Mene pa žuli...

tema je zaklenjena

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

28. dec 2009 19:07

Ja, pa dvojino, prooosiiiimmmmm. Potem spilimo še  mogla in morala  ter uporabo z in s.

Mene pa vejice mučijo. Priznam. Pa še kaj drugega verjetno tudi.

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. dec 2009 19:13

Vsakega nekaj muči.

 

Anamarija1, nisi edina, pa verjameš ali ne, pri tebi tega sploh nisem opazila.

 

Kaj šele bi pri meni lahko našli, razen da bi kdo na hitro ugotovil kronično pomanjkanje vejic ...

 

Mamamia

mamamia

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

28. dec 2009 19:14

Vendelina jr. je napisal/a:
Imam eno prošnjo:Da bi v novem letu (ali pa že zdaj) v nikalnih stavkih postavili predmet v drugi sklon. To je ena od delikates našega jezika in dajte, prosim, tole vadite.Pravilna uporaba drugega sklona (z velikimi črticami, ker mi urejevalnik ne sprejema polkrepke pisave)- TEGA ne bo pozabila- ne bo si upala poslati RECEPTOV- ne zna JEZIKA, ne dobi ČEBELICE....in tako naprej.Vendelina jr.

Jaz pišem po primorsko, nekaterim pa je to všeč Vendelina, oprosti ampak sem alergična na čebelice

Dobro vem, kako bi morala napisati, vendar je bilo govora  o maslu,  si zašla

Anamarija

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 28.dec 2009 19:15

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 29.dec 2009 08:59

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

28. dec 2009 20:06

Strinjam se z mamamio, skoraj vsakega zaznamuje kakšna napaka. Šele na KulSlo sem opazila, da mnogo prevečkrat uporabim besedo 'pa' in da imam pogosto čuden vrstni red stavčnih členov. Odkar se tega zavedam, sem napako skoraj odpravila.

V razpravo o uporabi pravilne slovenščine se tokrat ne bom spustila, ker sem se že prevečkrat in je moje mnenje več kot jasno. Seveda, želim si videti vsaj uporabo dvojine ter ženskih sklanjatev, a... na posameznikih je, ali želijo kaj narediti za ohranitev jezika ali ne.

Tisti, ki pravite, da nujno potrebujemo še enega lektorja - kaj ste pripravljeni sami narediti za to? Veliko bi naredili že, če bi vsi svoja sporočila in recepte prebrali, preden jih odpošljemo.

tulka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. dec 2009 20:11

Vendelina jr. je napisal/a:
......................................................................

.......................................................................

- ne zna JEZIKA, ne dobi ČEBELICE....in tako naprej.Vendelina jr.

A se to na koga konkretno nanaša, ali je pa tako, splošno.

ežoj

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

28. dec 2009 20:12

Samo iz radovednosti, ker se pač tolikokrat pojavlja ta Plus paket nuja: kdo ima v lasti ta forum (domeno) in čemu so dodatne storitve plačljive? terakota

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

28. dec 2009 20:40

Plus paket ni nuja, je opcija. Zakaj so dodatne storitve plačljive? Zato, da stran obstaja, ker za njo ne stoji mogočna korporacija, naj bi se živela sama (in bila neodvisna). To poskuša(mo) z oglasi in naročniškim paketom. Če se prodamo kakšni večji firmi, denimo prehrambeni, stran ne bo več uredniško neodvisna. Plus paket in prispevki niso nuja, imajo pa tisti, ki prispevajo tako ali drugače malce večjo težo pri tem, kaj jim ni prav. In se samo vedno znova čudim, da so najbolj glasni tisti, ki ne prispevajo veliko konkretnega.

Čemu vse to? Ker pač zastonj ni nič. Vse stane. In to da imaš relativno oglasno "čisto" stran, je zato, ker imamo še naročniški paket in so nekateri nanj naročeni.

Vzdrževanje in nadgrajevanje takega portala stane. Pomisli, da se vsako sekundo (preden si enkrat utripnila z očmi) odpreta dva recepta, 24 ur na dan, 7 dni v tedni, 30 dni v mesecu...

Iluzija, da je na "netu vse zastonj" ima kratko sapo, ker od nečesa je treba živeti. Vedno več je plačljivih vsebin ali vsebin, ki dobesedno "morijo" z oglasi. Ali pa so "branding sites", reklama podjetja ali njegov podaljšek. YouTube je resda "zastonj", kar pa boste (bomo) kmalu plačali z oglasi pred filmi. Par naših "najbolj obiskanih strani" je podaljšek TV-ja, radia ali drugih medijev. Mi smo le na spletu in nismo podaljšek nikogar. Če mi oglas ni sprejemljiv, ga zavrnem, sem že naredil in bom tudi v prihodnje.

Upam, da sem pojasnil.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

neznan uporabnik

28. dec 2009 22:33

Vanja_v_ZDA je zapisala, da naj izpilimo uporabo "mogla" in "morala". Verjetno misli, da večina ljudi pozna razliko v pomenu. Ker v vsakodnevnem življenju opažam, da temu ni tako, naj malo razložim za tiste, ki tega ne ločijo. Moramo nekaj narediti, ko je to nujno, ali smo prisiljeni. Mogli bi pa to narediti, če bi hoteli, se pravi, lahko bi. Namesto besede "mogla" raje uporabljamo "lahko bi". Besedo mogla ponavadi uporabljamo pri zanikanju: "Nisem mogla priti, ker sem imela delo." Ne rečemo: "Sem mogla iti v službo". Pravilno: "Sem morala iti ..." Saj vsi delamo napake, se motimo, ampak malo se pa lahko potrudimo, da bi bilo teh napak čimmanj. Ker konec koncev to je pisna oblika jezika in ne pogovorna. ajda66

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

29. dec 2009 1:03

tulka je napisal/a:

 

Tisti, ki pravite, da nujno potrebujemo še enega lektorja - kaj ste pripravljeni sami narediti za to? Veliko bi naredili že, če bi vsi svoja sporočila in recepte prebrali, preden jih odpošljemo.

tulka

No, če boste kdaj rabili pomoč, lahko jaz kak recept pogledam in popravim. Nisem slavistka, a o pravilih nekaj malega vem.

Kar se pa drugega stavka tiče: meni se prav tako pogosto zdi, da ljudje za sabo ne preberejo.

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti