Jesenski oblačilni report

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

9. okt 2009 15:41

Jasna1 (in rimljanka), imaš prav. Res se številka veča tudi na starih poštah. Hvala za pojasnilo! Lep pozdrav sonci

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

9. okt 2009 17:15

Ja Vanja, imaš prav (za limeto). Z mislimi sem bila bolj pri jagersko zelenih :)

In še nekaj zelo pomembnega, Vanja. Ko smo ravno pri vejicah, ali ti ni nihče povedal, da se vejice ne piše v novo vrsto

jasna

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. okt 2009 17:45

tulka je napisal/a:

Vendelinin opis rjavo-zelenih kombinacij je fenomenalen. Škoda, da ga ne morem pokazati bivšemu šefu, ker bi me ubil .

Vanja, te lahko na tem mestu vprašam, kaj si mislila z 'mrzlimi' barvami, ki mi menda pašejo, da potem napadem še MAmoF, da mi pokaže, kakšne so variacije? Hvala!

tulka

Tudi jaz sem se na glas nasmejala zeleno - rjavemu delu. In tisto o angleški aristokraciji tudi drži čeprav ... poznam pa enega zelo uglajenega gospoda, 94-letnega Angleža, ki se vedno pojavi v takšnih kombinacijah (drobno karo ali pepita rjavkasto vzorčast suknjič z usnjenimi zaplatami na rokavih, rjave ali olivno zelenkaste hlače, namesto kravate šik ovratna rutica v ujemajočih barvah in na nogah vedno zloščeni italijanski čevlji iz najboljšega usnja, seveda pa še lesena sprehajalna palica z okovano konico). Gospod vedno izgleda kot iz škatlice, še več - kot iz kakega romana Agathe Christie. Obožujem ga!

 

No, Tulka, zdaj bova poskusili pa še zate nekaj hladnih barv izbrati. najprej: hladne barve so tiste, ki ne "vsebujejo" toplih, rumenkastih in oker tonov. Recimo: travnato zeleno z dodajanjem modre, črne ali bele ohladimo, če pa ji dodajamo rumeno, kanček oranžne ali okra, jo v trenutku otoplimo.

Hladne barve so barve zraka, vode, zime (pomisli na vse odtenke zimskega neba, snega, ledenih kristalov, zimskega gozda - debel, morskega ali rečnega dna). To so vsi odtenki sive, bele (ki ni "oplemenitena" z okrom, da postane "smetanasta ali šampanjska", zelene (ki vleče proti modri), rjave, ki vleče v črno, pa tudo rdeč spekter, obrnjen proti modri, deluje hladno napram tistemu delu, ki se obrača proti rumeni. Vijolične barve, ki vsebujejo več modre kot rdeče, zraven pa še belo, so  glavnem vse hladne. Če zadevo zelo poenostavimo, bi lahko rekli, da vse hladne barve vsebujejo modro.

Tople barve pa so barve poletja in jeseni. Pomisli na sonce, sadje, cvetje vseh barv od rumene - oranžne do toplo rdeče ... skratka že ob pogledu na te barve čutiš toploto!Pa suha trava, zrela pšenica, jesensko listje, gobe in buče...

Na barvem krogu so to vse barve, ki se od rumene širijo proti zeleni in na drugo stran proti rdeči. Sem spadajo seveda še vsi rjavi odtenki (naravni zemeljski okri, opeka, rdeča kraška zemlja, žametno kostanjeva...). Tudi sivine in beline so lahko tople - če v osnovno sivo barvo, zmešano samo iz bele in črne, kaneš kapljico rumene ali okra, dobiš "toplo" sivo, ki se zelo lepo sklada s hladnejšimi modrimi, turkiznimi ali temno škrlatnimi barvami.

Spet zelo poenostavljeno - tople barve vsebujejo rumeno.

Bom za ilustracijo prilepila en barvni krog, da nam bo vse skupaj bolj jasno:

barvni krog

akt-pas

Seveda smo tule še vedno pri čistih barvah (mešanih zgolj med sabo, s čemer iz primarnih barv dobimo še sekundarne, terciarne in tako naprej do konca, ki je rjavo zdrizast), ne svetljenih in ne temnjenih. Kaj nastane, ko posamezno barvo svetlimo z belo oz. temnimo s črno (dobimo različne TONE iste barve), za kakšne vrste kontrasta med barvami se lahko odločamo, pa vidimo tule (za prvo silo, bom poskusila še kaj bolj nazornega najti):

http://www.worqx.com/color/itten.htm

http://www.pagethinker.com/how-to-find-the-perfect-color

Tale stran se mi zdi kar zanimiva (pobrskajte malo po levem stolpcu):

http://www.worqx.com/color/color_basics.htm

Pa še tole sem našla, morda se boš našla v kateri od kombinacij:

http://www.planet-lepote.com/moda_in_stil/zensk

http://stil.spoznaj.si/?p=8329

 

 

 

 

Mojca

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

9. okt 2009 20:51

MamaF

tulka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. okt 2009 8:05

Evo, da se pofočkam.

Danes sem si vzel čas in prečekiral celo temo.

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Vendelina jr. je napisal/a:
Bojan, živjo!Vidim, da nekaj moških tole vseeno bere)))))Vendelina jr.

 

Morajo prečekirat, kako globoki bodo dekolteji in kako kratka bodo krila.

Vanja

Vanja seveda, in še:

Vendy je napisal/a:

Vanjič, potem jih moram nemudoma opozoriti, da tako kratkih kril, kot bodo naslednjo pomlad, že lep čas niso videli. Skratka, potrpite čez zimo, otoplitev bo prišla....Vendy

O, to se pa lepo sliši, bomo že potrpeli ( kumi čakam ).

Pa še " modni " detajl iz moje mladosti: Kadarkoli sem si kaj kupoval za oblečt, zmeraj so me najbolj pritegnile variacije na modro, se pravi da sem imel obleko manj ali več temno modro, srajce svetlo modre, kravate tudi temno modre. Nerodnost je v tem, da sem odrastel v mestu z vojaško letalsko akademijo in ob nedeljah je celo mesto bilo preplavljeno z gojenci vojaške akademije, s uniformami v enakem stilu in so večkrat tudi mene imeli za enega od njih.

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. okt 2009 8:55

Ampak, ežoj, bejbe s(m)o zmeraj opazile letalce.... Vendelina jr.

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

14. okt 2009 9:18

No, punce, zanima me, kaj ste oblekle danes zjutraj, ko je bilo zunaj tako nesramno mrzlo

 

jasna

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

14. okt 2009 9:23

Jaz kar krilo do kolen, črno, črne žabe 40 denske, gor pa bel pulover s kvačkano čipko na prsih. Ogroooomen šal v olivno zeleni barvah, nakodran in raztegljiv. 3/4 mehek plašček z živalskih potiskom leoparda. Črne rokavice braz prstov. Salonarji. Temno rdeča šminka in lak na nohtih. Senčilo je v temno sivi barvi. lidka [sonce]

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

14. okt 2009 9:29

@ Jasna: Ja, kaj? Dolge gate, termo štumfe do kolen, za čez pa podložene bata štifle! fresh

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

14. okt 2009 9:29

Lidka, tale opis bi bil pa skoraj vreden kake slikce....rokavice brez prstov, kje se pa to dobi in ali se nosi tudi izven avtomobila? Mi je zelo všeč, pa sem vedno mislila, da so le za okoli volana v (športnem) avtu...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti