Koliko brisač?

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

21. jan 2010 10:52

Mamamia jaz sem pa ravno hotela napisati, kako vesela sem, da se še nihče ni razburil

tulka

neznan uporabnik

21. jan 2010 10:59

Mamamia..!!! Tudi jaz nisem s tvoje strani navajena, da bi uživala v frčanju, kaj je zdej to?! japaja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. jan 2010 10:59

?Sabes qué? mi amiga querida.. Pramati tele diskusije je v bistvu ena ženska potreba, da svoj dom uredi po svojih pravilih in naj se pleme potem temu izvoli prilagoditi. Ker je itak jasno, da me najbolj vemo, kakšna je ta prava ordunga ) ostali pa bodo to slejkoprej spoznali(zna biti, da se bo pleme kakih dvajset let upiralo ali pa bo bolj počasi jemalo učno snov, ampak z voljo in vztrajnostjo se da vsakega naučiti, kako se zlaga cunja skupaj). In se zna zgoditi, da je včasih kakšna ženska za trenutek ne povsem gotova v svoj red in potem vpraša. Zaradi tega je tudi tale topic nastal. Potem nas je pa, ene bolj in ene manj, zaneslo v to, da smo tule na desetih straneh razlagale svoj prav in pravšnjost svoje prakse. Ker, kdo pa ve bolje od mene (si misli čisto vsaka)? S tem, da smo ene vendarle zadržale bodisi nekaj distance in ironije do lastnega početja, pri enih pa tega nisem opazila. Fazon je, po mojem mnenju v tem, koliko smo uspele v vsakdanjiku urediti svoj dom in koliko energije nam vzamejo ta pravila in koliko se vzpostaljamo z njimi in koliko avtoritete imamo s temi pravili. Ker, če imamo avtoriteto, potem bodo naši sostanovalci nekako ponotranjili ta pravila in se nam ne bo treba vsakodnevno repenčiti. In biti drama queen-a housewife version. Če pa nis(m)o uspele na en inteligenten način prenesti pravil v skupnost, potem pleme sedi na kavču in se čoha po trebuhu in lepo dvigne noge, da gre sesalec mimo (in potem za božička kupi mami za darilo roombo, da se bo "mami manj matrala"). Če nis(m)o uspele na inteligenten način prenesti pravil v skupnost, potem je itak vseeno, koliko brisač ta skupnost porabi. Ker jih ves čas menja mama, ostalo pleme jih pa maže. In živi v prepričanju, da mama rabi tisto pranje in likanje, ker drugače ne bi imela kaj početi. Če nis(m)o uspele na en inteligenten način prenesti pravil v domačo skupnost, da jih le-ta ponotranji, potem se lahko še vedno repenči-jo/mo na v spletni skupnosti, kako je moja ordunga ta prava. In kaj mi bo ona tam nekaj nalagala o porabi energije...in kaj me bo ona tam nekaj učila, kwa pa misl, da je. Vendelina jr.

neznan uporabnik

21. jan 2010 11:04

Omemba "praktičnih daril" za mame me je spomnila na tisti grdi hec: On njej: "Draga, res te ne morem več gledati, kako se matraš s tem pucanjem! A lahko prosim zapreš vrata?!" japaja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

21. jan 2010 11:40

Vendelina jr. je napisal/a:
Ker jih ves čas menja mama, ostalo pleme jih pa maže. In živi v prepričanju, da mama rabi tisto pranje in likanje, ker drugače ne bi imela kaj početi. Vendelina jr.

... jap, tule je "keč". In zato je, po mojem mnenju, vsaj za najmlajše člane plemena, bivanje v dijaškem/študentskem domu dobra izbira, pa samostojna potovanja tudi (ker ko zmanjka čistih cunj iz nahrbtnika, je treba od samoumevnosti "mama servisa" na hitro preklopiti v lastno akcijo)

Sama sem zmeraj trdila, da taka, kot moja mama pa že ne bom. In sem si mislila, da ni šans, da bom njene vzorce obveznega pospravljanja tovorila s sabo v svojo družino. No, potem sem se enkrat s "sindikalno" prijateljico odpravila na morje za en teden - z nahrbtnikom in večinoma na štop oz. z vlakom. Jasno, da sem svoja načela tipa "ne delala enako kot moja mama" pozabila že pred odhodom, ko sem spravila v red stanovanje in zlikala vse, da "ubogi" otroci in veliki poglavar sredi poletja slučajno ne bi zmrzovali in nagi tacali naokoli.

Ben, tisti teden na off je bil krasen, pa vendar sem tik pred prihodom nazaj, začela razmišljati, kaj vse me bo čakalo doma. Filmske slike umazane posode in kupov neopranih cunj, pomešanih z igračami so mi hodile pred oči (ne...jaz pa že nisem taka, kot moja mama ). Jasno, da me je doma pričakala vesela druščina in čisto normalno pospravljeno stanovanje, kajpak, saj so itak sami poskrbeli za vse, kar so rabili.

Hočem reči, da smo ženske velikokrat same tiste, ki si nalagamo na ramena popolnoma vso skrb za skupno dobro, dostikrat drugih niti ne "pustimo" zraven, potem pa jamramo, da smo tista žena iz tega vica

japaja je napisal/a:
On njej:"Draga, res te ne morem več gledati, kako se matraš s tem pucanjem! A lahko prosim zapreš vrata?!"japaja

Mojca

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

21. jan 2010 12:01

Ej mamaF, vse kar si zapisala, mi je všeč, najbolj pa tisti ben

rrr

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

21. jan 2010 12:17

Punce (tulka in japaja), pa menda sta ja hec razbrale iz mojega pisanja? Je bilo premalo smeškotov zraven?

 

Sicer pa se strinjamz mamoF. Moji dve izkušnji: s svakinjo sva sami šli za nekaj dni nekam, moška sta ostala doma vsak s po dvema otrokoma (v razponu od dveh do osmih let). Ko sva se vrnili in pričakovali "štalo" - kot mamaF, sta naju pričakali povsem običajni stanovanji, pravzaprav malce bolje pospravljeni, kot če sva medve doma, in dobrovoljni ter nasmajenai obrazi, ker so se prav lepo imeli, ko mame ni bilo doma.

 

Kako butaste smo včasih pa mi je dal vedeti sin. Z očetom sta ležala vsak na svojem trosedu, jaz sem likala, pa sta me prosila, če jima pijačo prinesem. In sem seveda to naredila, a vseeno vprašala, kdaj bo pa meni kdo pijačo prinesel. Je sinko odvrnil: Takoj, ko boš rekla. Takrat sem se zamislila nad sabo in ugotovila, da niti ne rečem, naj mi kdo kaj prinese. Ko pa sem začela s tem, sedeč na kavču in z nogami na mizi, pa me je zažejalo, je sin takoj vstal in prinesel, kar sem mu rekla. Mož počne enako.

 

Naše glave morajo bitina pravem mestu, ne njihove.

 

Mamamia

 

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. jan 2010 12:18

M.G.Kains v knjigi " Five Acres and Indepedence ", zapiše, da se tipična ameriška družina kopa enkrat na teden, v lesenem koritu, skopa se najprej " pater familias ", potem mati, potem otroci ( seveda, vsi v isti vodi ), taka voda je potem najboljša za zalivanje zelja, saj vsak ve, da potem ne bo uši. Prva izdaja te knjige je bila nekje leta 1940, knjiga je " kultna " in je velikokrat doplnjevana, jaz imam izdajo iz leta 1973.

Od take situacije, smo prišli na ločene brisače, ločene umivalnike, ločene kopalnice.........trend je kar jasen: nesli bomo rokavice, rokovanje bo izraz primitivnosti, srečevali se bomo čim manj, vsak bo sedel v svoji sterilni kamrici, družinsko kosilo bo videti tako, da bo vsak v svoji kamrici pogrel sterilno kosilo znane znamke in vključil monitor, in rekel: dober dan mati, a oča danes zamujajo  kosilo..................

Krasni novi svet!

ežoj

korenckova  

član od: 14.10.2008

sporočila: 222

21. jan 2010 12:20

Se strinjam, kar je napisala MamaF, same smo krive, če imamo doma "uštimano" tako, da smo same za vse. Velikokrat se začne tako, da znamo same vse najbolje in drugih ne pustimo zraven, če pa že, pa potem popravljamo za njimi in kritiziramo. In jamramo, seveda. In nam ni jasno, da bodo stvari funkcionirale tudi takrat, ko ne bomo ves čas zraven z navodili in bentenjem. Pri nas je tako, da pospravlja tisti, ki ima čas, mularja sama pospravlja sobe že od malega, tudi posteljnino si menjata sama (pa sta fanta), in čeprav me včasih prime, da bi šla in kaj naredila po svoje, tega ne naredim. Jasno, da je bil v začetku potreben "trening", zdaj pa je to opravljeno brez kakšnih velikih besed. Prinašanja "k riti" in "od riti" pa nisem nikoli trpela, sem pa tega veliko opazila na obiskih in sem bila kar težko tiho. Aja, brisače .... vsak porabi od dve do štiri na teden, tako nekako. Odvisno od vsega, kar je bilo že našteto v prejšnjih postih. korenckova

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

21. jan 2010 12:34

No tule bi se dalo odpreti popolnoma novo temo - Deklica za vse ali fina dama :) Nekaj na ta način. Sem izredno vesela, ko vidim, da se časi res spreminjajo in VSI družinski člani prispevajo enak delež k opravljanju hišnih opravil. Meni namreč dvigne plafon, ko slišim jamranje žensk, kako so zmatrane, pa to pa ono, na koncu se pa izkaže, da itak dela vse sama, drugih pa zraven ne pusti, ker očitno nikjer drugje v življenju nima kontrole, zato jo želi imeti vsaj nekje, pa magari v gospodinjstvu (kako ironično). Seveda so še drugi primeri, ko on (nisem nestrpna do moškega spola, samo tu ne gre drugače) noče, ali pa sta pač tako zmenjena, v to se ne vtikam, razen seveda, če me kdo direktno vpraša za mnenje. No, pa sem se malo izpovedala še na to temo. Že po branju tega topica se vidi, kdo je glavni za gospodinjstvo (mislim, da se je od moških oglasil samo ežoj) in to tudi marsikaj pove. Tako da Korenckova, super izjava, upam da bom imela sama tudi tak red, ko bom imela otroke. Gigi_84

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti