Zanima me kdaj se "postriže" sivka?

Zanima me kdaj se "postriže" sivka?
V polnem cvetenju. Se pa bojim, da si že precej pozna. Če si s "striženjem" mislila rezanje socvetij.
No, Svetla, kakšne 14 dni nazaj sem zasledila, da so imeli prvo žetev sivke v Brjah pri Koprivi na Krasu.
http://www.radiomorje.si/?p=novice®ija=7&id
Komajda lahko verjamem, da bo torej v Istri žetev šele v drugi polovici avgusta. Pri nas na Štajerskem je cvetela že konec junija, meni cveti zdaj tista, ki sem jo spomladi potaknila, ko sem obrezala osnovne grme.
ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^Mambica, kako je lepa tvoja mucka!!!!
Jaz pa sivko za odišavljanje omar porežem, ko začne odcvetati. Ko lahko odcvetele cvetke z lahkoto z roko potegnem/posmukam s peclja, se mi zdi ravno prava. Osmukane cvetke natlacim v najlonske nogavice (ne se smejat) in oblikujem velike klobase, ki potem visijo po prostorih. Ko si zaželiš "aromaterapije", samo malo pomečkaš tako klobaso in ves prostor lepo zadiši. Za v omare pa naredim manjše vrečke - tudi iz najlonk, ker so mrežaste in lepše prepuščajo vonjave kor bombazme vrečke. Sem pa tudi jaz letos začela oblikovati dišavne mucke!
Zdi se mi namrač (no, to je lahko tudi samo moj občutek), da ima taka dosti lepši vonj kot tista, ki sem jo rezala v polnem cvetu in je bila zelo "frišna". Se mi zdi, da se mi je od tiste vonj kar nekako na hitro izgubil, ko so se socvetja posušila - ozza moj občutek je dišalo bolj po suhem senu kot po sivki.
Za uporabo sivke za destilacijo - pridelovanje eteričnega olja - pa sem na Hvaru videla, da je bila ponavadi glavna žetev tam nekje sredi julija, želi pa so res sivko v polnem cvetu. Enako je bilo tudi na testnem nasadu v Brjah pri Koprivi na Krasu, ki ga omenja Rimljanka v zgornjem postu.
liberica, če imaš zdaj cvetočo sivko svetlo vijolično, pa z razvejanimi cvetnimi stebli, gre najbržda za lavandin, križanec dveh vrst sivke, ki se ga največ goji za pridelavo olja, sploh v Provansi. rastline so tudi bolj robustne.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

| Kaj jutri za kosilo? | Venturini |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Mandljevi piškoti

Domača vroča čokolada s smetano