Pes v stanovanju

tema je zaklenjena

anniatommy  

član od: 8.12.2009

sporočila: 4

tema odprta - 8. dec 2009 20:58 | ogledi: 6.744 | odgovori: 54

Živjo!

S fantom sva se ravnokar preselila v večje stanovanje, za praznično darilo sva dobila majhno šarpeiko. Stara je 3 mesece, in učeraj sva bla z njo doma nekajkrat sva jo pustila samo za 2-3ure, a danes ko sva šla v šolo/službo pa me kliče lastnik, da pes laja in da ga morva dat stran, da so se sosedje prtožl(baje). A ve kdo kaj se da ali kaj lahko narediva. V bloku je drugače veliko psov, majhnih in vlkih, ne vem zakaj jih naša tuk moti... ???

...aja v pogodbi nič ne piše za kakšne živali, da jih neb smela imet...

lp.*

anniatommy

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4747

8. dec 2009 21:06

Pri nas je tako, da je treba imet dovoljenje za psa in tudi se plačajo skupni stroški še zanj (za elektriko na stopnišču, čiščenje...). Ravno do 31. 10. je bilo potrebno to ponovno urediti in upravniku javiti število stanovalcev posameznega stanovanja in tudi, koliko hišnih ljubljencev imajo. Sicer pa se je v večstanovanjskem objektu treba malo prilagajati in nihče ni dolžan poslušati pasjega laježa, glasnega prepiranja, glasne glasbe, razbijanja..., ker, če je to tebi všeč, ni nujno, da tudi meni ugaja tvoja glasba, lajanje tvojega psa... Ognjič

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

8. dec 2009 22:30

Kuža bo lajal, dokler se ne navadi na situacijo. Vprašanje, koliko časa bo potreboval in vprašanje, kako dolgo bodo sostanovalci tolerirali lajanje. Morda ti lahko svetujejo lastniki kužkov, ki stanujejo v bloku, kako so reševali situacijo.

Sicer nismo doma v bloku ampak "na kmetiji", vendar imamo vseeno podobno situacijo s sosedovo kužko, ki je zdaj stara že skoraj eno leto, ampak še vedno laja in tuli vedno, ko gredo od doma in jo zaprejo v boks. Zdaj je sicer lažje, ko ne preživljamo toliko časa na terasi, poleti pa je bilo... nerodno, še posebej, ko smo imeli kake obiske. Da ne govorim, da mi je raztrgala že xy nogavic, ko sem se vračala iz službe in je skakala po meni. Tudi čebulnice sem že trikrat na novo sadila . Soseda mi prijazno prinaša nazaj pogrižene copate, čevlje, otroške igrače... Mi smo morda malce bolj tolerantni, ker imamo sami kužke, ampak nekoga drugega bi pa vse to motilo.

Svetujem ti, da morda en dan posnameš lajanje, ko boš šla od doma, pa boš najbolj vedela, kako dolgo laja in kako glasno, potem boš lahko bolj realno razmišljala o problemu in kako ga rešiti. Pri reševanju težav ti želim veliko dorih odnosov in strpnosti. LP

Anja

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

8. dec 2009 22:45

Kaj če bi se lepo pogovorila s sosedi, ponavadi lepa beseda lepo mesto najde. In psička menda ne bo lajala vnedogled, verjetno potrebuje nekaj časa, da se bo navadila :)  Več kot teden dni pa ja ne bo lajala. Mogoče jo vzameš zraven na pogovor s sosedi, pa se bodo ob trimesečnem mladiču kmalu omehčali...

jasna

Yantares  

član od: 24.10.2009

sporočila: 111

8. dec 2009 23:20

Kar po diplomatsko, opravičilo sosedom in kakšna prijazna beseda pa bo. Kuža je še "otroček" in se mora navadit na vašo odsotnost kar pa ne bo trajalo večno. Seveda mu je treba pomagat ker drugače se zna zadeva zavlečt. Če angleščina ni problem toplo priporočam tole čtivo: http://www.wagntrain.com/SeparationAnx.htm Nisi pa nič napisala, če bo kuža šel v pasjo malo šolo (http://pesjanar.si/index.php/2007/634). Tam bi dobila take in podobne nasvete in zelo dober temelj za nadaljne učenje in socializacijo. Tako bo s psom manj preglavic in več veselja. Govorim iz lastnih izkušenj - naš prvi kuža je bil "šolan" bolj po domače ker se pač nismo znašli in nam nihče ni pomagal, z drugim pa smo šli na tečaj, se z njim ukvarjali tako kot je treba in je velika razlika. Je res ogromno vredno ko lahko svojega psa vzameš praktično povsod in ni nobenih problemov. Srečno Y.

Mojca2007  

član od: 11.10.2007

sporočila: 133

9. dec 2009 6:52

Pozdravljena, psa je treba na odsotnost lastnika navajati počasi in potrpežljivo. Ne moreta pa pričakovati, da se pes navadi na odsotnost tako, da je nekajkrat sam dve, tri ure in to je to. Literature je dovolj, tudi na internetu se najde dosti stvari, če pa ne bo uspeha, vama svetujem, da se obrneta na strokovnjaka za pasje vedenje (kar je absolutno bolje kot marsikatera pasja šola, saj gre za popolnoma individualen pristop k problemu), ker je težava največkrat v lastnikih, ki ne znajo pravilno ravnati prav v teh prvih mesecih sobivanja. Da ne bo pomote- pasjo šolo vsekakor priporočam, ampak težava, ki jo opisujete, spada k vedenjskim težavam. Sicer pa se psov absolutno NE podarja kot praznično darilo, ker se moramo za nakup živali odločiti odgovorno. Priporočam v branje ta članek: http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?stor Srečno! LP, Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. dec 2009 9:17

O negi in vzgoji psa so povedale kolegice. Bi pa rada povedala nekaj drugega: Človek mora upoštevati, kje biva in tudi to, ali biva v nepremičnini, ki jo ima v lasti ali pa ima tam sklenjeno najemno pogodbo. In če imaš sklenjen najem, potem je treba vedeti, da bo imel lastnik tudi mnenje o okoliščinah, ki v času sklenitve najemnega razmerja niso bile znane. Hočem reči, tudi če v pogodbi nimaš izrecno napisano, da ne moreš imeti živali v stanovanju, se utegne zgoditi, da se lastnik s tem ne bo strinjal in bo moral kuža proč. Ali pa bosta morala iskati novo stanovanje. Ker je pač tako, da človek lahko pogoje svojega prostora definira takrat, ko je njegov lastnik, če pa ni, je pa pri tem definiranju manj avtonomen. Pa tudi, če imajo vsi sosednje okrog živali. Če se lastnik stanovanja, v katerem bivata, ne strinja s tem, da je žival v njegovem stanovanju, je pač ne bo. In seveda je treba tudi psa prijaviti upravljalcu večstanovanjske hiše, Od 15. 10. se za psa računa poraba stroškov skupnih prostrov v ekvivalentu polovice stroškov na človeka. Če pa "pozabiš" prijaviti, ti lahko upravljalec po pravilniku nabije silno velik delež stroškov. Vendelina jr.

mamica_V  

član od: 7.10.2009

sporočila: 24

9. dec 2009 9:42

Se strinjam, da se psa ne podarja kot darilo. Psiček bo z lastnikom najmanj 10 do 15 let, če bo zdrav. Zato je to velika odgovornost za lastnika. Tudi mi smo se letos odločili za psička, ga dobili in imamo z njim veliko veselja. Imamo pa to srečo, da skupaj z nami v hiši, živi tudi moja mami, ki za psička skrbi v naši odsotnosti, saj smo vsi v službi in šoli. Probaj psičku, ki vaju normalno pogreša, pustiti v stanovanju prižgan radio, da ne bo v čisti tišini. To je samo en majhen nasvet. Pa veliko srečnih trenutkov z njim vama želim. mamica_V Sporočilo je spremenil(a) mamica_V dne 09.dec 2009 09:42

neznan uporabnik

9. dec 2009 10:35

Pa igračke, take pasje, mu nabavite. Ljudje pozabljajo, da so majhni psi kot otroci. Radi se igrajo. Če nimajo igrač, se bodo začeli igrati s copati, čevlji, pohištvom ... Če bo imel igrače, mu ne bo tako dolgčas. Pa kot je že bilo svetovano zgoraj: pustite mu prižgan radio. ajda66

andreychika  

član od: 18.12.2006

sporočila: 40

9. dec 2009 10:39

Psa se na odsotnost človeka navaja postopoma. Najprej greš iz prostora za minutko. Če je kuža priden, torej ne laja in ne cvili, se vrneš nazaj, ga pohvališ, mu daš priboljšek, se z njim malo poigraš. Naslednjič izgineš za dve minuti in vajo ponoviš. Ta čas se potem podaljšuje. Kužki hitro pogruntajo, da se jim bolj splača, da so tiho, saj potem dobijo ogromno pozornosti, ko se njihov človek vrne. Dokler kuža laja, se ne vračaš v stanovanje. Mogoče bi ga bilo pametno najprej navaditi, da je sam v določenem prostoru v stanovanju, pa šele potem na popolno samoto. Ali kuža res laja in kako zelo se to sliši boš najlažje ugotovila tako, da eden od vaju pusti doma mobitel. Pred odhodom od doma vzpostaviš zvezo in prisluškuješ. ;) Pa še glede najemodajalca. Strogo tehnično gledano se pes tretira kot stvar. Tako, kot ti ne more najemodajalec prepovedati televizorja, ti ne more prepovedati niti psa, sploh, če hišni red psa v bloku dovoljuje. Vendar pa bi jaz raje ubrala prijaznejšo pot in se z najemodajalcem pogovorila. Predvsem pa bi res dala vse od sebe, da bi psa čimprej navadila na samoto in res preprečila, da naredi kuža v stanovanju kakršnokoli škodo. Če poskrbiš za to, najemodajalca najbrž tudi kuža ne bo motil. Pasjo šolo pa priporočam v vsakem primeru, tudi če psa sami uspete navaditi, da ne laja, ko je sam. andreychika

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

9. dec 2009 10:47

Trenaža psa poteka na bazi njihovega dojemanja in psi se učijo kot majhni otroci s klasičnim pogojevanjem, ki ga je raziskal že Pavlolv. Pri tem se dobro obnesejo klikerji čeprav niso nujni. Če želiš lahko kaj več napišem o tem, ali pa sama najdeš informacije na spletu-ker pač to ni bilo tvoje vprašanje, pač pa ali lastnik lahko vrže psa ven, čeprav tega ni v pogodbi. Najbolje se je z lastnikom pogovorit, prav tako z sosedi, da delata na vzgoji in da bo trajalo zelo malo časa-ponavadi lepa beseda zaleže. Srečno vsem! terakota

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti