Matematika

leny je napisal/a:

Ojla! Mi znate pomagati razrešit to nalogo? Vrtičkar je pridelal 60 kg zelja, 36 kg korenja in 24 kg pese. Pridelek bi rad pospravil v vreče tako, da bi bila v vsaki vreči čim večja in enaka masa pridelka iste vrste. Koliko vreč naj pripravi? Hvala!
leny

Naloga je enostavna. Išče se največji skupni delitelj - tem primeru je to 12. Torej rabi 10 vreč. 

LP

Sergej

Če temeljim na čimvečji in  enaki masi pridejo  meni takole na pamet brez matematičnih formul le 3 vreče:

3 x po 20 k zelja = 60 kg

3 x po 12 kg korenja = 36 kg

3 x po 8 kg pese = 24 kg

Samo, da bi bile te vreče presneto težke.

Cila

Da o tem, kako noben pameten ne bi v isto vrečo tlačil zelja in korenovk, ne rečemo nobene.......

rimljanka

Sergej C je napisal/a:

leny je napisal/a:

Ojla! Mi znate pomagati razrešit to nalogo? Vrtičkar je pridelal 60 kg zelja, 36 kg korenja in 24 kg pese. Pridelek bi rad pospravil v vreče tako, da bi bila v vsaki vreči čim večja in enaka masa pridelka iste vrste. Koliko vreč naj pripravi? Hvala!
leny

Naloga je enostavna. Išče se največji skupni delitelj - tem primeru je to 12. Torej rabi 10 vreč. 

LP

Sergej

Točno tako. V sedmem razredu pri nas sedajle jemljejo skupne delitelje in večkratnike števil in naloga spada v ta sklaop.

http://www.mojalbum.com/tajda

leny je napisala: da bi bila v vsaki vreči čim večja in enaka masa pridelka iste vrste.

Iz tegale stavka jaz razberem, naj bo v vsaki vreči enaka količina pridelka iste vrste. Pridelkov se torej ne sme mešati in kot pravi Sergej, najbrž iščejo največji skupni deljitelj.

5 vreč zelja, 3 vreče korenja in 2 vreči pese, bo verjetno držalo.

zeta

zeta, če pridelkov ne smeš mešati, potem daš pač vsak pridelek v svojo vrečo in nimaš vaje z delitelji. Vsekakor je navodilo nejasno, vsaj za moj okus.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 12.okt 2011 18:07

Ampak naloga pravi, naj bo pridelek zelja, korenja in pese pospravljen v vreče tako, da bo v vrečah enaka količina pridelka, pridelek pa ne bo pomešan. Tako jaz razumem nalogo in upam, da bo leny posredovala povratno informacijo.

zeta

Hvala vsem za odgovore; bom javila, ko bo hči izvedela pravilni odgovor.

leny

Cila je napisal/a:

Če temeljim na čimvečji in  enaki masi pridejo  meni takole na pamet brez matematičnih formul le 3 vreče:

3 x po 20 k zelja = 60 kg

3 x po 12 kg korenja = 36 kg

3 x po 8 kg pese = 24 kg

Samo, da bi bile te vreče presneto težke.

Cila

Tudi meni je to edina logična rešitev.

peter

Meni se pa zdi, da imata prav Sergej C in Zeta.

1. Vrtnine morajo biti ločene po vrsti.

2. Vse vreče morajo imeti enako maso

Iščemo torej navečjo možno maso v posamezni vreči ob teh pogojih.

Vreče držijo vsaka po dvanajst kil, v petih je zelje, v treh korenje in v dveh pesa.

To je že vse v redu, ampak vprašanje ima nadaljevanje in sicer: Koliko dvanajstkilskih žakljev  krompirja potrebujemo k vsej tej zelenjavi in koliko porcij lahko skuhamo iz vsega skupaj?

nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 12.okt 2011 21:44

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrtnoemi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti