Zanimam se kakšne so izkušnje pri hranjenju neprekuhanega grozdnega soka v cisterni pod pritiskom. Je morda potrebno dodati kakšne konzervanse.
koli
Zanimam se kakšne so izkušnje pri hranjenju neprekuhanega grozdnega soka v cisterni pod pritiskom. Je morda potrebno dodati kakšne konzervanse.
koli
S sodi pod pritiskom nimam izkušenj. Mogoče bi poskusili tako: kupiš komplet za izdelavo grozdnega soka in slediš navodilom za hladno pripravo. Ne vem, mogoče bi se obneslo v takem sodu, v navadnem se zagotovo ne.
Sama sicer prisegam na postopek, opisan tule: (kopiram s sosednjega foruma):
![]()
Splača se kupiti v kmetijskih apotekah 'komplet za izdelavo sadnega soka'. Delaš po navodilih in je sok zelo obstojen (ker brez dodane kemije, torej po zgoraj opisanem mojim postopkom, je sok malce spremenil okus). Izberemo pa seveda tisti postopek (sta dva opisana), kjer sok segrevamo (tam nekje do 95 sem ga letos). Eno leto sem pacala 'hladni postopek', pa je bil sok za stran po dveh tednih.
Aja, mi sok segrevamo kar direkt v cisterni, s plinskim grelcem. Potem zalijemo s parafinom.
AtinaPozdrav vsem!
Pri nas smo lani vinski mošt iz kvintona enostavno zavreli,ker je bila sladkorna stopnja komaj 8-10 ,smo dodali nekaj sladkorja,še med vretjem polnili v sterilizirane steklenice in ga ohlajenega shranili.Počakal je skoraj leto dni.Vendar pozor-po odprtju steklenice,ga je nujno hraniti v hladilniku,saj drugače rad zavre.
Kar se oa tiče sadnega mošta,je bilo meni rečeno ,da mora biti segret na 80 stopinj in na tej temperaturi naj ostane 30 minut.Tudi meni se je lani pričel kisati in letos gre v žganje.
Na sejmu pri nas ga letos prodajajo v ličnih 5 litrskih kartončkih,v njih pa je v posebno vrečko zaprt sadni mošt,na kartončku pa je pipica in do porabe ga mirno točite.Prodajalka mi je rekla,da dokler ne pride v stik z zrakom ne zavre.To polni kmetija HRŽIČ Velika Nedelja.Bi pa morda kdo iz teh koncev kaj več vedel o tem.
Sicer pa v okolici SG nekdo polni pripeljani sok,ki ga spustijo skozi linijo z primerno tempetaturo in takoj polnijo.
Pa lepo pozdravljeni še enkrat!
receptorJa, Vikica, za cca 5-10 L je ta postopek v redu. Če pa pripraviš soka nad 50 L, je precej zamudno :)
AtinaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Domači prijatelj z orehi in čokolado

Pecivo iz bučk