine! Najbolj me je presenetilo to, da si napisala, da nihče od mize ni vstal "nadevan". Po skoraj dveh litirh vina na osebo? In sedeli ste za mizo, niste plesali, ni bilo nekih fizičnih aktivnosti? In prav nihče? Me čudi, da se na forumu ni obregnil na ta nihče. Sama spijem kozarec do dva vina na dan (pa ne vsak dan, recimo 3-4x tedensko), tudi prekoračitve beležim parkrat na leto. Ko grem s prijateljicami ven, no mi tega ne poznamo,en do dva kozarčka. Ravno 14 dni nazaj sem s prijateljicami žurala, sem spila dva koktejla in pol litra vina, me je tako bolela glava naslednji dan, da ni za povedat. Vam pa po tolikih količinah nič... ne zastopim. Sem hči ozdravljenega alkoholika, no po očetovi strani je kar nekaj tovrstnih problemov v familiji, zato se zavedam,kaj govorim in predvsem, kako zelo so tanke meje, taki stavki pa: "dokler priznamo, da radi kaj spijemo, še ni nevarnosti, da smo zasvojeni...enostavno ne držijo na splošno. Ok, če to reče oseba, ki res spije kozarec vina priložnostno, da rada kaj spije, je to drugače, kot če to rečeš ti Mamamia ali konec koncev - tudi jaz. Vilma

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

24. feb 2010 18:10

Sem hotela nekaj napisat, pa ne bom

rrr

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

24. feb 2010 18:17

...al pa bom, no. Sama vem, da vsake toliko spijem po kosilu pol deci - ja pol decilitra, ne litra - cvička ali kakega drugega rdečega vina in vem, da mi je po tem vedno neznansko vroče in sem kut kuhan rak - mož pravi, da udari tja, kjer je"plac".  Sicer pa se mi ne zdi nič narobe, če človek popije kozarec ali dva ali pa ne nazadnje tudi več in ve, da potem v nobenem primeru ne sme za volan in pa seveda ve, da se to ne sme dogajat prepogosto.

rrr

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

24. feb 2010 18:24

Zdi se sicer veliko, skoraj dva litra na osebo, upostevat je pa potrebno tudi cas konzumacije, ki je cca sest ur. Spet je tu ogromno ce-jev. Ce je to enkraten (ali pa zelo redek) dogodek, ni problema, ce je pa redno se je pa malo za zamislit. LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. feb 2010 18:24

Takole od daleč in brez primerjave z drugmi narodi povem in sem velikokrat povedala, da me je vsake toliko časa zelo sram dejstva, da Slovenci veliko popijejo in, kar je še huje, se ponosno hvalijo s tem. Sram me je bilo ničkolikokrat, ko so tujci obiskali Slovenijo in prišli do spoznanja, da se pitje ta močnega začne že ob kavici v baru v zgodnjih jutranjih urah. Ali, ko povedo, koliko se je popilo ob raznoraznih uradnih prireditvah. Ali, ko mi je nekdo rekel: Slovenci bi bili prav super narod, če ne bi bili tako pijančkasti. Ob vseh teh priložnostih mi ne preostane nič drugega, kot da skomignem z rameni. Na žalost se z vsemi temi opažanji strinjam. Mogoče zato, ker gledam na to zadevo bolj od daleč.

 

Koliko alkohola prenesejo osebe je odvisno od tega, koliko ga redno pijejo. Če recimo, ne popijem čisto ničesar kakšna 2 tedna, se me kozarček (1dl) vina kar pošteno prime. Količina alkohola v krvi nima pravzaprav nobene zveze s toleranco do alkohola. Poznam par ljudi, ki so pihali čez dovoljeno mejo, pa so popili samo dva piva in niso čisto ničesar čutili! Halo!

 

ZZAK, upam, da ne boš spregledal tegale: Večkrat so delali ankete o tem, kakšni v kakšne ljubimce se spremenijo tisti, ki ga imajo malo (ali več, v tvojem primeru) pod kapo. Ženske so večinsko vztrajale, da so moški, ki preveč popili obupni ljubimci, moški so si mislili, da so takrat najboljši. Če mene vprašaš, mi ne bi bilo nič hujšega kot to, da bi mi nekdo s pijanim zadahom pihal v obraz, Bljak!

 

Ko je moj dragi preživel v 3 mesecih po 3 tedne na Švedskem, je 3x pihal. 2x ob osmi uri, ko je šel v službo!  Prej in kasneje nikoli in nikjer. Dokler se zakonodaja ne bo pošteno spremenila, bo v Sloveniji pitje alkohola še vedno najbolj razširjen šport. Jokanje ministrice tudi ob naslednji hudi nesreči, ne bo pomagalo, da se bodo zadeve spremenile.

Zdaj pa samo pomislite na besedilo Slovenske himne: Prijatli obrodile so trte vince nam sladko....

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

24. feb 2010 18:29

Mene pa zanima, ali se takole pre/pogovarjajo tudi na forumih kje v Franciji, recimo......

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti