Orjaška panda

tema je zaklenjena

katarinabarbara  

član od: 24.8.2008

sporočila: 31

tema odprta - 28. okt 2009 13:14 | ogledi: 3.448 | odgovori: 13

Živjo.

vem da ni pravi forum zato, ampak vseeno se obračam na vas ker veliko veste.

S hčerko delava plakat na temo orjaška panda za šolo.

Med drugimi mora na plakat tudi napisati kdo je sovražnik teh pand.

Ampak ker na internetu nikjer ne najdem nič o tem se obračam na vas, če mogoče ve, katere živali so sovražnice orjaških pand.

Hvala za odgovore že v naprej.

lp

katarinabarbara

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

28. okt 2009 14:30

Kolikor vem tako "iz glave" in kar poberem z dokumentarnih oddaj - orjaški panda nima naravnega sovražnika. Največji sovražnik mu je človek, saj krči bambusove gozdove za pridobivanje obdelovalnih in ostalih površin. Bambus pa je njegova (pandina) edina hrana. So na seznamu ogroženih živalskih vrst. V divjini so ravno zaradi tega redki, pa tudi zaradi tega, ker se parijo samo na dve leti, pa še takrat obdobje "gonitve" (se opravičujem, ne najdem lepšega izraza) traja nekaj dni (2 dni, če se ne motim). Spolno zrelost pande dosežejo zelo pozno. Vljudno vas naprošam, da če se motim, me prosim popravite! Hvala in lp! Moycaa Sporočilo je spremenil(a) Moycaa dne 28.okt 2009 14:31

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. okt 2009 14:43

Evo moje dnevne doze "učenja lovljenja rib": Katarinabarbara, na spletu se najde ogromno stvari (ni nujno, da so vse pametne in resnične), pogoj za to, da jih najdeš, pa je dobra ključna beseda. Skratka, za dobro guglanje in jahujanje je pomebna ključna beseda. In to moraš naučiti otroka. Okej, kako definiramo dobre ključne besede? Za začetek, vedno se jih zapiše v navednice (ker potem brskalnik išče točno to kombinacijo in ti najde en logičen nabor strani (prvih zadetkov 30 ponavadi zadošča). Druga stvar: v ključnih besedah naj bo več samostalnikov kot glaglov. Ker glagloli obupno ožajo število zadetkov. Tretja stvar: najprej poskusiš z materinim jezikom. "Panda", "medved panda", "orjaška panda"....to bi moralo že nekaj prinesti. Če slovenski zadetki ne zadoščajo, se oprimo univerzalnega jezika - oli ti angleščine. In imaš "panda bear" "panda habitat" "panda problem" "panda extinction".... In zadeve bi morale nekaj uporabne najti. Ker truth of the matter je pa tudi tole: že če guglaš zgolj "panda", bo prvi zadetek www.panda.org, na kateri piše tudi o iztrbljanju pand in.....me questa mucho trabajo de creer que no lo has pudido descubrir.... Vendelina jr.

katarinabarbara  

član od: 24.8.2008

sporočila: 31

28. okt 2009 16:13

Vendelina jr. hvala za odgovor, ampak saj nisem tako neumna da ne bi tega vedela. To pa že itak vem , da ti takoj, če le lahko takoj napadeš s pametnim pisanjem in svojimi izrazi. Če se le da tvojih odgovor ne berem ker mi je brez veze, pa vseeno hvala. Vsem ostalim pa tudi hvala za pomoč. Ampak res nikjer ne piše kdo je sovražnik pand, razen človeka seveda, zato sem prosila za pomoč. Nič, bova pa samo napisale, da je človek največji sovražnik, upam da bo to dovolj za drugi razred katarinabarbara

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

28. okt 2009 16:14

Vendelina jr. je napisal/a:
.....me questa mucho trabajo de creer que no lo has pudido descubrir.... Vendelina jr.
če že, potem: me cuesta mucho trabajo de creer, que no lo has podido descubrir...

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

28. okt 2009 16:34

Jaz bi samo še opozorila na to, da je panda samostalnik moškega spola. Torej orjaški panda. Lep dan, RadaJem

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

28. okt 2009 17:23

Človek definitivno. Povsem kratko in jasno. Ne vem zakaj imajo nekateri člani tega sicer izjemno simpatičnega foruma občutek, da morajo še o tako preprostem vprašanju pametovati v nedogled. Bog jim pomagaj in njihovi tečnobi !!!!! LP hedonist

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

28. okt 2009 17:32

katarinabarbara je napisal/a:
Živjo.Med drugimi mora na plakat tudi napisati kdo je sovražnik teh pand.katarinabarbara

SOVRAŽNIK ni nihče. Lepo prosim, NOBENA žival nobene živali ne sovraži. Naravni sovražnik je besedna zveza, ki jo preganjam povsod in vedno. Ne reci mi, da pikapolonica sovraži uši, ki jih je, tudi one je ne sovražijo. Sovraštvo je čustvo, tega živali (z redki mi kizjemami med primati morda) niso sposobne.

In povsem RESNO prosim tvojo hči, naj NE uporabi te besede.

Vsekakor pa je zasluga človeka, da panda zumira. Ker zmanjšuje njegov življenjski prostor...in še iz mnogih drugih razlogov. Dvomim pa, da bi za človeka lahko rekli, da pande sovraži.

rimljanka - zasebno mnenje

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

28. okt 2009 21:19

im. hči

rod. hčere

daj. hčeri

tož. hčer

mes. o hčeri

or. s hčero

Če se ne motim, gre sklanjatev takole. Če se motim, me lepo prosim popravite.

Drugače pa, sovražnik pande je človek, ker izsekava bambusove gozdove, kot omenjeno že prej. Drugače je pa panda medved, in medvedi, kolikor jaz vem, so na vrhu prehranjevalne verige in niso plen nikogar, razen virusov, bakterij, in kot že omenjeno človeka.

LP

 

Drejček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti