Zapuščina

viola88  

član od: 31.10.2008

sporočila: 10

tema odprta - 11. nov 2009 20:43 | ogledi: 3.119 | odgovori: 10

Me zanima mogoče kdo ve potek zapuščinske.Mama je živela v izvenzakonski zvezi 30 let,kontaktov nismo imeli ker očim ni dovolil soseda nas je obvestila tudi da je mama umrla.Živeli so na vasi,imeli službe in delali kmetijo obnavljali hišo.Vse je bilo njegovo,stem da sta kmetija in hiša propadali prej ko se je mama priselila.Me zanima kaj lahko pričekujem,v začetku decembra imamo raspravo.Hvala za informacije.Lep pozdrav Viola88

viola88

adalbert  

član od: 2.2.2008

sporočila: 285

11. nov 2009 21:17

Zahtevaš lahko,oz upravičena si do nujnega deleža, sicer ti bodo strokovnjakinje iz področja prava razložile. Pozdrav adalbert

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. nov 2009 8:48

Ni, da bi tole reševali on-line in s kuhalnico. Tudi ne gre, da bi mi tule izvedeli vse, kaj se je v eni družini dogajalo. Kolegici, ki je spraševala, predlagam, da se posvetuje z odvetnikom. Če meni, da tega stroška ne bi zmogla, oziroma, lahko uveljavlja tudi brezplačno pravno pomoč. Kako se za to zaprosi, je pa link tule. http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodk Vendelina jr.

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

12. nov 2009 9:18

žalostno, da se 30 let niste videli. v takem primeru, bi se vprašala, če ne dobim samo kakšnih dolgov kot zapuščino, glede na to, da prej toliko let nisem bila vredna ene besede... klavdija Sporočilo je spremenil(a) klavdijaB dne 12.nov 2009 09:19

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. nov 2009 9:39

Hja, ljudje živijo različna življenja in na različne načine si zadeve uredijo. Ampak emocije so eno, ius je pa drugo. Vsak, ki se mu zgodi zapuščinska razprava, se ima pravico, da se seznani s tem, kakšno premoženje je sploh predmet zapuščinske razprave in kakšne so aktualne zadolžitve, ki so vezane na to premoženje (ker dolgovi, to se tudi prevzema) in kakšen postopek in kdo vse lahko v posameznih fazah tudi uveljavlja kaj nasportnega. In šele po tem se lahko človek kvalificirano odloči kaj bo in česa ne bo uveljavljal v razpravi. Kot pa sem že prej rekla, ni, da bi mi tole s kuhalnico reševali. Vendelina jr.

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

12. nov 2009 9:59

A ni tako, da si do nujnega deleža upravičen le, če nimaš prihodkov, oz. nekaj v tem smislu. To bi res kak pravnik moral povedati. Pa tako kot je napisala Vendelina. Ne na Kulinariki. Gigi_84

viola88  

12. nov 2009 10:48

Se ne mislim nič reševat samo me zanima kaj lahko pričekujem,ker sem povabljena.ker znjim se ni mogoče pogovorit.HVLA viola88

danicak  

član od: 5.1.2008

sporočila: 156

12. nov 2009 19:28

Gigi_84 je napisal/a:
A ni tako, da si do nujnega deleža upravičen le, če nimaš prihodkov, oz. nekaj v tem smislu. To bi res kak pravnik moral povedati. Pa tako kot je napisala Vendelina. Ne na Kulinariki. Gigi_84
V danem primeru je Viola88 upravičena do nujnega delaža, ki pa ni odvisen od prihodka. Vendar bi vseeno svetovala, da se po nasvet obrne na odvetnika. www.sloliga.com">www.sloliga.com

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

12. nov 2009 19:47

Najprej je odvisno ali se deduje po zakonu ali je bila napisana oporoka. Če je bila napisana oporoka na koga drugega kot nate lahko uveljavljaš nujni delež, ki znaša polovico zakonitega. Če pa se deduje po zakonu (brez oporoke) potem se dediščina deli na enake deleže med dediči, če sta to samo vidva z očimom, potem vsak deduje 1/2 njenega premoženja. Na prvi zapuščinski obravnavi se šele določa kaj je všteto v zapustnikovo dedno maso in se izračuna njeno premoženje (s čemer se morajo strinjati vsi dediči, podatke pa sodišče dobi po uradni dolžnosti-če veš za kakšno, ki sodišču ni znano je najbolje prej pridobiti dokazila), vračajo morebitna darila etcetera... Kaj obsega njeno premoženje -torej kar sta imela onedva skupnega (sorazmeren del) in vse tisto kar je bilo samo njeno se deduje. Če se bosta strinjala bo sodišče takoj odredilo, da po pravnomočnosti sklepa postaneta vsak lastnik do polovice njenega premoženja; naprimer sodišče bo banki naložilo naj vama izplača vsakemu 1/2 denarnih sredstev na TTR, upravni enoti naj na vsakega prepiše polovico avtomobila-in če se bosta strinjala bosta vse ostalo kar ni mogoče (nepremičnine, avto...) uredila med sabo po pravnomočnosti sklepa o dedovanju. Toda, če se kasneje ne bosta mogla dogovoriti recimo kako sedaj s to polovico avtomobila, bosta morala zaprositi sodišče za delitev v naravi, kar prinese dodatne stroške, zato je morda bolje, da se poskusite že na obravnavi dogovoriti kaj bo kdo vzel; naprimer nekdo denar z računa, drugi avto (kdo bo ocenil premoženje je spet druga stvar)... Še to, če se na sodišču pričnete prerekati ponavadi določijo datum druge obravnave in pustijo, da se vmes (tokrat tudi z vsemi informacijami) dogovoriš z sodedičem, nekatera sodišča pa te takoj napotijo na pravdo, druga pa po drugem naroku, če se tudi takrat ne moreta zediniti. Glede pogrebnih stroškov: če jih bo očim uveljavljal in zahteval povrnjene (tudi, če jih na naroku ne zahteva od tebe v povrnitev, jih pa sodišče prizna in se strinjaš z priglašeno višino, jih kasneje lahko terja od tebe v pravdi), zato je dobro pogledati račune in predvsem dokazila koliko je tisti, ki stroške priglaša dejansko plačal in koliko dobil povrnjeno od države. Če se bosta z očimom sporazumela glede vsega brez težav že na prvi obravnavi vama bo sodišče dalo možnost, da se odrečeta pritožbenemu roku in z podpisom na sodišču zadeva postane pravnomočna -kar močno odpriporočam, včasih te stvari na sodišču potekajo tako hitro ali pa najprej mislimo, da nekaj razumemo potem pa doma v sklepu vidimo, da smo se zmotili, da je pritožbeni rok vedno dobro ohraniti kot možnost. lp terakota Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 12.nov 2009 19:50

viola88  

13. nov 2009 9:21

Hvala za informacijo ker sploh nisem vedla kako naj bi to potekalo,res hvala viola88

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti